Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

A tévésorozattól Bécsig

Szuperagyú komputer, rakéták, könnygáz, röntgensugarak, anatómiai diagnoszter, 480 kilométeres végsebesség. A legendás KITT-et, a csodaautót bizonyára mindenki ismeri a Knight Rider című sorozatból. Michael Knight hű társa, KITT új bőrben most újjászületett.
KITT a parkolóban: Ágoston László legnagyobb gyerekkori álmából a Knight Rider-autó tökéletes másolata lett.
A Bécs melletti Vösendorfban élő Ágoston László – aki a győri Széchenyi István Főiskolán szerzett informatikusi diplomát – már több mint két éve dolgozik azon, hogy elkészítse KITT, a Knight Rider-autó hű másolatát. A szoftverfejlesztéssel foglalkozó fiatalember pénzt és időt nem kímélve készített el minden apró részletet.
– KITT gyerekkori álmom, talán a legnagyobb. Még a ’80-as évek végén láttam először a sorozatot az osztrák televízióban. Már akkor is az autó formatervezése tetszett inkább. Mind karosszériája, mind pedig műszerfala nagyon szép – kezdi a történetet Ágoston László. – Számomra ez az autó a legszebb, de nem tudom megmagyarázni, miért.

„ Mindig az autót szereli"

– Mára már a több mint kétéves munka eredményeként létrejött a még mindig befejezetlen álomautó. Az eladó Pontiac Trans Amek között találtam egyet, amelyik nagyon hasonlított a filmbeli modellre. Ez egy 1984-es 5000 köbcentis, 150 lóerős automata váltós Trans Am. Az eredeti KITT ugyan 1982-es modell volt, de apró eltérésekkel ez is ugyanaz.
– Nehezen, de sikerült Amerikából beszereznem eredeti 1982-es kerekeket is a megfelelő dísztárcsákkal. A környékbeliek már csak úgy ismernek: „az, aki mindig azt az autót szereli".

Alkatrészek a filmgyárból

– Az autón megvan az összes jellegzetes KITT-tartozék. Ilyen például az első lökhárító, ami egy filmbeli eredeti példányról másolt darab és Amerikából jött. A Universal Studios kiárusított dolgokat és néhányan így juthattak eredeti alkatrészekhez. A kocsi elején látható futófény sebessége változtatható és megszólaltatható a hozzá tartozó susogó hang is. A műszerfal alsó konzolja teljesen az én művem, a beépített telefonnal és a sok világító, titokzatos gombbal. A felső konzolból a laposabb változatot választottam. Az alján huszonhat gomb világít és csipog nyomásra. Az egységben helyet kapott még egy hangrögzítő berendezés is.

Beépített extrák

– Az eredeti KITT jellegzetes eleme a kémiai elemzőkészülék. Michael kinyitja a tetejét, beleteszi a megvizsgálandó tárgyat, s KITT mindent megmond az eredetéről, összetételéről. Az én készülékem a filmbeli hang- és fényeffektusokat adja. Az autó szériafelszerelése még a vérelemző készülék. Elsőre vérnyomásmérőnek tűnik, ám a vér összes tulajdonságát és a vizsgált személy egészségi állapotát képes megállapítani. A kocsiban vannak még a katapultülés kezelőszervei is. A kilövés még kicsit várat magára... A kormánykerék szintén egy eredetiről másolt KITT-elem. Az autó különlegessége még a kihangosítás, ami a műszerfali mikrofonon kívül akár sztereó zenét is közvetíthet az autó körül gyakran megálló érdeklődőknek.
Ágoston László tervei között szerepel még néhány más érdekes autó építése is. Ezek nem mindegyike másolat, hanem egyedi, saját tervezésű érdekes jármű lenne.
A KITT-replikával és az eredeti autóval kapcsolatos számos információt gyűjtött össze Ágoston László saját internetes honlapján, a www.agostonl.com címen, ahol várja a téma iránt érdeklődő Knight Rider-rajongók jelentkezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiemelten támogatott rehabilitációk

A több lépcsőben megvalósítandó szigetközi rehabilitációs elképzelések kapták a legtöbb pénzt idén a… Tovább olvasom