Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

A város támogatja a kezdő orvosok praxisvásárlását

Kamatmentes kölcsönt ad az önkormányzat a háziorvosoknak, fogorvosoknak a praxis vásárlásához. A város ezzel próbál megoldást találni az orvoshiányra.
Az ország más településeihez hasonlóan Mosonmagyaróváron is hosszú ideje nehéz új háziorvosokat találni. A nyugdíjba vonuló doktorok praxisára nem igazán akad jelentkező. Az elmúlt években többször volt már napirenden háziorvosok keresése egy-egy körzetben. Ezen akar most javítani az önkormányzat új rendeletével. Ezzel az egészségügyi alapellátást biztosító orvosokat támogatja.

Ennek lényege, hogy az önkormányzat – a rendelkezésére álló anyagi források figyelembevételével – a kötelező egészségügyi alapellátás biztosítása érdekében a háziorvosok részére a praxis vásárlásához pályázati úton nyújt anyagi támogatást. E kamatmentes kölcsönt igénybe vehetik a városi felnőtt- és gyermek-háziorvosi körzetek, vegyes fogorvosi körzetekben területi ellátási kötelezettséggel rendelkező és az önkormányzattal szerződésben álló egészségügyi szolgáltatók. Kitétel még, hogy az ezt felvevőnek az önkormányzattal egy éven belüli szerződéses jogviszonya álljon fenn. Az igényelt összeget az önkormányzati alapellátás megvalósulása érdekében kell felhasználniuk az orvosoknak.

A kamatmentes visszatérítendő támogatásra idén ötmillió forintos keretösszeget különített el az önkormányzat. Praxisonként legfeljebb egy-egy millió forintra lehet pályázni. Az összeget három év alatt kell visszafizetniük az orvosoknak. A pályázati lehetőség azokat is megilleti, akik már megkötött praxisjog-adásvételi szerződéssel rendelkeznek, azonban vételár-megfizetési kötelezettségük csak később esedékes.
A beérkezett pályázatokról – a szakértők véleményének figyelembevételével – a szociális és esélyegyenlőségi bizottság dönt. A bizottság döntését követően az eredményes pályázókkal az önkormányzat támogatási megállapodást köt.

Egy más témában is napirenden volt a háziorvosi ellátás a testület legutóbbi ülésén. A képviselők még a múlt hónapban döntöttek arról, hogy a 4. számú felnőtt-háziorvosi körzetre dr. Antal-Varga Dórával feladatellátási előszerződést kötött a város. A doktornő szeptembertől kezdett volna rendelni a körzetben. Időközben azonban a praxis korábbi tulajdonosa elhunyt. Így az egészségügyi alapellátás további zavartalan működése érdekében az önkormányzat most úgy módosította az orvossal kötött szerződést, hogy már júliustól gyógyítja a körzet betegeit.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérik a zajt a parkban

Több olvasó jelezte, hogy a Wittmann parkban lévő szórakozóhelyen tartott rendezvények zavarják a… Tovább olvasom