Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

A termelők papírjaira várnak a falugazdászok

A dunakiliti konzervgyár ügyvezető igazgatója szerint megyénkben a mezőgazdasági termelők regisztrálása nehézkes. A megyei földhivatal ezt az állítást cáfolja.
Lengyel Ferenc, a Magyar Tartósítóipari Szövetség alelnöke legutóbbi nyilatkozatában (Kisalföld, 2002. július 22.) kifejtette lapunknak: megyénkben a mezőgazdasági termelőknek az állami támogatáshoz szükséges regisztrációja rendkívül nehézkes. Erre a kijelentésre reagált Nagy Endre, a megyei földművelésügyi hivatal vezetője.

Ötszáz négyzetméter fölött is jár a támogatás

– Győr-Moson-Sopron megyében eddig közel háromezer-hatszáz termelőnek – körülbelül az összes gazda háromnegyedének – adtunk ki igazolást arról, hogy 500 négyzetméter belterülettel rendelkezik – mondta a hivatalvezető. – Ez a feltétele az őszi állami támogatásnak, s nem csak a regisztráltság. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ugyanis a piacra jutást elősegítő támogatások között szerepelteti a termékminőség javítását célzó támogatásokat. A rendelet szerint a konzervuborka-termesztőket 25 forint kilogrammonkénti támogatás illeti meg, amit az adóhatóságtól kell igényelni. Ezt az igénylést október 15-ig kell leadni. A támogatáshoz a termelőnek a gazdálkodási tevékenységről adatot kell szolgáltatnia, s ennek alapján regisztrálják. A rendelet előírásainak a belterületi szántóföldi, illetve kertművelést folytatók nem tudnak eleget tenni, mivel csak e tevékenységük alapján nem regisztrálhatók. A konzervuborka-termelők jelentős körét hátrányosan érintené ez a rendelkezés, mert nem tudnának hozzájutni a minőségi támogatáshoz. Ezt hivatott kiküszöbölni egy másik rendelkezés, miszerint az 500 négyzetméter összefüggő belter ülettel rendelkező termelőket is be kell vonni a kedvezményezett körbe.

„ Sértőnek tartom az állítást"

– Ezt a területet kell falugazdászainknak igazolniuk, akik 1–2 napon belül, sőt, esetenként azonnal kiadnak egy igazolást, ami nem regisztráció, de a támogatáshoz elégséges. Éppen ezért Lengyel Ferenc korábbi állítását a kollégákra nézve sértőnek tartom és visszautasítom. Számunkra az is jó megoldás, ha a felvásárló összegyűjti a cégének beszállító vállalkozók szükséges okmányait, s eljuttatja a falugazdászhoz. Úgy gondoljuk, nehézkes ügyintézésről ebben az esetben szó sincs. A problémát inkább az okozza, hogy amíg a termelő a szükséges dokumentumokat nem szerzi be, addig nem tudunk neki igazolást kiállítani – reagált a földművelésügyi hivatal vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi integráció más módon?

A mosonmagyaróvári egyetemi kar dékánja a nyugat-magyarországi felsőoktatási intézmények… Tovább olvasom