Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A város időt kért a sportcsarnok ügyében

A mosonmagyaróvári sportcsarnok támogatási szerződésének aláírása csak a városon múlik, a minisztérium kész erre. A Szigetközi Nemzeti Park ügyében kompromisszumra van szükség a térség és a minisztérium között: ez a vita jelenleg a pénzről szól – állította Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminiszter minapi máriakálnoki látogatásán.
Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminiszter először Mosonmagyaróváron, a Kormos-lakótelepi Vackor Óvoda mögött elkészült új, EU-szabványoknak is megfelelő játszóteret avatta fel. Ezután több helyi szocialista politikus társaságában Máriakálnokra sietett, ahol megbeszélést folytatott Széles Sándorral, a község polgármesterével. A néhány hete kigyulladt helyi díjlovaglóközpontba is ellátogatott a delegáció, Gyurcsány Ferenc itt válaszolt a Kisalföld kérdéseire.

Egyezségre jutni

– Nemrégiben Széles Sándor, Máriakálnok polgármestere nyílt levélben fordult önhöz, kérve, hogy segítse a Szigetközi Nemzeti Park ügyét. Milyen választ adott erre?

– Kérésemre a héten a szigetközi polgármestereket fogadta Persányi miniszter úr. Úgy látom, közelednek az álláspontok, érdemi konzultáció folyik a kormány és a térség képviselői között. A Szigetköz természeti értékei kellő védelmet kapnak már ma is. A vita természetesen nem jogi formákról szól, hanem pénzről: a térség szeretné elérni, hogy több lehetőséget kaphasson a központi forrásokból. Azt remélem, hogy egyezségre jut majd a régió és a kormányzat. A megye egyik politikusaként azt tehetem, hogy tárgyalóasztalhoz ültetem az érintetteket. Ez megtörtént, most már rajtuk múlik a nemzeti park sorsa.

- A máriafürdői beruházás ügye – a fennmaradó állami támogatás hiányában – évek óta húzódik. Milyen segítséget tud nyújtani a befektetőknek és a községnek?

– Ez egy hatalmas beruházás. Terveit jövő hét keddjén nyújtják be a helyiek az államtitkárhoz. Azt ígértem Széles Sándornak, hogy közvetlenül is tárgyalok Pál Bélával, s figyelemmel kísérem a beruházás támogatásának sorsát.

A kórház-rekonstrukció elsőbbséget élvez

– A mosonmagyaróvári sportcsarnok megépítéséről szóló támogatási szerződést a GYISM-mel márciusra ígérte Stipkovits Pál polgármester. Miért nem írták még alá?

– Mi készen állunk erre. A város kért egy kis időt a megállapodásig, mert nem dőltek el még Mosonmagyaróváron a kórház-rekonstrukció bizonyos kérdései s abban a városi szerepvállalás. Attól függően írjuk alá a szerződést, hogy ott milyen a városi pozíció, hisz annak van elsőbbsége. A szerződések előkészítése a mi oldalunkon befejezettnek tekinthető.

– Továbbra is 330 millió forintról van szó?

– Igen. Ehhez jönnek még a következő 330 milliós hitel kamatai, melyet a minisztérium magára vállalt.

Máriafürdő is terítéken

Széles Sándor máriakálnoki polgármester három kérdéskörben kért segítséget Gyurcsány Ferenctől a tegnapi megbeszélésen.
– A miniszter a nemzeti park ügyében kompromisszumra kérte a szigetközi polgármestereket. Olyan álláspontot kellene kialakítani, ami a térség és a kormány számára is elfogadható. Úgy vélem, a natúrpark jogi háttere továbbra is tisztázatlan, s a financiális oldala teljesen homályos. Egy olyan háttérre és stábra van szükség, amely képes felügyelni és biztosítani ezt a védettséget. Ezt jelenleg Magyarországon csak a nemzeti park biztosítja. Az önkormányzati utakkal kapcsolatban kértem a miniszter urat, járjon közben, hogy a SAPARD-programban meghirdetett, majd három hete abból kivett önkormányzati útfelújítások kerüljenek vissza ebbe a programba. Csak Máriakálnokon hat kilométer utat kellene felújítani: az önkormányzatnak a normatív támogatásból erre nincs lehetősége. A miniszter, ha lehetséges, ebben módosítást ígért. Máriafürdő ügyében a héten elkészült a Gazdasági Minisztérium által kért hatásvizsgálat. Reményeim szerint ha me gszületik még tavasszal a 2,2 milliárd forintról szóló döntés, akkor már ősszel elindulhatnak a munkálatok – mondta el a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti dömping a határon

A közelgő húsvéti ünnepek miatt már megnőtt a személyforgalom a hegyeshalmi határátkelő… Tovább olvasom