Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A ˝zsidó˝ ma már nem szitokszó

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke legutóbbi mosonmagyaróvári előadásának. „Ma már nem szitokszó ez, nyugodtan felvállalható" – hangoztatta.
A Mosoni Zsidó Hitközség azért szervezett találkozót a Mazsihisz elnökével a napokban, hogy több információt adjanak magukról a többségi társadalomnak, így is könnyebb legyen a párbeszéd.
Elöljáróban Ligeti László, a Mosoni Zsidó Hitközség vezetője a helyi zsidó temető előtt tavaly elkészült holokauszt-emlékműről beszélt.

„Ő teremt békét a magasságaiban, Ő teremtsen békét a lelkeinkben" – ezzel az odavésett idézettel foglalta össze az emlékmű állításának célját. Mint mondta: úgy érzi, elérték céljukat, egy szép, elfogadott köztéri alkotás született. A Shalom park nyitott, használt köztérré vált, ott tartották sátoros ünnepüket, a hitközségek találkozóját.

 A magyarországi zsidók helyzetéről beszélgettek az előadás résztvevői.
A magyarországi zsidók helyzetéről beszélgettek az előadás résztvevői.

Ligeti László tudatta: az emlékhely kialakításához másfél millió forint önerővel rendelkeztek, ehhez kaptak 4 milliós Mazsihisz-kölcsönt, amit azóta már visszafizettek. Közadakozásból 3,5 millió gyűlt össze, a cégek tárgyi adományai 1 milliós értékűek. Az önkormányzatok további 1,5 millióval járultak hozzá a megvalósításhoz. Emellett lényeges volt a mosonmagyaróvári önkormányzati cégek munkája is, amit szintén adományként kapott a hitközség.

„A zsidóság nép és vallás. Ez a kettő együtt van jelen és nem kell szétválasztani" – hangsúlyozta Heisler András. A Mazsihisz elnöke beszélt arról, hogy Magyarországon él Közép-Kelet-Európa legnagyobb zsidó közössége, mintegy száz- ezren vannak. A Mazsihisz fő tevékenysége a jelenlegi huszonnégy taghitközségük érdekvédelme.

Az emlékezetpolitikáról


Heisler András kifejtette: hatszázezer zsidó áldozata volt Magyarországon a holokausztnak, ebből kell kiindulni. A felelősség kérdésében óvatosan kell fogalmazni. „Fontos szempont a holokauszt egyedisége, ehhez ragaszkodunk. Minden népirtás borzalmas és egyedi. Éppen ezért nem szabad összehasonlítani azokat, mert ez téves következtetésekhez vezethet" – hangsúlyozta. Heisler András az emlékezetpolitikával kapcsolatos vitájukról a kormányzattal azt mondta: tavaly szeptemberben sikerült a konfliktusokat feloldani.

„Európában minden zsidó intézmény veszélyben van, de emiatt nincs tömeges kivándorlás. Fontos, hogy erős Izrael legyen, ám ehhez erős diaszpóraszövetség kell" – hangsúlyozta Heisler András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sávzárás volt - Baleset az M1-esen Levélnél

A Hegyeshalom felé vezető oldal 163-as kilométerénél történt a baleset kedden este. Tovább olvasom