Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A Wittmann parkba őr is kellene

Mosonmagyaróvár - Erdész irányításával folytatódik a Wittmann park rehabilitációja, a mintegy kétmillió forintos beruházás mellett a tizennégy hektáros zöldterület Majorok felé eső részén is letakarítják az aszfaltos utat. Parkoló és parkőr is elkelne a rend érdekében.
„Elhanyagolt és szemetes a város tüdeje" címmel írtunk november 6-án a mosonmagyaróvári Wittmann park elkeserítő állapotáról. Ezúttal szakemberekkel jártuk be a helyszínt.

Tavaly egymillió forintot, idén kettőt fordítanak a költségvetésből a város egyetlen természetvédelmi területén a faállomány megóvására és felújítására – tájékoztatott Németh Andrea, a városháza illetékese. A Wittmann Antal által az ezernyolcszázas évek közepén létesített, tizenöt hektáros parkot 1990-ben helyezték védelem alá. Az értékes fafajok s a madarak állománya a legutóbbi felmérés szerint jelentősen csökkent, de a park még ma is értékes és a város legnagyobb kiterjedésű zöldövezete.

Erdész segítségével decemberben folytatják a tavaly a Lajta-parti részen elkezdett faállomány-megóvási és -felújítási munkálatokat. Az elkorhadt, balesetveszélyes fákat kivágják, bükk és gyertyán kerül a helyükre. A Városüzemeltető Kft. (VÜF) feladata a fakivágás, tereprendezés, a hulladék elszállítása, a közvilágítás, valamint a parkvédelmi munkák. Erre 3 millió forint áll évente rendelkezésére. Aki valamilyen problémát észlel (például a közvilágítással kapcsolatosan), a VÜF-nél jelentheti be.

Wittmann park: Az önkormányzat, a VÜF munkatársai és a Majoroki Kör vezetője keresték a megoldásokat.
Wittmann park: Az önkormányzat, a VÜF munkatársai és a Majoroki Kör vezetője keresték a megoldásokat.

Sajnálatos, hogy nagyon sok a rongálás, a park növény- és állatvilágáról képet adó tájékoztató táblákat például többször is összetörték. Egy-egy tábla kétszázezer forint, a közalapítvány pénzéből finanszírozták. Bár több természetvédelmi táblát is elhelyeztek, mára már csak egy áll, a Halászi út felőli oldalon. A legtöbb világítótest sem kerülte el a rongálók figyelmét: a tartóoszlopokat kidöntötték, a burákat kővel kidobálták.

A vandalizmus mellett az illegális szemétlerakás is örök gond. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatán 3,7 millió forintot nyertek, amit az önkormányzat 1,3 millió forinttal egészített ki a város illegális hulladéklerakóinak felszámolására. A szeméttelep, az ipartelep egy része, a Halászi úti benzinkút környéke és a jánossomorjai felüljárót az M1-es autópályával összekötő szakasz mellett a Wittmann park is a mentesítés egyik helyszíne lesz. Sőt, a szemét elszállítását követően tereprendezésre is gondoltak.

A terepbejáráson Varga Tamás, a Majoroki Kör vezetője a majoroki városrész felé eső rész elhanyagoltságára hívta fel a megjelentek figyelmét. Szirtl György, a VÜF illetékese hozzátette: az aszfaltos utat a napokban letakarítják, járhatóvá teszik, az út melletti bokrokat is kivágják. Szabó Miklós önkormányzati képviselői keretéből pedig pénzt fordítanak a szemétgyűjtők pótlására. A helyi környezetvédelmi szervezetek szerint megoldás lehetne a gépjárműforgalom szabályozása, akár egy külön parkoló kiépítésével, de egy parkőr alkalmazása is sokat segíthetne a megelőzésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Timaffyak tisztelete

Dunasziget - Timaffy Endrére, az első népiskolai tanítóra, a dunaszigeti tanintézmény névadójára… Tovább olvasom