Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

A választási ígéretet hajtották végre

Utcaátnevezés: Lakossági fórum igen, a vélemények figyelembevétele nem kötelező

Éles viták közepette végül megszavazta csütörtöki ülésén Mosonmagyaróvár képviselő-testülete három utca átnevezését. Az ellenzék szerint az érintett lakók akarata ellenére nevezték át az utcákat.

A képviselő-testület csütörtöki ülésén napirend előtt Vucsics Péter (MSZP) a közművelődési és sportalapok szerinte aránytalan és átgondolatlan elosztása miatt szólt. Szerinte a versenysportok rendkívül nehéz helyzetbe kerültek emiatt. Nagy István alpolgármester elmondta: érdemi változást akartak a sportban. Az alapoktól akarnak építkezni, ezért elsősorban az iskolai sportot támogatják.

Heves vitát váltott ki a képviselők közt az utcaátnevezésekkel kapcsolatos előterjesztés. Mint ismeretes, a testület még a múlt év végén hozott létre munkacsoportot a közterület-elnevezések felülvizsgálatára. Most első körben három utcát nevezett át a testület. A csütörtöki ülésen a Marx Károly, a Kállai Éva és a Frankel Leó utca került napirendre.

Nincsenek szankciók

Szentkuti Károly (SZDSZ) azt tudakolta, hogy jogilag miként szabályozott az utcaátnevezésekkel kapcsolatos lakossági vélemények kikérése. Dr. Németh Andrea aljegyző elmondta: központi rendelkezés ezt nem szabályozza. Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint ilyen esetekben lakossági fórumot kell összehívni, ám arra nincs rendelkezés, hogy ezeket a véleményeket figyelembe kell-e venni a döntésnél.

Tóásó Gyula (MSZP) szerint semmiféle eszközzel nem lehet a lakókat arra kötelezni, hogy átírassák az okmányaikat. A képviselő azt tudakolta, mit tud tenni az önkormányzat, ha a lakók nem íratják át a címüket. Azt javasolta, hogy újonnan kialakított utcákat nevezzenek el ezekről a személyekről. Dr. Németh Andrea elmondta: semmiféle szankcióval nem tudnak élni ebben az esetben, a legközelebbi választásoknál azonban nem tudnak majd szavazni, akik elmulasztották az átírást.

Rengeteg kellemetlenség

Szentkuti Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a változás rengeteg kellemetlenséggel és ügyintézéssel jár majd a lakóknak, tisztességesebb lett volna az érintettekkel ezt őszintén közölni. A képviselő nem értett egyet a Frankel utca Gulyás Lajos utcává történő átnevezésével. Szerinte ez nem illeszkedik az eredeti koncepcióhoz, miszerint a városhoz kötődő személyekről neveznek el közterületet, csupán a református egyház nyomására döntöttek e név mellett. Szabó Miklós elmondta: Gulyás Lajosnak az 1956-os mosonmagyaróvári eseményeknél volt szerepe.

Politikai döntés volt

Árvay István (Fidesz) kijelentette: ez politikai döntés, a jobboldal választási ígérete volt az utcaátnevezés, ezért minden képpen véghezviszik. Faddi Horváth Pál (Fidesz) azzal érvelt, hogy az egypártrendszer idején sem kérdezték meg a lakókat, hogy akarnak-e Lenin utcát.

A testület többsége végül megszavazta, hogy a Marx Károly utcát Károly utcára, a Kállai Éva utcát Szekeres Richárd utcára, a Frankel Leó utcát pedig Gulyás Lajos utcára nevezik át.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehel vezértől az ’56-os srácokig

Mosonmagyaróvárra érkezett a Magyar Korona másolata díszes kísérettel arra a hősök napi rendezvényre, melyet magas rangú osztrák tisztek is megtiszteltek jelenlétükkel. A Lajta-parti város lakói a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Mosonmagyaróvári Tagozata és a Vitézi Rend helyi szervezete rendezésében kétnapos programsorozattal tisztelegtek halottaink előtt.
Tovább olvasom