Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Adományok a Szent László téri kőkeresztért

Mosonmagyaróvár és talán az ország egyik legszebb barokk műemlékegyüttese a Szent László tér. Az itt álló kőkereszt restaurálása mára halaszthatatlan. A város jelentős támogatása mellett a magyaróvári egyházközség gyűjtést indít e célra.
A múlt század eleji fotók tanúsága szerint a Szent László téri kőkereszt, rajta a Krisztus-korpusz, tövében a pietŕ, s balusztrádos kerítése a város egyik ékessége volt. Mára a műemlék állaga a szakemberek szerint halaszthatatlanná teszi a restaurálást. Sőt, az építmény jelen állapotában akár balesetveszélyes is lehet. A magyaróvári Szent Gotthárd Római Katolikus Egyházközség ezért szorgalmazza felújítását.

Amint azt Nagy József prépost-plébánostól és Szalai Gézától, az egyházközségi képviselő-testület tagjától megtudtuk: júliusban megkezdődhet a műemlék szakszerű és igényes rendbetétele.

A Szent László téri kereszt ma és 100 éve.
A Szent László téri kereszt ma és 100 éve.


A város idén jelentős, ötmilliós forrást áldoz e célra, az egyházközség pedig egymilliót tervezett erre költségvetésében. A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. már szerződést kötött a munkára Szűcs László kőszobrász-restaurátorral. A művész korábbi városi teljesítményei, így a Nepomuki-szobor felújítása garancia az igényes kivitelezésre.

– Mivel a munkálatok összköltsége az idei kereteket várhatóan jelentősen meghaladja, a következő esztendőre a város – lévén, hogy a műemlék is a tulajdonuk – is ígért támogatást. Az egyházközség pedig idén e célra tartja minden hónap első vasárnapi perselyes gyűjtését, de hálával fogadunk adományokat is a kőkereszt megmentésére – tette hozzá Nagy József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázó híján helyettes orvost kerestek

Egyelőre továbbra sem sikerült háziorvost találnia az önkormányzatnak a nyugdíjazás miatt… Tovább olvasom