Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

A váltás után az idei tanulóév

2013 „tanuló" év számunkra, az ügyek átvétele még tart. A helyieknek több ügyet már Győrben, másokat még Mosonmagyaróváron kell intézniük – hangsúlyozta Bedő Csaba, a már a Győri járáshoz tartozó Mosonszentmiklós polgármestere.

Az idei év több újdonságot hozott Mosonszentmiklós életébe: döntöttek arról, hogy a Győri járáshoz csatlakoznak, ám úgy, hogy közben a Mosonmagyaróvári Térségi Társulásból sem szálltak ki. Az elmúlt néhány hónap tapasztalatairól kérdeztük Bedő Csaba polgármestert.

– Egyelőre negatív oldalát nem tapasztaltuk a korábbi döntésünknek, a helyiek már sok ügyet Győrben intézhetnek, ami azért is jó, mert sokan dolgoznak a megyeszékhelyen. Az egészségügyi alapellátást a mosonszentmiklósiak továbbra is a Karolina Kórházban kapják, csak speciális esetekben kell a győri egészségügyi intézményeket keresniük. Erről a helyi orvosok adnak tájékoztatást. Viszont a Mosonmagyaróvári Térségi Társulás tagjai maradtunk.

Egy jól működő szervezetről van szó, ezért is nem váltottunk, és továbbra is tőlük igényeljük a szociális szolgáltatásokat – tudatta a faluvezető. Arról is beszélt, hogy tavaly év végén 97 millió forintos adósságot vállalt át az állam Mosonszentmiklóstól. Idén azonban jelentős összeggel csökkent az állami normatíva, ami feszes költségvetést, takarékossági intézkedéseket eredményezett.

Bedő Csaba: „A helyi Alkotó Kör az egykori iskola egy termében állandó kiállítóteret kap, melyet most alakítunk át.
Bedő Csaba: „A helyi Alkotó Kör az egykori iskola egy termében állandó kiállítóteret kap, melyet most alakítunk át."

Ennek ellenére nem hiányoztak az önerőből és a pályázati támogatással elindított, elvégzett fejlesztések sem. A 2010-ben bezárt iskola épületében mintegy 14 millió forintból egy tájházat és falumúzeumot kívánnak kialakítani. Ehhez várják a lakosság segítségét, a régmúlt idők tárgyait, dokumentumait. Ide költözik majd a könyvtár is a művelődési házból, illetve a helyi Alkotó Kör is kap egy állandó kiállítótermet, de természetesen más civil szervezetek is használhatják majd az épületet. A kivitelező már javában bontja a falakat az átalakításhoz, nyílászárókat cserélnek és az épület fűtési rendszere is meg fog újulni.

A hatvanas években épült és azóta minimális korszerűsítésen átesett művelődési házra is felújítás vár. Erre a célra 15 millió forintot nyert a fúvószenekar egyesülete, közösen az önkormányzattal. Megújul a vizesblokk, nyílászárókat cserélnek, járólapoznak, kifestik a nagytermet és megújul a színpad padozata is. A Vasút utcai buszforduló környéke is megszépül 2,3 millió forintból. Hirdetőtáblát, padokat és virágtartókat helyeznek ki, továbbá pergola kerül a járda és a buszváró fölé. A munkálatok még ebben az évben elkezdődnek, de csak 2014-ben fejeződnek be.

Óvoda – Lengyel Krisztián, Hencz Gábor és Benedek-Nikli Nimród a felújított teremben.
Óvoda – Lengyel Krisztián, Hencz Gábor és Benedek-Nikli Nimród a felújított teremben.

A legkisebbekre is gondolnak: szintén pályázati forrásból a gyártelepi és a mosonújhelyi településrészeken új játszóteret alakítanak ki. A Szabadság téren a meglévő játszótér fog bővülni. Nitsch Ilona, a Kormos István Óvoda-Bölcsőde vezetője arról számolt be, hogy a jelenleg 80, ám a későbbiekben 90 kisgyermeket fogadó intézmény hamarosan egy tornaszobával bővül. Egy korábbi szolgálati lakást alakítanak át erre a célra az óvodai egyesület és szülők támogatásával. A munkák jelentős részét a két falugondnok végzi el, így is spórolva a forintokkal.

Az új nevelési év kezdetére a nagycsoportosok terme is megszépült az önkormányzat finanszírozásával, új parkettával, lambériával, festéssel (tavaly a villanyhálózat és az álmennyezet újult meg). A későbbiekben egy fejlesztő- és egy sószoba kialakítását tervezik. Az intézményvezető hozzátette: „2009-ben indult a bölcsődei ellátás, az ovi-bölcsi csoport húsz kisgyerekéből öt hároméves kor alatti. Ez a forma nagyon jól bevált, már 2 és fél évesen veszünk fel gyermekeket."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcmillió forint kézilabdára

Nyolcmillió forintot szán az önkormányzat ebben a bajnoki szezonban a városban most induló… Tovább olvasom