Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

A tulajdonos döntéseit hajtják végre

A mosonmagyaróvári önkormányzat tulajdonában lévő Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője egyetért a cég átvilágítása eredményeként hozott határozattal és már megkezdte annak végrehajtását. Nem ért azonban egyet a tulajdonosi bizottság által felhozott érvekkel.
Korábban már foglalkoztunk a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete határozatával, ami azokat a „reformelképzeléseket" tartalmazza, amelyekkel hatékonyabbá és átláthatóbbá tennék a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. tevékenységét. Az önkormányzat tulajdonosi bizottsága tavaly októberben vetette fel, hogy vizsgálják meg, miként tudna a kft. a jelenleginél hatékonyabban és átláthatóbban dolgozni. Az „átvilágítás" okaként felsoroltakkal azonban nem mindenben ért egyet a társaság ügyvezetője. Bednarik György a Kisalföldnek elmondta, a vizsgálat néhány adminisztratív hiányosságot talált, melyek azonban nem befolyásolják a társaság gazdasági életét.

Az irodaház veszteséges

A citromdíjról

A Mosonmagyaróvári Környezetvédő Egyesület által alapított, nemrégiben kiosztott „citromdíj" kapcsán Bednarik György elmondta: hivatalosan ugyan nincs róla tudomása, ám információi vannak arról, hogy a díjban a VÜF Kft. is érintett. A kifogások közt szereplő, a Kiserdőben végzett tervszerűtlen tevékenység szakhatóságok által jóváhagyott terveit korábban már a környezetvédő egyesület is megkapta. A Kolbai utca „betonsivataggá alakítása" pedig a különböző bizottságok által jóváhagyott terv alapján, a felújítás előtti paraméterek szerint történt.
– A tulajdonosi bizottság azt állította, hogy a társaság a tulajdonában lévő ingatlanok hasznosítását nem tudja eredményesen ellátni. A kft. ingatlanjai közül mindössze kettő volt veszteséges az elmúlt évben. Az egyik a Jókai utcában lévő nyilvános illemhely, ami 500 ezer forint veszteséget hozott, mivel nem mutatkozott igény rá, így be is zártuk. A másik veszteséges ingatlanunk az Engels utcai irodaház. Ennek oka, hogy a bérlők többsége – különböző társadalmi szervezetek – egy korábbi önkormányzati döntés értelmében nem fizetnek bérleti díjat, csupán üzemeltetési költséget. Az ipari parkként működő volt orosz laktanya teljes kihasználtságú, sorban állnak érte a bérlők. Az ingatlan folyamatosan eredményt hoz, ám a tulajdonosi döntés értelmében ezt nem a létesítményre forgatjuk vissza, hanem egyéb más célokat – főként útépítést – valósítunk meg belőle.

Rákényszerített beruházási forma

– A bizottság kifogásolta, hogy az ingatlanberuházások területén sem sikeres a társaság. Az óvári piacot szerencsétlen időpontban, egy recesszió kezdetén építettük át, ám a városkép szempontjából mindenképp szükség volt erre a beruházásra. Az üzletek értékesítése egyébként folyamatos és számos érdeklődő jelezte már vételi szándékát a még meglévő helyiségekre. Ezt a beruházási formát a tulajdonos képviselő-testület kényszerítette a társaságra. Eredetileg befektetőkkel akartuk megvalósítani az óvári piacot.

Csak egy évben volt negatív nyereség

– Nem igaz a bizottságnak azon állítása, hogy a kft. többségi tulajdonában lévő Anubisz Kft. sokéves türelmi idő után sem tud nyereségesen működni. A tények ezzel szemben teljesen mást mutatnak, hiszen a temetkezési társaság nyeresége az elmúlt időszakban csupán egy évben volt negatív előjelű. Az ilyen kijelentések nem vetnek jó fényt a társaságra és nagyban rontják annak hitelét.
– A „kétpólusú" városüzemeltetés elnevezést csak abban a formában tudjuk értelmezni, hogy az egyik a megrendelő, a másik pedig a kivitelező. A bizottság szerint a VÜF tevékenységeinek árai nem összehasonlíthatók piaci körülmények közt. A kft. nem kizárólag az önkormányzatnak szolgáltat. Az egyéb megrendeléseknél versenyeznünk kell a többi pályázóval. Ezekben az esetekben pedig piaci árakkal szerezzük meg a munkákat – mondta az ügyvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A meanderezést javasolják

A VITUKI szerdai fővárosi konferenciáján kiderült: a kutató cég a szigetközi vízpótlásra a… Tovább olvasom