Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A testület szerint nincs összeférhetetlenség

Dunaszigeten a testület többsége ragaszkodik az orvos képviselőjéhez, csupán egy képviselő véli úgy, hogy fennáll az összeférhetetlenség.
A helyi önkormányzati képviselők jogállásának egyes kérdéseiről szóló törvény a közalkalmazottként dolgozó háziorvos számára megengedi az önkormányzati képviselői státus elnyerését, ugyanakkor a vállalkozó háziorvost elzárja ettől a lehetőségtől. Holott napjainkban a háziorvosok, gyermekorvosok és fogorvosok 80 százaléka már vállalkozási formában és az önkormányzattal kötött szerződés alapján biztosítja az egészségügyi alapellátást. E törvényből több településen is adódott probléma. Van, ahol már a megyei bíróság kimondta az összeférhetetlenséget és ezáltal visszalépett az orvos képviselő.

Dunaszigeten a napokban tartott testületi ülésen szavaztak e témában a testület tagjai. Dr. Baranyai Judit Mária háziorvos a képviselők közül a legtöbb szavazatot kapva került be a testületbe az őszi helyhatósági választásokon. A törvény értelmében ezután Tóth István polgármester megbízta az ügyrendi bizottságot azza l, hogy alaposan vizsgálja meg az eset jogi hátterét és értelmezze a vállalkozó háziorvossal kötött szerződéseket. A bizottság két alkalommal tárta a testület elé az ügyet. Arról, hogy fennáll-e az összeférhetetlenség az adott esetben, a rendelet és a helyi viszonyok elemzése után a képviselők közül heten nemmel szavaztak, ketten tartózkodtak és csupán egy képviselő voksolt határozott igennel. Tóth István polgármester szerint Dunaszigeten a közakarat került szembe a törvénnyel. Hangsúlyozta, az ő feladata, hogy a testületet egyben tartsa, működőképességét megőrizze. A képviselők többsége pedig úgy nyilatkozott, ragaszkodik a doktornő személyében a képzett, felkészült képviselőjéhez.
Az ügy vélhetően a megyei bíróság elé kerül, döntés 30 napon belül várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalapács alatt a kastély és a villa

Újrónafő egyik nevezetességét, a nagy múltú kastélyt és a mosonmagyaróvári egykori Sattler-villát… Tovább olvasom