Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

A vár mielőbbi felújítását remélik a városvédők

˝Bízom benne, hogy a 200. évfordulóra javul a magyaróvári vár állapota˝ – fogalmazott értékelőjében dr. Kocsis Sándor, az egyik legaktívabb civil szervezet, a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület elnöke.

Mozgalmas évet zárt 2013-ban a Lajta-parti város egyik legaktívabb, 216 tagot számláló civil szervezete, a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület.

– Nagy létszámú rendezvényeket tudhatunk magunk mögött. Sokan érdeklődtek úgy az előadásaink iránt, mint a kirándulásaink vagy az immár hagyományos városi rendezvényeink iránt. Előadásainkon zsúfolásig telt a terem, így például Nagy Mihály londoni olimpiáról, Hatvani Emőke Szingapúrról szóló beszámolóján, de sokakat érdekelt Marosi Sándor térképkészítésről szóló tájékoztatója is. Idén egyesületünk Fehérvárcsurgóra szervezett kirándulást, két autóbusznyian gyűltünk össze. A thullni virágvásárt sem hagyjuk ki több éve. A legnagyobb programunk évek óta a Szent László Emlékbizottsággal szervezett Szent László-nap. Itt az ünnepi szentmisét Forrai Tamás Gergely, a jezsuita rend magyarországi tartományfőnöke celebrálta és Novák Ferenc koreográfus emlékezett nagy királyunkra – sorolta dr. Kocsis Sándor egyesületi elnök. Büszkén említette, hogy a Pro Urbe díjat 2013-ban is a szervezet egyik tagja, vitéz Harmath Lajos vehette át.

Dr. Kocsis Sándor az Erzsébet királyné emlékezete című kiadványt
Dr. Kocsis Sándor az Erzsébet királyné emlékezete című kiadványt

Rendhagyó módon a kulturális örökség napján szintén kirándulni indultak, megtekintve Lébény, Mecsér és Hédervár nevezetességeit. Októberben a „haza bölcsére", Deák Ferencre emlékeztek, majd Erzsébet királynéra, gazdag kiállítással. A helyi önkormányzat támogatásával egyébként egy kiadvány is megjelent Sissi királyné tiszteletére, magyaróvári vonatkozásokkal. Érdekesség, hogy „nemzetünk védőangyala" emlékére halálát követően országszerte számos emlékfát ültettek, sőt, ligetet is kialakítottak. Így Magyaróváron a városvédők kutatásai szerint a mostani Duna-lakóparkban (a Nagy Lajos utca bal oldalán) állhattak az Erzsébet liget fái.

A civil szervezet tagjai megmozdultak a Kiserdő ügyéért is. Dr. Kocsis Sándor reményeit fejezte ki, hogy a magyaróvári akadémia 200 éves születésnapjára, 2018-ra javítanak a vár jelenlegi állapotán, így többek közt a várkerítésen és a bejáraton is. Az egyesületi elnök örömét fejezte ki, hogy a Lajta-projekt által a folyó megközelíthetővé vált a belvárosban. Ugyanakkor bizakodik, hogy a malom melletti sarki romos épület sorsában is lesz előrelépés.

– A magyar sport napján ez évben megemlékezünk Bauer Rudolf olimpiai bajnok, óvári gazdász diszkoszvetőre. Továbbá idén 145 éve alapították az országban elsőként a Magyaróvári Eszköz- és Gépvizsgáló Állomást, melyhez szintén évfordulós professzorok, mint Karkovány Ákos (halála 75. éve), Rázsó Imre (születése 110. éve) és Szabó Gusztáv (születése 130. éve) is kötődnek – tájékoztatott dr. Kocsis Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendelet szabályozza, mi jár a szemétdíjért

Tovább olvasom