Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

A tömött fogak a büdzsébe nem sokat hoznak

Mosonmagyaróvár - A statisztikák szerint 160 ezer fogturista kezelteti magát évente Mosonmagyaróváron, ezzel szemben az idegenforgalmi adóbevételek alapján alig 59 ezren szállnak meg egy évben a városban.
Egy felmérés szerint évente mintegy 160 ezer fogturista látogat el Mosonmagyaróvárra. Az „idegenforgalom" ezen ága teljes iparágat tart el már hosszú ideje a Lajta-parti városban. Nemzetközi kimutatásokból is jól látszik, hogy a rossz fogak nyugat-európai piacának tortájából egyre nagyobb darabot harap ki Magyarország.

Évente mintegy tíz százalékkal nő azon külföldiek száma, akik csak azért utaznak hazánkba, hogy kezeltessék a fogaikat. Ebből a falatból jókora jut Mosonmagyaróvárnak is, ahol az ott lakók fogainak állapota terén ugyan nem, ám az egy főre jutó fogorvosok számában világelsőséggel büszkélkedhetnek. Nem véletlenül ismert a település nemzetközi viszonylatban a „fogorvosok Mekkájaként".

Az iparág kezdetben a szomszédos Ausztriából érkező páciensekre épült ki, ám mára Nyugat-Európa szinte minden országából – sőt, még azon túlról is – jönnek fogturisták, akik nagy része több napot tölt el a városban. A gyógyászati kezelések magas színvonala, az alacsony árak és a könnyen megközelíthető úti cél teszi népszerűvé a várost a külföldi vendégek körében. Az EU-bizottság megbízásából a közelmúltban készült, kilenc országban elvégzett vizsgálat szerint Angliában a legdrágább, Magyarországon viszont messze a legolcsóbb a fogászati kezelés az Európai Unióban.

Angliában a legdrágább, Magyarországon viszont messze a legolcsóbb a fogászati kezelés az Európai Unióban.
Angliában a legdrágább, Magyarországon viszont messze a legolcsóbb a fogászati kezelés az Európai Unióban.

Ez az olcsó kezelés is azonban vélhetően jócskán hoz a vállalkozások konyhájára: folyamatosan épülnek az impozáns rendelőkomplexumok és most már a szépségklinikák is. Az egyébként megfelelő marketinggel szinte kifogyhatatlan piacért ádáz küzdelem folyik. Többször történtek már „pácienslenyúlások" a schwechati repülőtéren, ahová a legtöbb vállalkozás már zahntaxit küld a vendégekért. De úgy tudjuk, előfordult olyan is, amikor az egyik cég számítógépes rendszerét törte fel a konkurencia, a pacientúra adataira vadászva, vagy éppen a versenytárséval szinte teljesen megegyező internetes címmel próbálnak minél több kuncsaftot találni.

Mosonmagyaróvár idegenforgalma kapcsán a szakemberek – egyéb kiaknázott adottság hiányában – mindig a fogturizmusról beszélnek. Az évi 160 ezer vendéget tekintve ez nem is csoda, ám a város idegenforgalmi adóbevételein ez egyáltalán nem látszik.

Az önkormányzat 250 forintos mértékkel adóztatja a városban eltöltött vendégéjszakákat. A tavalyi évben 91 fizetésre kötelezett adózó összesen 14,7 millió forint idegenforgalmi adót fizetett be. A számok szerint egy év alatt naponta átlagosan 161 vendég alszik a városban. Ebbe beletartoznak az egyéb turisták és a környéken dolgozó vendégmunkások is. Emellett a polgármesteri hivataltól kapott tájékoztatás alapján a fogorvoslással foglalkozó vállalkozások mentesülnek az építményadó alól, mivel egészségügyi szolgáltatást nyújtanak, így közvetlenül a város kasszájának gyarapításához az iparűzési adóval járulnak hozzá.

Hol a különbség?

A városháza adatai szerint Mosonmagyaróváron összesen hatvan társas vállalkozás és öt egyéni vállalkozó foglalkozik fogorvoslással. Ezzel szemben az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat nyilvántartásában 139 fogorvos-szolgáltató szerepel. Ennél nyilván lényegesen több fogorvos dolgozik a városban, hiszen egy szolgáltatónál általában több fogászati szék is működik.


Olvasóink írták

 • 4. Diákcsemege 2008. november 25. 19:59
  „Az anyagfelhasználásból (gyógyszer, tömőanyagok, stb.) nem lehet a forgalom nagyságrendjére következtetni, becsléssel? Van ilyen módszer is nem?”
 • 3. PrettyWoman 2008. november 25. 14:57
  „Pancser, nálad a pont. A válasz viszont a második hozzászólásban.
  Egyébként halkan jegyzem meg, hogy némelyik fogdoki akkor is tud csalni, hogy nincs magánrendelése. Én egyszer vettem a fáradságot, kértem jelszót az okmányirodában, hogy meg tudjam nézni a betegéletutamat. 5 évre visszamenőleg minden fenn volt és rendben is lett volna, kivéve a fogorvost. Körzetileg hozzá tartozunk. Össz-vissz háromszor voltam nála. Ebből egy alkalom csak kontroll volt. Egyszer tömött fogat - államilag, azért ugye nem fizettem. Fél éven belül kiesett tömés. Újra betömte maszek töméssel, ekkor már öt darab ezrest perkáltam le neki a félrizsszemnyi tömésért (3 éve). Nézem ám az interneten, hogy a doktorkám bejegyzett nekem kb. 20 fogtömés, kezelést, érzéstelenítést, isten haragját. Gondolta, úgyis sok foga van tömve a spinének, így befirkált egy csomó tömést nekem. Csakhogy ha szakember megnézné, nyilván meg tudná állapítani, hogy némelyik tömés olyan régi a fogamban, hogy ő akkor vagy még nem is élt, vagy mondjuk óvodás lehetett a lelkem - hiszen nagyon fiatal. Így az én TAJ számom alapján felvett egy csomó támogatást az OEP-től - teljesen jogtalanul. Sőt, arra a tömésre is felvette a pénzt, amit maszek alapon tömött, tehát én is fizettem. Így duplán kaszált. Ja, persze, számlát, nyugtát nem kaptam. Képzelem, ha egyszer magánrendelőt nyit, mennyit fog kaszálni. Egyébként nem akarom bántani, mert állítólag igen jó fogorvos. Hála isten, erről nem kellett meggyőződnöm, mert nem sűrűn járok fogorvoshoz. Igaz, legközelebb biztos nem őhozzá fogok menni. Ha így is úgyis fizetni kell, akkor inkább elmegyek maszekhoz. Úgyis van egy olyan érzésem, hogy utál engem ez a pali.”
 • 2. Diákcsemege 2008. november 23. 19:36
  „Ne feledjük, az APEH is emberekkel dolgozik, az ő fogaikat is kezelni kell.”
 • 1. pancser 2008. november 22. 16:26
  „Ennyi fogorvostól mennyi iparűzési adó folyik be vajon? A vendégforgalom után legkevesebb 15-20 milliárd forint árbevételük van, ha már kommandózunk meg csillagszórózunk a szervek részéről, mikor lesz Lyukas Fog hadművelet? Az is felháborító, hogy ha valaki egyszerű polgár felépít egy garázst, azonnal adózni kell utána. Magukat feketén jól megszedő fogorvosok meg adómentesen építhetnak luxusingatlanokat csak azért mert eü. intézménynek hívják őket?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségnap szűrésekkel

Dunasziget - Egészségnapot szerveznek ingyenes szűrővizsgálatokkal a helyi általános iskolában… Tovább olvasom