Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

A templom a falu büszkesége

A lipóti barokk templom külső és belső felújításon esett át. A belső tatarozás költsége a húszmillió forintot közelíti. Hamarosan az értékes freskók is visszakerülnek a mennyezetre.
Méltó módon: Kellemes színvilág és meghitt hangulat a lipóti templomban.
A lipóti önkormányzat faluszépítést célzó sikeres pályázatainak köszönhetően jelentős változáson ment keresztül a település. A termál mellett a községet szegélyező tavak szépsége és nyugalma kellemes kikapcsolódást nyújthat az utazóknak. A faluképet az 1995-ben kezdődött és idén befejeződött templomrekonstrukció tovább emeli. Az épület a község és az ugyancsak felújított főtér ékessége lett.

Kelemen pápa emlékére

A lipóti templom csaknem 300 éves, építéséről 1722-ből találhatók feljegyzések. A barokk stílusban készült templomot I. Szent Kelemen pápa vértanú emlékére szentelték fel. A falu kezdettől igyekezett jó gazdája lenni az épületnek, a mostani teljes felújítás is szép példája annak, hogy hívő és nem hívő ember képes összefogni egy nemes célért és önzetlenül dolgozni egy középületért.

Kétütemű rekonstrukció

Tóth József kanonok-plébános 1994 óta teljesít szolgálatot Ásványráró mellett Lipóton is. Érdeklődésünkre elmondta: a templomrekonstrukció két ütemben valósult meg. 1995–96-ban kívülről nyerte vissza eredeti fényét. Leverték a régi vakolatot, szigetelték a lábazatot, a toronysisak rézborítást kapott, a tető pedig teljes visszabontása után újult meg. 2000-ben a főtér egy millenniumi emlékművel gazdagodott, illetve egy helyi műkövesmesternek köszönhetően megszépült a mellette álló Mária-szobor is.

Sohasem látott fényekben

A második ütem idén tavasz végén fejeződött be. Ebben a szakaszban a templombelsőt újították fel. A hívőket és betérőket új liturgikus tér fogadja rejtett világítással és pazar, olasz csillárokkal, a helyhez méltó szószékkel. Kicserélték a padokat és padfűtést vezettek be. Sulyok Attila polgármester a munkálatok végösszegét majdnem 20 millió forintra becsüli. A költségekből 15 milliót pályázaton nyertek, ezen túl az önkormányzat 2,5 millióval járult hozzá a rekonstrukcióhoz. Az egyházközség és a hívek adományai és segítsége mellett Tóth József Péter helyi vállalkozó egymillió forintos adományán túl, Gábor Jenő egyházmegyei építész szakmai irányítását követve a munkálatok szervezésével járult hozzá a sikeres kivitelezéshez. A költségvetés már tartalmazza az értékes freskók felújításának költségeit is. A templom sosem látott fényben pompázik. Belső színvilága, hangulata, a berendezés harmóniája szakmai h ozzáértést tükröz.

Kiállítások, koncertek

A polgármester elmondta még azt is, hogy az idegenforgalomra épülő, azért tenni akaró falu a jövőben a templomban különböző vallásos érzületet nem sértő rendezvényekkel szeretné tovább szélesíteni programkínálatát. Így a szentmisén és különböző ceremóniákon kívül megfelelő felügyelet mellett kiállítások, hangversenyek, orgonakoncertek kínálhatnak kellemes perceket a hűvös falak között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agresszívabb a társadalom

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon 875 ügyben rendeltek el nyomozást az idei év első hét… Tovább olvasom