Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Adakozásból újul meg a majoroki kápolna

Hamarosan „új ruhát ölt” a majoroki Szent Ferenc-kápolna: a műemlék egyházi épület felújítását a Majoroki Polgári Kör szervezi.
Tímár Lajos kutatásai szerint a majoroki kápolna 1877-ben 1958 forintból épült fel és Assisi Szent Ferenc tiszteletére a kegyes alapító szándéka szerint azon év október 7-én ünnepélyesen megáldották. A korábbiakban kisebb külső és belső renoválásokon esett át: a XX. század első felében karbantartására és szépítésére Szalai Flóriánné áldozott sokat, festését 1989-ben a majoroki lakók adományaiból végezték el, míg 1999-ben renoválását a polgári kör mellett Szakács Ferenc támogatta.

– Legutóbb hat éve végeztek rajta javításokat, belső felújítása tavaly megtörtént– tájékoztatott Varga Tamás, a Majoroki Polgári Kör képviselője. A mostani külső felújításra, újrafestésre, bádogozásra több százezer forintot fordítottak: a tavaly karácsonyi forraltbor-árusítási akcióból összegyűlt százhatvanezer forinthoz hozzáadódott a majorokiak napján befolyt összeg. Az épület fenntartója, a magyaróvári Szent Gotthárd-egyházközség is kiegészítette a költségvetést újabb hatszázezer forinttal (tavalyelőtt ötszázezer forintot fordítottak a belső renoválásra). Nemrég ablakot cseréltek a kápolnán, szigetelték is.

– Tervezzük továbbá a park rendbetételét és díszburkolat lefektetését is – hangsúlyozta Kránitz Péter, a polgári kör vezetője. A mintegy ötszázezer forintra az önkormányzatnál pályáznak. A Szent Ferenc-kápolna mellett a Háromszögkápolna rekonstrukciója is napirenden van.

A kápolnában általában vasár- és ünnepnapokon gyűltek össze valamikor a környékbeliek. A műemlék épületet napjainkban minden hónap első vasárnapján használják, a megújult kápolnát a majorokiak napján, július 7-én mutatnák be.
 
Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcvan német szigetközi dalokat tanult a találkozón

Harmadik alkalommal tartottak testvértelepülési találkozót Máriakálnokon a németországi Hüffenhardt… Tovább olvasom