Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Adók már folynak be Euro Vegasból

Bezenye, Hegyeshalom - Az érintett két falu 200 millió forint adót „szedett már be" az Euro Vegas-földek után – de jogerős építési engedély még nincs is.


A május eleji bezenyei képviselő-testületi ülésen a kaszinóváros képviselője örömmel számolt be arról, hogy újabb akadályt leküzdve első fokon környezetvédelmi engedélyt szereztek a beruházásra. Úgy látják – tudatták –, ezzel június végére megszerezhetik az építési engedélyt.

Rada Anikó, a projektvezetők képviselője május közepére nagyszabású sajtótájékoztatót ígért, melyben az amerikai partner felfedi kilétét. A Kisalföld ezután annyit tudott meg tőle: a korábbi, nem várt akadályok miatt a beruházók már óvatosabbak, így megvárják a jogerős építési engedélyt, s csak ezután állnak a nyilvánosság elé.

A kaszinóváros területtulajdonosai egyébként azt kérték a bezenyeiektől: engedélyezzék a beruházásban érintett községrész Euro Vegas elnevezését. Ennek reményeik szerint nem lesz akadálya. Egyelőre azonban még a jogerős környezetvédelmi engedélyt sem kapták kézhez az illetékes hatóságtól.

Hegyeshalom és Bezenye – megunva a megaberuházás körüli totojázását – még 2007-ben döntött úgy, hogy a belterületbe vont, beépítetlen, művelési ágból kivett területre adót vet ki. Bezenye esetében ez évi 60 millió, Hegyeshalomban 23 milliót hoz a konyhára. Bő két év alatt ez majdnem 200 milliós „terhet" jelentett a beruházóknak: ha – a tervek szerint nyár végén – elkezdődik az építkezés, ezzel már nem kell számolniuk. Szőke László hegyeshalmi polgármester megerősítette: a beruházók rendben fizetik a telekadót. Alfred Supersberger projektfejlesztési igazgató korábban úgy nyilatkozott: már 17 millió eurót fektettek Euro Vegasba.

Bár jövő novemberre – a magyar állammal kötött koncessziós szerződés szerint – készen kell lennie a kaszinóváros első ütemének, s még egy kapavágás sem történt a területen, a minisztérium a beruházás mögött áll. Ezt erősítette meg nemrégiben Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, aki egy londoni üzleti lapnak kijelentette: sok hasonló beruházás kellene Magyarországon, mint a külföldiek által itt megálmodott Euro Vegas.


A válság és Packer

James Packer, Ausztrália leggazdagabb emberének 2008-ban felére, hatmilliárd dollárról hárommilliárdra csökkent a vagyona. Packer leépítette apja médiabirodalmát, és globális kaszinóépítésbe fogott: úgy tűnt, beszáll a bezenyei Euro Vegasba is, ám 2007 augusztusában váratlanul visszalépett. Lehet, hogy jobban jártak a területtulajdonosok: most eladja luxusjachtját is az ausztrál, aki a válság alatt depressziós lett és visszavonult a nyilvánosságtól.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilos lesz a dohányzás a játszótereken

Mosonmagyaróvár - Rendeletben tiltotta meg az önkormányzat a játszótéri dohányzást, valamint a… Tovább olvasom