Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A vizitdíj betegforgalmat csökkentett

A vizitdíj bevezetése óta kevesebb hálapénz jut az orvosoknak – áll a piackutató intézetek felmérésében.
Egy megkérdezett orvos szerint azonban a vizitdíj bevezetésével inkább a betegforgalom csökkent, sok beteg elhanyagoltan érkezik a kórházakba.

A Szinopszis Egészségügyi Piackutató és Tanácsadó cég nemrégiben végzett felmérése szerint az emberek ötöde kevesebb hálapénzt ad, amióta vizitdíjat kell fizetni. A Medián még április végén készített vizsgálata szerint akik az intézkedés bevezetése előtt, majd utána voltak háziorvosnál, nagyjából ugyanannyiszor adtak hálapénzt. Tehát a gyakorlata nem csökkent, viszont az összeg mennyisége igen. A közvélemény-kutató intézet felmérése szerint átlagban 5800 forint volt a vizitdíj bevezetése előtt, és 2800 utána. Számítások szerint évente összesen 40 és 100 milliárd forint közötti hálapénzt hagytak a magyar betegek orvosaik zsebében. Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet adatai szerint az emberek 36 százaléka életében legalább egyszer adott már hálapénzt: az átlagos összeg a kórházi orvosnak 16 ezer, míg a háziorvosnak 6 ezer.

A mosonmagyaróvári Karolina kórház szülész főorvosától, dr. Barcza Istvántól is azt kérdeztük: tapasztalata szerint a vizitdíj bevezetése óta kevesebb lett-e a hálapénz?

– Inkább a betegforgalom csökkent jelentősen – kezdte. – Az elhanyagolt esetek száma nőtt: a betegek nem jönnek időben orvoshoz, s többek közt azt mondják: „azért, mert nem vagyunk hajlandóak fizetni". Balfogás volt a vizitdíj bevezetése: nálunk például mindennap „cirkusz van" az ágydíj miatt, jó néhányan ugyanis nem akarnak fizetni – mondta.

Hasonló véleménye van egy névtelenséget kérő, középkorú mosonmagyaróvári férfinak is. Úgy látja, a vizitdíj bevezetésével semmi nem változott. „Az emberek emiatt ritkábban járnak orvoshoz, a kevesebb páciens kevesebb hálapénzzel jár. Így akik elmennek, „azokkal úgy foglalkoznak az orvosok, hogy ne jelentsen nekik bevételkiesést: ezáltal még több hálapénzt fizetünk". A férfi hozzátette: ő háziorvosának nem ad pénzt, csak nagyobb kórházi kezelések esetén csúsztatja a borítékot a fehér köpenybe. Egy ötvenes Lajta-parti férfi úgy fogalmazott:
„Anyagi helyzetem miatt soha nem adtam hálapénzt, ám ettől függetlenül úgy érzem, megkaptam azt az orvosi ellátást, ami nekem járt."

A mosonmagyaróvári Havasi Ottó édesanyját a hét elején vitte a helyi kórház belosztályára. „Sürgősségi eset lévén nem kellett vizitdíjat fizetnünk. Azonban összességében úgy látom: a vizitdíj bevezetésével nem lett kevesebb a hálapénz, ha el akarunk érni valamit az orvosnál, érdemes fizetnünk" – mondta.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre várják a vállalkozásokat

Mosonmagyaróvár rendezési terve az M1-es autópálya, a 86-os főút és a Budapest–Hegyeshalom vasútvonal által határolt területet jelölte ki ipar park létesítésére. Sajnos a kedvező adottságokkal rendelkező terület gazdasági célú hasznosítása a mai napig nem indult meg, pedig az önkormányzat támogatásával az ipari park címet is elnyerte. A területen ugyanis a város kevés ingatlannal rendelkezik, ezért a magántelkek miatt befolyása is erősen korlátozott. Tovább olvasom