Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A Voluta jövőre hosszabb lesz, több programmal

Mosonmagyaróvár - A második alkalommal megrendezett Voluta nemzetközi vízi karnevált sajtótájékoztató keretében értékelték a szervezők, akik beszámoltak a fesztivál létrejöttéről, a jövő évi tervekről és a fejlesztésekről is.
Háromezer forint plusszal zárult a Mosoni-Duna partján, az Itató szabad strandnál megrendezett Voluta Vízi Karnevál – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen a szervezők elmondták: remélik, a jövőben már profitot fog eredményezni a rendezvény, a bevételt a Duna-part fejlesztésébe forgatnák vissza. Amint már hétfői lapunkban is beszámoltunk róla, egy vízi turisztikai központot is terveznek európai uniós pályázati támogatásból.

Tavaly ugyancsak egy pályázat elnyerésével hívták életre az első Voluta-fesztivált, melynek sikerét jelzi, hogy több ezer résztvevőt vonzott ki a Mosoni-Duna partjára, de annak is bizonyítéka, hogy a vízi sportokra szükség van a városban.

A Mosoni-Duna mellett a Lajta is szerepet kapott az osztrák fél bevonásával. Bruckneudorf és Zurndorf között a folyó még szabályozatlan, teljes szépségében hajózható. A Lajta és a Mosoni-Duna, valamint a Szigetköz komoly érték, melyeket egyre több túrázó kezd felfedezni. Wlasitsch Mirkó az osztrák fejlesztéseket is felsorolta: Bruckneudorfnál már elkezdődött a hajókikötő kiépítése sétánnyal, Gattendorfnál ugyancsak egy vízi turisztikai központot álmodtak meg, Zurndorfnál közösen egy kemping kialakítását tervezik, és várhatóan Márialigetet sem kerüli el a fejlesztések „szele", de természetesen a malom-ági Lajta sem lógna ki a sorból. Az egyetem és a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület által működtetett csónakházak, az Itató szabad strand környékének fásítással és parkosítással történő barátságosabbá tételéről is szó esett.

Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere a városvezetés támogatásáról biztosította a szervezőket, és örömét fejezte ki, hogy a Voluta egyfajta életforma-, szemléletváltást is eredményezett, hiszen olyan emberek szívébe lopta be a vízi sportokat, akik korábban még nem ültek csónakban, kajakban, hajóban.

A lelátó a Mosoni-Duna-parton folyamatosan szépül társadalmi munkából. A felvételen volutás szurkolók népesítik be.
A lelátó a Mosoni-Duna-parton folyamatosan szépül társadalmi munkából. A felvételen volutás szurkolók népesítik be.

Többnapossá bővülhet már jövő évtől a fesztivál, de ha több nap, akkor több sportágban is megmérethetik magukat a versenyzők – kaptuk továbbá a tájékoztatást. És mivel a Voluta szorosan összefonódik a Szent Iván-éjjel (és így Shakespeare nevével is), ezt a régi hagyományt is éltetnék. A természetvédelem, népművészet, a kulturális rendezvények is nagyobb teret kapnának, a város és a Szigetköz bemutatására is lehetőség nyílna.

Olvasóink írták

  • 1. Jancsi 2008. július 08. 13:12
    „Kisalföld:

    2 fotós merengett itt egész nap, hol van az a több 100 kép, ami készült?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánszeméttelepet nem rekultivál az unió

Mosonmagyaróvár - A mosonmagyaróvári nagytérségi hulladékgazdálkodási pályázat beadását hátráltatja, hogy egyes hulladéklerakók magánterületen vannak, ráadásul a tanácsadó céggel is szerződést bontottak. A lakosságra háruló önrész is nagyon nagy lenne. Tovább olvasom