Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A tavalyi esztendőhöz hasonlóra számítanak

A Mosonmagyaróvár környéki települések elöljáróit kérdeztük: mire büszkék 2013-ból és mit remélnek idénre?

Év végi mérlegünkből kiderült, hogy talán az egyik legnagyobb változást – Lébény mellett, mely város lett – a szomszédos Mosonszentmiklós élte meg. A település ugyanis a Mosonmagyaróvári helyett a Győri járáshoz csatlakozott 2013-tól.

– A legtöbb hivatali ügyet ma már Győrben intézhetik a mosonszentmiklósiak, de jó néhány szállal még mindig Mosonmagyaróvárhoz kötődünk. A lakosság kezdi megszokni az új rendszert – vélekedett Bedő Csaba mosonszentmiklósi polgármester.

– Több sikeres pályázatot is elkezdhettünk. A falu középületei sorban újulnak meg. A régi iskolában az év végére kialakítottuk a falumúzeumot és tájházat. Idén egy játszótér készülhet el, a Vasút utcai buszfordulónál köztéri bútorokat helyezünk el. A művelődési háznál is elvégeztük már az ablakcserét, a közeljövőben pedig a belső felújítás folytatódik. Szintén az év elején helyezzük üzembe a nyolc kamerából álló kamerarendszert is. Sikeres évet tudhatunk hát magunk mögött, hiszen több tízmillió forint pályázati pénz érkezett a faluba, és bizakodom, hogy idén több forrás jut az önkormányzatokhoz – sorolta a mosonszentmiklósi faluvezető. Reméli, hogy 2014-ben is stabilan tudják intézményeiket működtetni, és egy-két utca felújítására is futja majd. Mosonszentmiklós életében további újdonság volt a tavalyi évben, hogy az iskola fenntartója és működtetője is az állam lett. Akárcsak Darnózselin.

– Kudarcként éltük meg, hogy nem tarthattuk meg az iskola működtetését – veszi át a szót Fazekas Zoltán darnózseli polgármester. – Ugyanakkor az árvíz idején segítettük a bajba jutott környékbeli településeket. A helyiek bizonyították az összetartás erejét akkor is, amikor egy új tűzoltóautót szereztünk be. Közben folyamatosan szépül a falu főtere is, az iskola és a tűzoltószertár előtti része már elkészült e beruházásnak. Átadtuk a Szigetköz Fáját, idén is további faszobrokkal gazdagodtunk. Az iskola és óvoda rezsiköltségeit egy napelempályázat által tudjuk csökkenteni – foglalta össze a polgármester. Rámutatott: idén a község Darnó és Zseli egyesítésének nyolcvanadik évét ünnepli, egész éves programmal. Hazavárják az innen elszármazottakat. Darnózseli korábban körjegyzőségi központként, most meg a legtöbb járásbeli települést összefogó önkormányzati hivatal székhelyeként működik. „Jó az összhang és a munkamorál" – tette hozzá Fazekas Zoltán.

Míg korábban Várbaloggal alkotott körjegyzőséget, 2013-tól Jánossomorjához csatlakozott Újrónafő. Kertész Attila polgármester 2014-ben is a tavalyihoz hasonló normatívákra számít. Az Alkotmány utca aszfaltozását folytatnák még önerőből.

– Pályázati pénzből napelemeket és napkollektorokat szereltünk az óvodára és iskolára, az utóbbi állami fenntartásba és működtetésbe került. Nemrég egy vállalkozás elindított egy baromfitelepet, és a lovas turisztika területén is történtek fejlesztések. – Adósságmentesen működött a falu 2013-ban. Idén az önkormányzat munkájának elismerését remélem – nyilatkozta Juhász József hédervári polgármester. Amiben idén előrelépésre számít, hogy rendeződik a Héderváry-kastély sorsa. – Úgy gondolom, hogy nemcsak a helyiek számára, de a Szigetköz turizmusáért is fontos, hogy eldőljön, mi lesz ezzel az értékkel. Kérdés számunkra, hogy a kastélypark felújítását célzó sikeres pályázat mikor indul – zárta szavait a hédervári faluvezető.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változatlan áron buszozhatunk

Nem emelkednek a helyi busztarifák a városban 2014-ben. Ráadásul az önkormányzatnak… Tovább olvasom