Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

A zsáktelepülés élni akar

Fogyó lakosság, elköltöztetett felső tagozat, nehézkes közúti megközelítés jellemzi Várbalogot. Mindezek ellenére a település folyamatosan szépül s az uniós pályázati lehetőségekben bízik.

Nyertek a „zöld falu" pályázaton

Csökkenő lélekszám: A délelőtti órákban alig van forgalom a település főutcáján.
Várbalog más kistelepüléshez hasonlóan nehézségekkel küzd. A kisközség elmúlt félévének működéséről, az önkormányzat terveiről Ódor Ernő polgármester és Bán Balázs körjegyző tájékoztatta lapunkat. Eszerint a településen az elmúlt időszakra nagyobb beruházásokat nem terveztek. Az önkormányzat két pályázatot nyújtott be: egy SAPARD-projekttel a Várbalogot és a közigazgatásilag hozzá tartozó Albertkázmérpusztát összekötő út felújítására 14 millió forintot igényelnének.

Az AVOP-pályázat egységes falukép kialakítására irányul: ha ez sikeres lesz, parkosítanának, felújítanák a vízelvezető árkokat és megteremtenék a biztonságos kerékpáros-közlekedést. Másfél millió forintot már nyertek az úgynevezett „zöld falu" pályázaton, melynek keretében tavasszal örökzöldeket, cserjéket, fákat telepítettek. Tavasz óta él a teleház, amely három számítógéppel működik, hetente három alkalommal.

Kihasználtsága, látogatottsága folyamatos, bár elsősorban a fiatalok veszik igénybe, az idősebbeket még nem sikerült előnyeiről meggyőzni. Elindították a szelektív hulladékgyűjtést is a településen: a lakók igénybe veszik a kihelyezett konténereket. Ezeket viszont gyakrabban kell üríteni, mint a kukákat.

Nem hátrányos helyzetűek

Várbalognak nincsenek nagyobb tervei. „A jövő siralmas. Élni akarunk" – mondja a polgármester. A költségvetés nagy részét elviszi az intézmények fenntartása, így nagyobb fejlesztésekre nincs lehetőség, csak a pályázatokra számíthatnak. Örülnek az uniós projekteknek, de a kistelepülések szempontjából nem szerencsés az utófinanszírozás, hiszen hitelfelvétel nélkül nem tudják a kapott támogatást megelőlegezni. Hátrányosan érinti Várbalogot azon intézkedés, mely szerint a hátrányos helyzetű települések támogatását kistérség szerint állapítják meg.

Ők a mosonmagyaróvári kistérség tartoznak, mely nem tartozik a hátrányos helyzetű térségek közé. Az elbíráláskor nem vették figyelembe, hogy Várbalog egy „zsáktelepülés", egyre csökkenő lélekszámmal. A közúti megközelítése nehézkes, kevés a munkaképes lakos, ezért olyan nagyobb cég nem települ oda, mely növelhetné az önkormányzat adóbevételét.

A felsősök már Jánossomorján

Mindezen nehézségek ellenére az önkormányzat szeretné megtartani az intézményeit. A felső tagozatos tanulók három éve már a jánossomorjai I. Sz. Általános Iskolába járnak: a 4. osztályosok felkészítése már a felső tagozatba való zökkenőmentesen beilleszkedés jegyében történik. Szeptemberben az alsó tagozatosok még biztosan a várbalogi intézményben kezdik meg az új tanévet, de ha a tanulólétszám tovább csökken, félő, hogy a kisiskolásoknak is be kell járni a szomszédos város iskolájába.

Az önkormányzat nem ért egyet az intézmény-fenntartói társulásokkal: ezáltal a kistelepülések kerülnek hátrányos helyzetbe. Várbalog mégis kénytelen lesz megkötni a társulást a jánossomorjai oktatási intézményekkel, hiszen ha a tanulólétszám nem éri el a törvényben meghatározott minimális létszámot, az önkormányzat kevesebb állami normatív támogatásban részesül, valamint nem nyújthatnak be pályázatot önhikire sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tartósan átmeneti helyzet

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter tegnap a Szigetközbe látogatott. Ígéretet… Tovább olvasom