Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Adóemelés és vízdrágulás

Jánossomorján a no- vemberi ülésen fogadta el az önkormányzat jövő évi költségvetési koncepcióját.
Az év utolsó önkormányzati ülésén a jánossomorjai városatyák többek között elfogadták az oktatási-nevelési intézmények házirendjét, valamint határoztak az építményadó és a vízdíj emeléséről. A kommunális adó mértéke azonban nem változott.

Jánossomorján a novemberi ülésen fogadta el az önkormányzat jövő évi költségvetési koncepcióját. Ekkor a bevételek növelése érdekében arról is döntöttek, hogy január 1-jétől emelik az építményadót. Az emelés mértékéről konkrét döntés azonban csak a szerdai ülésen született.

Nem érné meg

A pénzügyi és gazdasági bizottság véleménye alapján az adó mértékét évente négyzetméterenkénti 500 forintban állapították meg. A bizottság indokoltnak tartotta volna a kommunális adó emelését is, hiszen ez évek óta nem változott. Luka János bizottsági elnök úgy vélte, a lakosoknak is hozzá kell járulniuk ily módon a város fejlesztéséhez. Folyamatosan romlott a pénzügyi helyzet, bevételeik csökkennek, a kiadások viszont a vállalt többletfeladatok (uszoda üzemeltetése, okmányiroda fenntartása) miatt egyre nőnek. Kurunczi Károly polgármester szerint azonban az adóemelés hozadéka nincs arányban a döntés politikai, érzelmi súlyával. A képviselők végül a polgármester javaslatára nem változtattak a kommunális adó mértékén, így az továbbra is évi 1500 forint háztartásonként.

Rendkívüli közgyűlésen

A Pannon-Víz rt. november végén rendkívüli közgyűlésen döntött az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás díjáról. A közművek által biztosított szolgáltatások díjának meghatározása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. Az ivóvíz alapdíjának mértéke változatlan maradt. A lakosoknak köbméterenként 144 forintot és ennek áfáját kell fizetniük az ivóvízért. A csatornaszolgáltatás 234 forintba és ennek áfájába kerül köbméterenként. A Rekultív Kft. kérte az önkormányzattól a jövő évi lakossági szemétdíjak megállapítását. Ez azonban Jánossomorja estében formális, hiszen az önkormányzat és a szolgáltató között korábban létrejött megállapodás értelmében 2010 áprilisáig minden jánossomorjai lakos mentesül a díjfizetés alól.

Iskola, orvos, temető

A közoktatási törvény előírásainak megfelelően az oktatási-nevelési intézmények vezetői határidőre elkészítették a körzeti általános iskola és az Aranykapu Napközi Otthonos Óvoda házirendjét, amit a nevelőtestületek elfogadtak. A két intézmény házirendjét a képviselők is egyhangúlag jóváhagyták. Hasonlóképp döntöttek az Alapfokú Művészeti Iskola esetében is.
Egyhangú döntés szerint a nyáron megüresedett háziorvosi álláshelyet dr. Mihályi Zsuzsanna tölti be a működtetési jog megszerzését követően.
A város és az Anubisz Temetkezési Kft. tavaly szeptemberben kötött temetőkezelői szerződést. A kft. ekkor megbízást kapott a sírkertekkel kapcsolatos üzemeltetési és fenntartási feladatok elvégzésére. A szerződésben kikötötték, hogy 2004 végén visszatérnek a feltételek megvitatására. Most a városatyák eredményesnek értékelték az Anubisz eddigi tevékenységét, és így a kontraktust meghosszabbították.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A komp közelebb hozná Csallóközt

A parlament szakbizottsága a Magyarország és Szlovákia közötti turisztikai célú határátkelők… Tovább olvasom