Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Adósság nélkül tervezhetnek

Soha nem látott távlatokat nyit meg Mosonmagyaróvár számára a jövő évi költségvetés – jelentette ki Nagy István polgármester a 2014-es koncepció tárgyalása kapcsán a csütörtöki rendkívüli testületi ülésen.
A tanácskozáson Nagy István bejelentette: a kormány döntött a város fennmaradt adósságának átvállalásáról is. Ez közel egymilliárd forint. A döntés mintegy 270 milliós mozgástérbővülést jelent a város számára a jövő évben. Ennyit kellene ugyanis az önkormányzatnak hiteltörlesztésre fordítani 2014-ben. Hosszú idő után ez lesz az első olyan év, amikor nullás tartozással készíthet költségvetést az önkormányzat.

A most elfogadott koncepcióból kiderül: a város a hónap második felében küldi el a Magyar Államkincstárnak a jövő évi mutatószám-felmérést tartalmazó táblázatait. Ez alapján állapítják meg a 2014-es normatív támogatásokat. Így a pontos összeg csak a költségvetési törvény elfogadása után derül ki.

A jövő évi büdzsében a helyi adók tervezésekor figyelembe veszik a központi módosításokat, a korábbi évek tényleges teljesítéseit, a gazdasági környezet változásával együtt járó bevételalakulást, az adófizetési morált. Az önkormányzatot illető állami támogatások, normatívák csökkenésének ellentételezése érdekében már az idén fokozott ellenőrzést és behajtást rendelt el a testület a helyi adók tekintetében. Ezt a következő évben is folytatni kívánják.

A koncepció összesen mintegy 2,6 milliárdos helyi adóbevétellel számol. Kisebb mértékű előirányzatot állítottak be az építmény-, az iparűzési és telekadó esetén is, amit az idei első félévi teljesítések alapján határoztak meg. Az iparűzési adó tervezésénél figyelembe veszik az idén bevezetett e-útdíjból származó adóalap-kedvezményt.

A koncepció készítői kiemelték: a felhalmozási bevételek közül rendkívüli figyelmet kell fordítani az ingatlanértékesítésekre. A korábbi évek tapasztalatai alapján alulteljesítés mutatkozott a tervezett összegekhez képest. A bevételekkel párhuzamosan az önerők biztosítása is kiemelt célként kezelendő a kiadási oldalon.

A város költségvetésének kiemelt része továbbra is a személyi juttatások sora. Ebben lényegesebb változás csak az óvodapedagógusok béremelése, valamint a szeptembertől alkalmazott óvodai pedagógiai asszisztensek bére. Ugyanakkor az Intézményellátó és Működtető Gazdasági Szervezetnél végrehajtott átszervezések eredményeként az idei évhez képest bérmegtakarítás érhető el. Így a személyi juttatások, illetve a hozzá kapcsolódó járulékok szintje várhatóan nem emelkedik lényegesen. A növekedést az állami támogatás nagyrészt kompenzálni fogja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális munka napja

A szociális munka napja alkalmából köszöntötték pénteken a város szociális területén dolgozókat és… Tovább olvasom