Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

A vártnál több gyermek marad még az óvodában

A korábbi évekhez képest háromszor többen maradnak még egy évet óvodában Mosonmagyaróváron.

A vártnál sokkal kevesebb gyereket írattak be szüleik a következő tanévre az első osztályba Mosonmagyaróváron.

Az előzetes számításokhoz képest jóval kevesebb első osztályos gyermeket írattak be a mosonmagyaróvári általános iskolákba a következő tanévre. A városban 359 jelenleg óvodába járó, ősztől tanköteles gyermek van. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az önkormányzat 310 körüli elsős létszámmal számolt ősztől. Ehelyett mindössze 263 gyereket írattak be az iskolákba. Összesen 98 iskoláskorú gyerek szülei döntöttek úgy, hogy maradnak még egy évet az óvodában.

Nagy István alpolgármester a Kisalföldnek elmondta: az önkormányzat értetlenül áll a jelenség előtt, hiszen a korábbi évek tapasztalata alapján tízszázalékos visszamaradással lehetett számolni. Nem értik, mi okozta a háromszoros emelkedést, közösen keresik a választ a szülőkkel, a nevelési tanácsadóval és az óvónőkkel együtt.

Nagy István szerint a szülők egyre inkább tartanak attól, hogy gyermekük nem bírja az iskolát, emellett divat és kényelmi szempont is, hogy egy évvel később íratják be a gyereket iskolába. Az alpolgármester úgy véli, minden szülő felelősségteljesen akar dönteni gyermeke sorsáról.

Az önkormányzat kéri az óvodák segítségét, hogy a megítélésük szerint iskolaérett vagy ahhoz közelálló gyerekek szüleit próbálják motiválni a beíratásra.

Az önkormányzat szerette volna elérni, hogy minden iskolában az induló első osztályok létszáma elérje a törvényi felső határt, a huszonhat tanulót. Húsz gyerek alatt semmiképpen sem kívánnak osztályt indítani. Mindez azért szükséges, mert ősztől a finanszírozás csoportátlaghoz kötődik, így minél kisebb a létszám egy csoportban, annyival többet kell az önkormányzatnak pótolnia. Az már most látszik, hogy az első osztályok alacsonyabb létszámmal indulnak a tervezettnél. Pontosan kétosztálynyi gyerek hiányzik az első osztályosok közül. Velük azonban számolni kell a következő tanévtől, hiszen ezeknek a gyerekeknek akkor már kötelező lesz iskolát választani. A jelenlegi állás szerint minden iskolában átlagosan huszonegy fős létszámmal indulnak az első osztályok, ami éppen eléri a törvényi minimumot. A finanszírozás szempontjából a legoptimálisabb a huszonötös osztálylétszám lenne. Ennek ellenére minden iskolában a korábban tervezett számú osztályt indítják. A Bolyaiban, a Hallerban, az Ujhelyiben és a Fekete-iskolában kettő, a Mórában három, míg az Éltes-iskolában egy első osztály indul ősszel.

A szeptemberben első osztályba lépő gyerekek mindegyike – nem csak az önkormányzati fenntartási iskolákban – ingyenes füzetcsomagot kap.

Méhes Ákos

Pótbeíratás lesz

Az önkormányzat május 17-én és 18-án pótbeíratást tesz lehetővé minden általános iskolának.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Euro Vegas a téeszben

Miközben egy ausztrál médiamágnás nevét is bedobták, mint a bezenyei Euro Vegas egyik lehetséges befektetőjét, kiderült: a koncesszió elnyerése után tavaly novemberben egymilliárd forinttal alapított Euro Vegas Hungary Szórakoztató és Kaszinó Zrt. székhelye egy szövetkezet gépműhelye és irodaháza... Tovább olvasom