Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

A tartományfőnök is támogatja a kishatárt

A térség országgyűlési képviselőit továbbra sem hagyja nyugodni az M1-es autópálya hegyeshalmi határátkelő előtti szakaszának fizetőssé tétele.
A honatyák minden lehetséges fórumon próbálnak tenni az ügy érdekében. Elfogadható megoldásnak találnák a mérsékeltebb – a használattal arányos – sztrádadíjat, vagy egy alternatív útvonal biztosítását a régi átkelő megnyitásával.

Stipkovits Pál, Mosonmagyaróvár polgármestere a napokban járt Hans Niessl burgenlandi tartományfőnöknél, hogy lobbizzon a kishatár személyautó-forgalom előtti megnyitásáért. Mint mondta, a tartományi kormányzat döntést hozott a kérdésben és támogatják az átkelő megnyitását.

Az érintett osztrák települések mindegyike eljuttatta támogató nyilatkozatát a tartományfőnöknek, így a kormányzat is rábólintott a határnyitásra. A két ország belügyi szervei pedig már megkezdték az egyeztetést az átkelő technikai feltételeinek biztosításáról.
(Erről már mintegy két éve megegyeztek, sőt, a magyar határőrség már akkor biztosított minden szükséges technikai és személyi feltételt.)
A polgármester elmondta továbbá, hogy a képviselő-testület döntése nyomán elküldte a levelet a közlekedési miniszternek, amelyben kérik, hogy a régi átkelő megnyitásáig tegyék ingyenessé a sztrádát a határtól az első kijáratig, osztrák és magyar oldalon egyaránt.

Javasolják, hogy a használattal arányos díjfizetési módszert dolgozzanak ki ezen a szakaszon. A polgármester szerint az egyeztetéseket követően jó esély van rá, hogy március első felében megnyílik végre a kishatár.
Pap János országgyűlési képviselő az őt megkereső fuvarozók nevében fordult írásban a miniszterhez a fizetőssé tett sztrádaszakasz ügyében. Megoldásként javasolta az alternatív útvonal biztosítását vagy az igénybe vett pályaszakasz alapján történő fizetést.

Kóka János a napokban küldött válaszlevelében leírta: a Mosonmagyaróvár és az országhatár közti szakasz eddigi teljes díjmentességének hátrányait jóval többeknek kellett viselni, mint amennyi autósnak előnyös volt. Az elvégzett hatástanulmányok eredményeképpen – figyelembe véve a helyiek érdekét is – döntöttek úgy, hogy a Mosonmagyaróvárt elkerülő szakasz díjmentes marad, ám a határátkelő előtti néhány kilométert fizetőssé tették. Emellett megkezdték annak vizsgálatát is, hogy milyen feltételekkel lehet megnyitni a régi átkelőt mint alternatív útvonalat.

A tapasztalatok szerint a főként külföldi rendszámú járművek gyakran díjfizetés nélkül használják az autópályákat. Mivel azonban eddig díjmentes szakaszon érkeztek a határhoz, ott helyszíni, megállításos ellenőrzéssel nem lehetett élni. A kamerás ellenőrzés eredményeként kiszabott bírságot pedig nehezen, vagy egyáltalán nem tudták behajtani. Az intézkedésnek köszönhetően közel 1 milliárd forintos útdíjbevétellel számol a gazdasági tárca.

A miniszter hangsúlyozta: a jelenleg működő matricás útdíjfizetési rendszernél a díj nagysága nem attól függ, hogy mennyit haladt autópályán a jármű. Az egynapos matricára vonatkozó javaslattal kapcsolatban elmondta: minél többféle matrica létezik, annál gazdaságtalanabb a rendszer működtetése. Az unió irányelvének megfelelően a D4-es kategóriájú járművekre egynapos matrica is vásárolható. Ennek más kategóriákra további kiterjesztése túlzottan költségigényes, így gazdaságtalan lenne. Dolgoznak azonban az elektronikus – használattal arányos – díjfizetési rendszer kiépítésén. Első lépésként a D4-es járműkategóriára vezetik be a tervek szerint 2008-tól.
Kóka János kiemelte továbbá, hogy a határátkelő előtt a – figyelmeztető táblával még el nem látott – díjköteles szakaszon az Állami Autópálya Kezelő Zrt. ellenőrei még nem bírságoltak meg senkit.

Gazdasági fórum Győrött

A témával kapcsolatban a megyei kereskedelmi és iparkamara gazdasági fórumán tegnap kérdéseket intéztek vállalkozók Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterhez. Összeállításunkat az 1. és 3. oldalon olvashatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pisztollyal fenyegette meg a traktorost

Nem mindennapi eset történt nemrégiben a magyar határhoz közeli, szlovákiai Somorján, a… Tovább olvasom