Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A tűzoltók mellől indulnak a mentők

Mosonmagyaróvár - Ideiglenesen – az új állomás elkészültéig – a tűzoltólaktanyába költözött a mentőszolgálat. A mentők már belakták az új helyet, ígéretük szerint a betegek semmit sem éreznek majd a változásból.

Néhány napja már új helyről, a helyi tűzoltólaktanyából – illetve a kórház udvaráról – indulnak a riasztásokra a mosonmagyar-
óvári mentőautók. A már régóta várt költözés oka, hogy rövidesen lebontják az eddigi Csaba utcai mentőállomást, hogy a helyére újat építsenek.

Amint arról korábban már többször beszámoltunk, évek óta napirenden van a helyi mentőállomás felújítása, illetve az új építése. Az önkormányzat és az Országos Mentőszolgálat többször tárgyalt már ez ügyben.

Az elmúlt évben határozott a képviselő-testület arról, hogy támogatja a helyi mentőállomás teljes újjáépítését. Ehhez megszavaztak 45 millió forintot is. Az Országos Mentőszolgálat szintén ekkora összeggel járul hozzá a beruházáshoz.

A mosonmagyaróvári állomás eddigi épülete jó ideje már csak korlátozottan volt alkalmas feladatára. A mentőszolgálat 1962- ben költözött oda, ahol már akkor is a kórház egy részlege működött. Az öt kocsiállású telephelyet a Nysa típusú mentőautókra tervezték, így a garázsok az új járművek méreteihez képest szűknek bizonyultak. Emellett az elmúlt több mint négy évtized alatt az épületen csupán kisebb javítások, festések történtek, ezért mára rendkívül leromlott az állapota. A jelenlegi bázist teljesen elbontják, helyén pedig korszerű telephelyet emelnek. A régi épület kiürítése a napokban kezdődött meg.

Új helyen: mentők és tűzoltók jól megférnek egymás mellett
Új helyen: mentők és tűzoltók jól megférnek egymás mellett

Az átépítés idejére a mentők ideiglenesen a városi tűzoltóságon kaptak helyet. Ehhez kisebb mértékű átalakítás volt szükséges a tűzoltólaktanyában. Ez önkormányzati támogatással és a tűzoltók társadalmi munkájával már az év első felében elkészült. Ide költözött be a napokban a mentőszolgálat és néhány hónapon át innen indulnak a riasztásokra a huszonnégy órás szolgálatban működő kocsik. Mészáros Lajos állomásvezető a Kisalföldnek elmondta: sokat töprengtek azon, hogy az építkezés idejére megfelelő helyet találjanak.

Örömmel fogadták a mentőket

– Valamennyi bajtársam nevében állíthatom, hogy jó vendéglátói leszünk a mentőknek – mondja Sallai Péter alezredes, városi parancsnok. – Ők azok, akikkel legtöbbször együtt kell dolgoznunk a baleseteknél, így nem teljesen idegenek számunkra. Amikor Mészáros Lajos megkeresett bennünket az átmeneti elhelyezés ügyében, természetes volt, hogy befogadjuk őket. Apróbb kényelmetlenségek biztos lesznek, hiszen a laktanya napi létszáma harmadával nőtt, de ezeket a problémákat tudjuk majd kezelni. Úgy gondolom, sok ember dolgozik azért, hogy az új mentőállomás felépüljön, és ebből a munkából a tűzoltóságnak is ki kell vennie a részét.
– A mentőautók viszonylag nagy méretére is figyelemmel kellett lenni a hely megválasztásakor. Így kerestük meg a tűzoltóságot, ahol segítőkészen fogadták a kérésünket. Az önkormányzat és a tűzoltóparancsnok is minden támogatást megadott. Noha itt csak ideiglenesen került egy telephelyre a két szervezet, számos országban működik egy helyen a tűzoltóság és a mentőszolgálat. A két szervezet szinte ugyanazt a munkát végzi, „egy nyelvet beszélünk". Az „összeköltözéssel" tovább erősödik a kapcsolatunk. Amit eddig egy-egy helyszínen tudtunk megvitatni, most baráti beszélgetések keretében részletesebben átbeszélhetjük.

– A két kiemelt kocsi személyzete kényelmesen elfér a tűzoltóságon kialakított helyen. A másik két nappali autó a kórházban kapott helyet, a főigazgató segítségével a kollégák elhelyezésére itt is sikerült kulturált körülményeket biztosítani. Az új telephelyről ugyanolyan színvonalon tudjuk a munkánkat végezni. Az elmúlt néhány nap alatt sikerült az „átállás", s mindent megteszünk annak érdekében, hogy a betegek semmit se érezzenek ebből a változásból – hangsúlyozta Mészáros Lajos.

Olvasóink írták

  • 2. Imcsi 2009. január 04. 10:58
    „Más országokban nem lehet egy rossz ötlet, hogy egy helyen vannak a tűzoltók és a mentők!
    Szép összefogás Móváron, hogy ez ideiglenesen is, de megvalósult!”
  • 1. luigi 2009. január 03. 17:56
    „Valóban nagyon kultúrált ideiglenes állomáshelyünk lett, már itt is sokkal jobb körülmények között vagyunk elhelyezve mint régi, omladozó-düledező épületünkben. Köszönjük Tűzoltó Bajtársainknak!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú a professzortól

Pénteken lett volna a születésnapja, ám a sors nem engedte neki betöltenie a hetvenharmadikat. Prof.… Tovább olvasom