Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

A vidékiek évi tizenhatmillióba kerülnek

A Mosonmagyaróvár önkormányzati intézményeinek működését átvilágító munkacsoport a napokban fejezte be vizsgálódását, ám javaslatai még nem születtek meg. A szakemberekből és politikusokból álló testület szerint az intézmények jól működnek, szükség lesz azonban némi változtatásra.
Mosonmagyaróvár idei költségvetésének intézményi felújításokra szánt keretösszege idén pontosan a felére csökkent, így összesen 50 millió forint jut e célra a közel 150 milliós igénnyel szemben. Problémát jelent továbbá, hogy az intézmények működtetése a város bevételeinek egészét elviszi, sőt, 79 milliós hiány jelentkezik már ezen a területen. Ennek felülvizsgálatára a képviselő-testület januári ülésén egy munkacsoportot hozott létre, mely a májusi tanácskozásra áll elő javaslataival.

Jól működnek az intézmények

Az öt képviselőből és a városháza szakembereiből álló munkacsoport a napokban fejezte be az intézmények felülvizsgálatát. Nagy Lajos MSZP-s képviselő, a munkacsoport oktatási ügyekért felelős szakértője az intézményátvilágítás tapasztalatairól a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a vizsgálódás során minden intézményt végiglátogattak és általánosságban azt tapasztalták, hogy azok jól működnek. A végső döntés meghozatalánál kiemelt figyelmet kell fordítani az elmúlt évek tendenciáira. Míg a város bölcsődés-óvodás korosztályát 1987-ben 2252-en alkották, 2003-ra ez a létszám mindössze 1693-ra zsugorodott. Az iskolaköteles korosztály létszáma szintén csökkent, 6263-ról 4027-re.

A létszámot megpróbálják feltölteni

Az általános iskolák osztálylétszámai a lehetséges minimumon vannak, ezért az intézmények felfelé és kifelé egyaránt terjeszkednek. A létszámot vidékről behozott tanulókkal próbálják feltölteni. Jelenleg közel háromszáz gyerek jár be a környező településekről. Ez a városnak mintegy 16 millió forint többletkiadást jelent. Az oktatás terén a legégetőbb probléma a városban az Éltes-iskola ügye.
A szociális intézmények egy sajátos önfejlődésen mentek keresztül, ezért a bizottság úgy látja, hogy az Egyesített Szociális Intézmény egységeit korlátok közé kell szorítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszpályaudvar a városszéli hipermarketnél

Mosonmagyaróvár új autóbusz-pályaudvara az elfogadott általános rendezési tervben rögzítettel… Tovább olvasom