Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A városvezetői igen kell a felújításhoz

A polgármester véleményét kell kikérni a város védett területein az épületek felújítása, átalakítása előtt.


Az építésügyi szabályozást sem kerülte el a közigazgatás átalakítása. Az év elejétől hatályos kormányrendelet lényeges engedményeket tett.

Korábban a helyi védelem alatt álló épületeken mindennemű átalakítás, felújítás is építésiengedély-köteles volt. Az új szabályozás szerint viszont már csak a műemléki jelentőségű területen kell engedélyt kérni építésre, felújításra. Más esetben – ha beavatkozás nem érinti az épület tartószerkezetét – nem kell szakhatósági jóváhagyás. Így például bárki átfestheti a védett épületét, vagy akár fehér műanyagra cserélheti az osztott, fakeretes, barna ablakokat.

Ennek megelőzése érdekében az önkormányzat – az építési törvényben biztosított jogkörével élve – most rendeletet hozott a településkép védelméért. Bevezették a településképi bejelentési eljárást. Ennek lényege, hogy meghatározták azon engedélyhez nem kötött munkálatok körét, amik településképi szempontból felügyeletet igényelnek. A településképi bejelentési eljárást a polgármesternél lehet kezdeményezni. Az ő állásfoglalása pedig a városi főépítész szakmai véleményén alapul. Ezek a munkálatok akkor kezdhetők meg, ha azt a városvezető a bejelentést követően nyolc napon belül nem tiltotta meg. A polgármester döntése ellen a képviselő-testületnél lehet fellebbezni.

A településkép védelméért vezette be az önkormányzat a bejelentési és véleményezési eljárást, ami például a magyaróvári történelmi belvárosra is érvényes.
A településkép védelméért vezette be az önkormányzat a bejelentési és véleményezési eljárást, ami például a magyaróvári történelmi belvárosra is érvényes.

A bejelentési eljárást le kell folytatni a műemléki jelentőségű területen: a magyaróvári és mosoni történelmi belvárosokban, illetve minden városi helyi építészeti védelem alatt álló épületen. Emellett a városközponti társasházak, panelek utólagos hőszigetelése, újraszínezése előtt is ki kell kérni a polgármester véleményét. A rendelet nemcsak építményekre, hanem a reklám- és hirdetőberendezésekre is vonatkozik. Az országos védettség alatt álló műemlék épületeknél viszont nem kell ez a véleményezés, mivel ezeknél az eljáró hatóság az örökségvédelmi hivatal, a véleményező pedig a központi tervtanács.

Az önkormányzat emellett rendeletet hozott a településképi véleményezési eljárás bevezetéséről is. Ez lehetőséget ad a polgármesternek arra, hogy egyes építési engedélyhez kötött tevékenységekről véleményt adjon az építésügyi hatósági eljárás előtt. A polgármester – a városi főépítész szakmai véleményére alapozva – tizenöt napos határidejű eljárásban ad véleményt, amit aztán az építésiengedély-kérelemhez kell csatolni. A településképi véleményezési eljárás területi hatályát ugyancsak a védett területekre, illetve a helyi védett épületekre terjesztették ki. Ezenkívül – magasság és alapterület függvényében – a Mosonmagyaróváron tervezett nagyobb beruházások esetén is ki kell kérni a polgármester véleményét.

Olvasóink írták

  • 1. janesz67 2013. március 16. 19:47
    „Remélem ilyen borzalmas épület mint az OTP a belvárosban több már nem fog épülni. És olyan belső parkoló sem mint ami ott van. Ezt megint csak a pénz hozta létre nem a szakmai tudás, az építészeinknek azt hiszem ennél jobb ízlése és tudása van. Ezért azt hiszem a polgármesteri hivatal és a mindenkori főépítész a bűnös.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Algából készítenének üzemanyagot

Algákból állítanának elő olcsó és hatékony módszerrel üzemanyagot a mosonmagyaróvári egyetemi karon. Tovább olvasom