Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

A teleháztól a nemzetiségi oktatásig

Levél nemcsak a helybeliek számára vonzó, sokan települtek ki a mindössze öt kilométeres távolság miatt Mosonmagyaróvárról.
Levél első német nyelvű említése a 1410-ben kiállított oklevélben Kalthosthan formában fordul elő. Magyar nevével az 1532. évi adóösszeírásban találkozhatunk először. A hagyományok szerint neve – Lövér – a besenyő gyepűőrök, íjászok emlékét őrzi. A kisközség 1899-ben nagyközséggé vált. Lakossága folyamatosan gyarapodott, a századfordulóra elérte a másfél ezres létszámot. A közösségi testületek közül is kiemelkedő volt a földművelés és az állattenyésztés felvirágoztatására 1900. október 14-én alakult Tejszövetkezet. Ennek létrejöttében úttörő szerepe volt Ujhelyi Imre akadémiai tanárnak. Vezetésével meghonosították a siementhali szarvasmarhafajta tenyésztését, s ezzel Levél nemzetközi hírnévre tett szert. A levéli gazdák felbuzdulva a szarvasmarha-tenyésztés sikerén, lótenyésztő-szövetkezetet is alapítottak. A beruházások és vállalkozások segítésére létrehozták a Hitelszövetkezetet 1905-ben. 1906-ban óvodával gyarapodott a község, 1928-ban megalakult a fúvószenekar. A háború után a német lakosság döntő részét kitelepítették. Helyükre az ország több vidékéről (Somogy, Szabolcs), Erdélyből, Felvidékr ől érkeztek telepesek. Az 1980-as években új utcák épültek, az idegenforgalom növekedésével több vállalkozás indult: üzletek, motelek, benzinkutak, butikok, panziók.

A lovasklubtól a horgászegyesületig

Levélnek manapság is nagyon aktív a közösségi élete. A Hóka lovasklub öt évvel ezelőtt alakult, fő célja a ló varázsának mind szélesebb körben való népszerűsítése, más hasonló klubokkal, egyesületekkel kialakított jó kapcsolat ápolása, a régi lovashagyományok felelevenítése, közösségünk életében való sokoldalú részvétel. Ide sorolható például a tavaszi falutakarító nap, a majális, az őszi íjászverseny és nemzeti ünnepeink méltó ünneplése. A legkedvesebb programjuk pedig az elsősorban amatőr lovasokat, állatszerető embereket megcélzó pünkösdi lovasnapok.
Levélen 1992-ben francia példa alapján alakult meg a települési gyermekönkormányzat, s azóta fogja össze a fiatalokat. Az önkéntes tűzoltó-egyesület 1889-ben alakult, s számos ifjúsági és felnőttversenyen diadalmaskodott. A Levéli Sportegyesület 1920-as évek óta íródó történetében az 1993–94-es bajnokság volt az áttörés éve. A focicsapat bajnok lett és azóta a megyei második osztályban szerepel. A Levél Barátainak Egyesülete 16 éve jött létre, önállóan működő szervezetük az asszonykórus és a kézimunka szakkör. A községben emellett horgászegyesület is van.

Jövőre teljes üzemmel

A Levél külterületére tervezett szélerőműpark megvalósítása helyenként nehézségekbe ütközött. A munkálatok gyakorlatilag öt éve tartanak, és most vannak a befejező szakaszban. A 12 erőműből álló park megszületését hosszas előkészítés előzte meg, a teljes üzemét 2007 elején kezdő tucatnyi turbinára kvótákat, engedélyeket kellett beszerezni és előzetes méréseket végeztek. Az előzetes munkálatok (környezetvédelmi, építési engedély megszerzése, mérések) után 2005 augusztusában kezdődhettek a toronyállítást megelőző földmunkák.
Goda Vince 25 esztendeje húgáékat követve Mosonmagyaróvárról költözött ki Levélre. A nyugdíjas úr úgy látja: a község nagyon fejlődőképes, sokan választják otthonuknak máshonnan is a községet, még a távoli Szabolcsból is több család érkezett ide lakni. Már épül a település új része is, mesélte. Vince bácsi szerint mozgalmas a közösségi élet a faluban, kicsit sok a kocsma, viszont hiányzik egy olyan presszóféle, ahová ő is szívesen beülne időnként egy-egy kávéra, vagy zenét hallgatni. Az utak és a járdák közül is jó néhány nagyon rossz állapotú, de ami a legjobban hiányzik, az egy kerékpárút a város felé. A távolság nem nagy, szívesen bebiciklizne időnként körbenézni, de a hatalmas autó- és kamionforgalom miatt ezt nem meri megtenni.

Régi-új polgármester

Papp Zoltán, Levél új polgármestere ugyan nem az előző ciklusban, de állt már a falu élén. A vezető célja, hogy a helyi civil szervezeteket még jobban be kívánja vonni a döntéshozatalokba. Azon van, hogy a kistérségi együttműködésekben aktívabban részt vegyen a község, hiszen így több uniós pénz juthat Levélnek is. Papp Zoltánnak rövid és hosszú távú tervei egyaránt bőségesen vannak: egy hulladékudvar létrehozásától a kerékpárút-építésen, teleháznyitáson át az iskolában a német nemzetiségi oktatás bevezetéséig széles a paletta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kint felejtett táblák, védett gödrök

Sebességkorlátozás út mentén dolgozók miatt Halászin: munkások sehol. Külterületen hatvan kilométeres megengedett sebesség frissen felújított útszakaszokon. Darnózselin az egész településre érvényes harmincas tábla a képviselő-testületi tiltakozás ellenére. A szigetközi utak mentén gyakran találkozunk hasonló esetekkel. Tovább olvasom