Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

A telkek közel fele már gazdára lelt Dunakilitin

Harminchárom építési telket alakítottak ki Dunakilitin, melynek közel fele már gazdára lelt. A beruházás becsült költsége mintegy százmillió forint. Emellett idén a falumúzeumnak otthont adó épület is megújulhat.
Jelentős beruházásokra készül idén Dunakiliti. Ez a költségvetés főösszegén is jól látszik, hiszen idén mintegy százmillióval többől gazdálkodnak, mint tavaly. Ötvenötmilliót a 650 millió forintos büdzséből a telekkialakításra szánt hitel tesz ki.

– A képviselő-testület még 2008-ban döntött új építési telkek kialakításáról, melynek becsült költsége százmillió forint. Közel három hektáron a Mosoni-Duna irányában harminchárom építési telket hoztunk létre – magyarázza Szokoli Sándor, Dunakiliti polgármestere. A víz- és szennyvízhálózatot már kiépítették, a gáz most van folyamatban, az elektromos hálózat és a közvilágítás mellett még az útépítés várat idén magára. Tizenegy telek már elkelt, néhány szerződés folyamatban van. Egy négyzetméter tízezer forintba került, de ebből akár 40–50 százalékos kedvezményt is lehetett kapni. Elsősorban a helyieket, az első lakáshoz jutókat támogatják.

A telekkialakítás mellett a falumúzeumnak otthont adó régi iskola felújítása lesz a másik legnagyobb fejlesztés. Az épület bővítésére és korszerűsítésére két pályázatot is nyert az önkormányzat. Nyolcmillió forintból bővítenék az ingatlant, tetőteret alakítanának ki, hőszigetelnék, nyílászárókat cserélnének benne. Emellett az eszközbeszerzésre, működtetésre is jut majd forrás a projekt keretében. Szokoli Sándor szerint a faluház mára szűkössé vált. A megújuló épületbe átköltözne a könyvtár, lenne benne egy nagyobb közösségi tér, internetezési lehetőség és a civil szervezetek is helyet kaphatnának. A tervek szerint a közbeszerzést követően áprilisban adnák át a munkaterületet és szeptemberre készülnének el a beruházással.

Szokoli Sándor: A telkek kialakítása mellett a régi iskola felújítása lesz a legnagyobb beruházás Dunakilitin.
Szokoli Sándor: A telkek kialakítása mellett a régi iskola felújítása lesz a legnagyobb beruházás Dunakilitin.

– További útépítést is tervezünk. Ha lesz rá lehetőség, pályázati forrásból, ha nem, akkor saját költségen. A járdaépítést is fontosnak tartjuk az üzemek felé. Folytatnánk az iskola és az óvoda kerítésének felújítását is. Az iskolába tízmillió forint értékben digitális táblákat szerzünk be. Szándékaink közt szerepel a konzervüzem mögötti terület megvásárlása – sorolta a terveket a településvezető. Lebó Ferenc szobrászművész már dolgozik a ’48-as emlékművön, melyet március 15-én kívánnak átadni. A képviselő-testület munkáját laptopok beszerzésével könnyítenék meg, mert így – Szokoli Sándor szerint – egyszerűbb, hatékonyabb, gyorsabb lenne a kommunikáció.

– Ami az állami normatívákat illeti, mintegy 15–20 százalékos csökkenést észlelhetünk. A helyi adók tekintetében hasonló bevételekkel számolunk – szögezte le a polgármester. Dunakilitin évente hatezer forint ingatlanonként a kommunális adó, az ebből befolyt összeget, ami közel 3,5 millió forint, járda- és útfelújításra költik. Továbbá 120 millió forint iparűzési adóra, 12 millió építményadóra és 13,5 millió gépjárműadóra is számítanak.

Olvasóink írták

  • 1. Pofátlan 2011. február 16. 12:32
    „Akkor újabb faluban nő jelentősen a szlovák lakosság. Pozsonyban láttam olyan térképet amin Dunakiliti Kletusovo néven szerepelt. Óvár meg mint Staré Zámky.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zarándokutak, kitáblázva

A nyugat-magyarországi és kelet-ausztriai zarándokútvonalakról tárgyaltak Lébényben. Az útvonalak… Tovább olvasom