Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

A tűzoltás szép hivatás

A mosonmagyaróvári tűzoltó-parancsnokság századosa, Smuk Ferenc a napokban – huszonnyolc év szolgálat után – nyugállományba vonult. Bár sok szörnyű balesetnél és égő házak oltásánál segített a mentésben, azt állítja: jól döntött, amikor tűzoltónak állt.
illusztráció
Önkéntes tűzoltóparancsnok édesapjától tanulta a szakma szeretetét Smuk Ferenc, aki huszonnyolc év után a napokban „leszerelt".
– Egy barátom invitálására 1975-ben kerültem a parancsnokság állományába – kezdte a százados. – Végigjártam a szamárlétrát: a tiszti iskolában az első időkben sok mindent el kellett sajátítanom. Nem volt könnyű megtanulni az emberekkel való bánásmódot, valamint a tűzoltóság hierarchiáját. Szinte még tanuló voltam a hetvenes évek végén a győri gázgyárnál történt tűzesetnél. A lakókat kitelepítették, folyamatos robbanások rázták meg a környék épületeit. Itt – figyelve az idősebb kollégákat – láttam, mennyire kemény munka ez, s mekkora bátorságot igényel.

„ A közúti baleseteknél az érzelmeket félre kell tennie a tűzoltónak. Ilyenkor csak a munkára lehet koncentrálni. Idővel sajnos a szörnyűségeket megszokja az ember."
Visszatekintve legveszélyesebb eseteim közé sorolnám a hársfamajori tűzesetet, ahol több ezer disznó égett el elevenen, valamint a ’94-es mosonszolnoki gyújtogatást, amikor egyszerre tizenhárom helyen égett a szálastakarmány.

Az egyik legmegrázóbb eset a lóvári erdőnél történt, ahol négy ember vesztette életét a kettészakadt autóban. Ennek ellenére is úgy érzem: ha még egyszer elölről kezdhetném az életem, biztosan újra ezt a szakmát választanám.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitaibel huszonnyolcadszor

A neves botanikus-természettudósról, Kitaibel Pálról elnevezett, középiskolásoknak szóló biológiai… Tovább olvasom