Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

A tulajdonosok tartanak a bírságtól

Úgy tűnik, eredményes volt a parlagfű elleni harc Mosonmagyaróváron,a legtöbben betartották a törvényt.
Már egy hónapja lejárt a határideje annak, hogy az ingatlantulajdonosok elvégezzék földjükön a parlagfű elleni védekezéssel összefüggő teendőket. Azóta az illetékes hatóság kényszerkaszálást rendelhet el, amelynek költsége a kiszabott bírsággal együtt a tulajdonost terheli. A hatóság a tulajdonos előzetes értesítése nélkül lekaszáltathatja a gyomot, a költségeket pedig ráterheli a tulajra.

Amint arról lapunkban korábban már beszámoltunk (Kisalföld, 2005. június 30.), rendkívül sok volt a parlagfüves parcella Mosonmagyaróváron. A közterület-felügyelők az elmúlt hetekben feltérképezték a városban az elhanyagolt, parlagfüves területeket. Ennek alapján a polgármesteri hivatal összességében mintegy százhúsz felszólítást postázott ki az ingatlantulajdonosoknak.

Még nem tudni pontosan, milyen eredményt hozott a parlagfű elleni harc. Az eddigi tapasztalatok azonban azt bizonyítják, hogy a növényvédelmi törvény jelentős eredményeket hozott a mentesítésben. A mosonmagyaróvári ingatlantulajdonosok többsége – valószínűleg a bírságtól és a kényszerkaszálás költségeitől tartva – határidőre, illetve a felszólítás hatására eleget tett a törvényi előírásnak.

A hivatal munkatársai szerint a vártnál is jobb eredményt hozott az allergén növény elleni harc, hiszen még azok is lekaszálták ingatlanjaikon a gazt, akikkel az elmúlt években folyamatosan probléma volt ezen a területen. Ez idáig egyetlen kényszerkaszálást sem kellett elrendelnie a hivatalnak. Néhány helyi üzemmel és a városközpontban újonnan épült és épülőfélben lévő társasházzal akadtak csupán problémák. Ezeken a területeken még mindig rengeteg parlagfüvet találni, s amennyiben a tulajdonos a felszólításban megadott határidőre nem végzi el a szükséges munkálatokat, itt elrendelhetik a kényszerkaszálást.

Az önkormányzat a későbbiekben is különös figyelmet fordít a parlagfű elleni harcra és a közterület-felügyelők továbbra is szigorúan ellenőrzik majd a város gazos ingatlanjait. Érdemes a bajt megelőzni és időben gondoskodni a kaszálásról, hiszen a 20 ezertől kétmillió forintig terjedő bírság mellett a kényszervédekezés díját is a tulajdonossal fizettetik meg. Ez utóbbi egy ezer négyzetméteres területen 30 ezer forintba kerül, míg egy hektár kaszálásának díja 150 ezer forintra rúg. Ha a pénzt határidőre nem fizetik ki az érintettek, akkor ügyüket átadják az adóhivatalnak.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK >>

Bánatpénzt kaszálhat parlagfűért (2005-06-17) >>
Csendes a parlagfűvonal (2005-06-21) >>
Jogszabály a parlagfű ellen (2003-07-02) >>
Meghökkentő allergiás reakciók (2005-05-08) >>
Megkezdődött a parlagfűszezon (2004-06-09) >>
Mindenkinek irtani kellene (2003-06-22) >>
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányoznak a látványosságok

A bevásárlóturizmus szinte teljes megszűnésével Mosonmagyaróvár idegenforgalma mélyrepülésbe kezdett az elmúlt években. A városban már mintegy negyven éve üzemelő termálfürdő köré számos üzlet, étterem, hotel és kiadó szálláshely épült. A néhány éve még német szavaktól hangos sétálóutca mára szinte teljesen elnéptelenedett és sivár. Tovább olvasom