Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

A város megkapta a laktanyát

Mosonmagyaróvár - A kormány minapi döntése értelmében a város tulajdonába került az ipartelepi egykori határőrlaktanya. Az önkormányzat ma ad be félmilliárdos pályázatot az 1956-os emlékhely megvalósítása érdekében.
Amint arról többször beszámoltunk, a Kisalföld kezdeményezte, hogy az ipartelepi egykori határőrlaktanyát – az egykori gyilkos sortűz színterét – a város vegye birtokba, s ott ’56-os emlékhelyet és dokumentációs központot alakítson ki. Erről az előző önkormányzat határozatot is elfogadott. Egyeztetések után a Belügyminisztérium elsőként mintegy 440 négyzetméteres épületrészt át is adott a városnak. Ide Lenzsér Péter építész készített látványos terveket, egy munkabizottság pedig megfogalmazta a létesítendő emlékhely tartalmát és funkcióit. Az elképzeléseket társadalmi és szakmai elismerés övezte.

Mosonmagyaróvár elöljárósága az elmúlt év tavaszán határozott úgy, hogy a laktanyaépület egészét kéri ingyenesen a tulajdonába. Az ingatlan ingyenes átadásáról nemrégiben született meg a jóváhagyó kormányhatározat.

Végre a városé a laktanya: A kormányhatározat szerint ez év október 31-ig kell az adásvételi szerződést megkötnie az államnak a várossal.

Szabó Miklós polgármester szerint ezzel a döntéssel jelentős akadály hárult el a múzeum, illetve a szociális intézmény megvalósítása elől. Az önkormányzat hivatalos értesítést még nem kapott a döntésről, ugyanakkor a kormányhatározat szerint ez év október 31-ig kell az adásvételi szerződést megkötnie az államnak a várossal. Időközben elindult már a szakmai munka az épület hasznosítására, s keresik az ehhez szükséges pályázati lehetőségeket is. Az önkormányzat ma adja be a pályázatot a Regionális Operatív Programra. Összesen 500 millió forintot kérnek az emlékhely kialakítására és az épület teljes homlokzatának felújítására. Emellett keresik a további pályázati lehetőségeket a központosított szociális intézmény megvalósításához is.

Olvasóink írták

 • 5. Laci bácsi 2008. február 07. 00:14
  „Bele gondolni is rossz! Ha visszatekintünk a szociális lakásellátás múltjára! Megint szociális lakás, amelyekbe azok leszármazottjai költöznek, akiknek már 1928-ban, 1936-ban, 1958-ban, 1968-98-ban építettünk.
  Ennek a rétegnek az az életmódja, hogy "adjon az állam lakást!" , de ő semmit sem tesz, vagy nem is képes érte tenni.
  Mikor veszünk példát az oktatásban történt áttöréstől?
  A családi pótlékot iskoláztatási támogatásra váltották, azóta viszik iskolába a gyerekeiket!
  Talájunk már ki egy olyan szabályt, amellyel ösztönözhetjuk őket, hogy segítsenek magukon és az "ISTEN is megsegíti őket" - az önkormányzat képében!
  HA MÁR OLYÓBB EMLÉKMŰVET AKARUNK, A TÖBBI PÉNZT INKÁBB
  A SZOCIÁLISAN LESZAKADÓKRA KÖLTSÜK ÚGY, HOGY TEGYÜK ŐKET KÉPESSÉ AZ ÖNELLÁTÓ ÉLETRE! Tehát oktatásra, munkahely teremtéser fordítsuk, De akkor arra is kellene kérni, mert a pénzt csak arra szabad felhasznélni, amire kértük!
  Gellérfi Úr Ezt neked is kellene tudnod! Mit jösz itt megint a "kommunista népszerűség demagógiájával??"”
 • 4. pancser 2008. január 25. 19:05
  „Ahányan vagyunk annyiféle vélemény. Állítólag csak egy része lesz múzeum, a többibe valami szociális intézményt tesznek!”
 • 3. Gellérfi Péter 2008. január 25. 14:04
  „Én a múzeum helyett szociális önkormányzati lakásokká építeném át a volt AVOS-os laktanyát.Egyébként én ott voltam 1956,októberi öldöklö gyilkosságok helyszínén.Akkor én már 9-éves voltam.Borzalmas volt!!! Legszivesseben elfelejteném ezeket a borzalmakat.Ha Szabó Miklós polgármester lelkiismeretes polgármester lenne,akkor inkább szociális lakásra adná be a pályázatot.Mindenki tudja,hogy Mosonmagyaróvárnak alig.alig van
  szociális önkormányzati lakása!”
 • 2. pancser 2008. január 25. 08:38
  „Csak megfontoltan! Az rendben van, hogy nagyot akar a város, csak ilyen anyagi helyzetben amilyenben van, vajon miből fogják üzemeletetni az intézményt? Nem kellene grandiózus létesítményben gondolkodni, csak akkorában amekkorával különösebb gond nélkül elboldogul a költségvetés. Egy emlékhely lényege, üzenete, nem feltétlen a kő súlyában, méretében és költségeiben rejlik.”
 • 1. csambo 2008. január 25. 08:27
  „Remélem ezt a múzeumot is laikus fogja vezetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látogatási tilalom

Mosonmagyaróvár - Az influenzajárványra tekintettel a Karolina Kórházban január 25-én reggel 7… Tovább olvasom