Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

A válság terjesztette el a kezelési költséget

Egységes szabályozás híján helye válogatja, hogy mennyit számítanak fel egy-egy valuta- váltás alkalmával kezelési költség címén.

A pénzváltótól függ, hogy egy-egy bankóváltásért mekkora kezelési költséget számít fel. Törvény nem szabályozza, hogy mekkora az így kiróható maximális összeg. Egy százeurós váltásnál néhol 90, míg máshol 500 forintot vonnak le a művelet során.

Három pénzváltónál érdeklődtünk a mosonmagyaróvári gyakorlatról. Az első irodában minden esetben (összegtől függetlenül) száz forintot számolnak fel kezelési költségként. Egy másikban általánosan a beváltandó összeg három ezrelékét kérik. (Ez 100 euró beváltásánál körülbelül 90 forintot jelent.) Míg a harmadik helyen összegenként „sávosított" a váltás költsége. Itt 100 euró beváltása 304 forintos árfolyamon 500 forintos kezelési költséggel járna, azaz 30.400 forint helyett csak 29.900 forintot kapnánk.

Kósa Zoltán, a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének elnöke elmondta: a kezelési költség nagyságát semmi sem szabályozza, s a váltóknak ki kellene írniuk az egyéb költségek nagyságát. Minden cég maga határozza meg a szűkülő piaci helyzetben, miként tudja az egyre növekvő terheit menedzselni. Továbbá megtudtuk azt is, hogy a 2008-as válságot követően nyugat-európai példára kezdett ennyire elterjedni a kezelési költség alkalmazása hazánkban.

 „A legtöbb eurót a szlovákiai bevásárlóturisták, a külföldön dolgozó magyarok, közeli szolgáltatók és kereskedők (vendéglősök, szállodások, autókereskedők), a Magyarországon dolgozó külföldiek (akik valutában kapják a fizetésüket) , az exporttal foglalkozó hazai vállalkozók, a színházba és focimeccsre járó, (elsősorban) szlovákiai magyarok váltják be" – mondta Kovács Zoltán, a győri Quint Kft. ügyvezetője a valutaváltási szokásokról.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kopetti Tamásra emlékeztek Mosonmagyaróváron

Gyertyagyújtással, néma főhajtással emlékeztek közeli családtagok, barátok, párttársak a szombaton… Tovább olvasom