Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

A tervek jók, de a vízminőség még nem

Bár a víz minősége még nem teszi lehetővé, hogy kijelölt fürdőhelyként működjön, de megkezdődött a mosoni szabad strand rekonstrukciója. Elsőként szabadidőparkot alakítanak ki a területen.
Évek óta folyamatosan napirendre kerül, ám a nem megfelelő vízminőség miatt rendre elmarad a mosoni szabad strand rendbetétele. A városrészben élők már régóta szorgalmazzák a terület rendezését, fejlesztését. Azt, hogy az Itatónál lévőhöz hasonló szabadidőpark létesüljön a Mosoni-Duna partján.

Árvay István alpolgármester néhány éve kezdeményezett egyeztetéseket azért, hogy részben képviselői kerete terhére elkészüljön végre a szabad strand korszerűsítése. A terveknek hamarosan kézzelfogható eredménye is lesz, hiszen a közelmúltban megkezdődött a terület rendezése.

Az alpolgármester szerint fontos, hogy a város méreteire tekintettel a Mosonban élők számára is rendelkezésre álljon olyan közösségi tér, ahol a pihenni, kikapcsolódni vágyók kulturált körülmények között tölthetik el szabadidejüket. Emiatt a strand felújításánál nem csupán a tereprendezés fontos, hanem a funkcióbővítés is. A fejlesztés elindítását évek óta fontolgatják, ám a folyó vizének minősége miatt erre nem került sor. Két évvel ezelőtt a strandszezon idején folyamatosan megfelelő volt a vízminőség, így megindult a rekonstrukció tervezése. A jogszabály szerint azonban legalább két egymást követő évben folyamatosan jó eredmények szükségesek a strand megnyitásához. Tavaly viszont ismét meghaladták a határértéket a kórokozók a vízben. Ennek ellenére az alpolgármester úgy döntött, nem halogatják tovább a terület rendbetételét, ám a rekonstrukció során koncepciót váltottak.

A tervek szerint három évig tartó, szakaszokra bontott felújítási program első ütemében a szabadidőparkot alakítják ki. Erre 16 millió forint áll rendelkezésre idén, 6 millió képviselői keretekből, 10 millió pedig az önkormányzat költségvetéséből. Még körülbelül ugyanekkora összegre lesz szükség a következő években a beruházás teljes befejezéséhez. A munkálatok már elkezdődtek, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. szakemberei nekiláttak a kivitelezésnek. Elsőként a balesetveszélyessé vált fákat vágták ki a strandon. Ezzel együtt elkezdődött már a tereprendezés, a meglévő játszóteret is felújítják, átrendezik és új eszközökkel egészítik ki. Szintén idén megépítenek egy új vizesblokkot a területen. Az alpolgármester szerint várhatóan még a nyári szezonban elkészülnek a munkálatokkal.

A további tervek közt tanösvény kialakítása is szerepel, ami a környező növény- és állatvilágot mutatná be az érdeklődőknek. A gyerekek részére úgynevezett vizes játékokat helyeznek majd el a szabadidőparkban, a későbbiekben alakítanák ki a stégeket, zuhanyzókat és lenne csónakkikötő, valamint parkoló is. A tervek egyszerre ötszáz vendég befogadásával számolnak a mosoni szabad strandon.

A tereprendezési munkákkal már elkezdődött a mosoni szabad strand rekonstrukciója.
A tereprendezési munkákkal már elkezdődött a mosoni szabad strand rekonstrukciója.


A további tervek közt tanösvény kialakítása is szerepel, a gyerekeknek vizes játékokat helyeznek el, a későbbiekre stégeket, zuhanyzókat, csónakkikötőt és parkolót is terveznek.

Olvasóink írták

 • 4. permanganat 2011. május 16. 15:52
  „?rdekes, miért is építenek strandot olyan helyre, amiről évek óta tudják, hogy nem lehet fürdeni ?”
 • 3. vizsla 2011. május 16. 13:47
  „azt hiszem ezt nem a mpk-nek kell megoldani!”
 • 2. sicc 2011. május 16. 09:03
  „Hát évek óta azt szajkózzák, azért nem lehet fürdeni ,mert a Lajta nagyon szennyezett. És a Lajta beömlése alatt már nem ajánlatos vízbe menni. A Lajta már Ausztriából szennyezetten érkezik. Kérdem én ,hogy akarja ezt a mosoni polgári kör megoldani, azt hiszem ez milliós kérdés lesz !”
 • 1. Contar 2011. május 15. 15:16
  „Ennyi idő alatt már igazán kideríthették volna a szennyezés forrását!

  Egyébként remélhetőleg tényleg szép lesz a strand, csak éppen mit is ér egy strand fürdési lehetőség nélkül?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Exkluzív remixet készített Wolf Kati slágeréből Deutsch Gábor

A mosonmagyaróvári születésű elektronikus zenészt az MR2 Petőfi Rádió kérte fel egy exkluzív remix… Tovább olvasom