Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

A tantermekben esznek a diákok

A Bolyai-iskolában a diákok a tantermekben esznek, mivel az iskola ebédlője is veszélyes, így lezárták.
Beszámoltunk arról, hogy a mosonmagyaróvári Bolyai-iskola egyik épületszárnyát életveszélyesnek minősítette a statikus, ezért le kellett zárni. Az alig tíz éve – információink szerint közel 40 millióért – felújított épületrészben eddig az ebédlő, a tálalókonyha és néhány számítástechnika-tanterem működött. A statikus véleménye szerint hiányzik a felső tetőszerkezet merevítése, valamint az emeleti ráépítés is gyenge. A szakember úgy véli, a jelenlegi állapot összefügg a kivitelezési hibákkal is.

Az iskola újíttatta fel

A városházán még vizsgálják az építési dokumentumokat, illetve az épület állapotát. Nagy Gabriella, a városfejlesztési és -fenntartási osztály vezetője a Kisalföldnek elmondta: az iskola átépítését tizenegy évvel ezelőtt végezték el. A rekonstrukciót nem az önkormányzat végeztette, azt az intézmény akkori vezetősége maga rendelte meg és bonyolította le. Jelenleg azt próbálják kideríteni, mi okozta a meghibásodást. Vizsgálják továbbá az épület állapotát, majd ez alapján terveztetik meg a statikai megerősítést.

A javítás várható költségeit csak a tervek elkészülte után lehet megbecsülni, mint ahogy akkor döntenek majd a szükséges forrás előteremtéséről is. A tervek szerint a nyár folyamán mindenképpen elvégzik a felújítást. A hivatal felvette már a kapcsolatot a Dunántúli Agrober Kft.-vel, amelynek engedélyezési és kiviteli tervei szerint végezték el az épület rekonstrukcióját. Az akkori műszaki ellenőr Mezei Tibor volt.

A tizenegy évvel ezelőtti felújítást az iskola saját hatáskörben végeztette, az önkormányzat kizárólag engedélyező hatóságként vett részt abban.
A vizsgálatok eredményének függvényében teszik majd meg a szükséges intézkedéseket.

Megegyezés vagy bíróság

Stipkovits Pál polgármester az esettel kapcsolatban elmondta: a hivatal egyelőre még vizsgálja, hogy az épület tervei voltak-e rosszak, vagy a kivitelező hibázott. Az eredmények alapján az önkormányzat megpróbál egyezséget kötni a felelőssel a javítási költségekről. A polgármester hangsúlyozta: amennyiben nem ismerik el a felelősséget és nem sikerül velük érdemben megegyezni, akkor a város bíróságra viszi az ügyet.
A Kisalföld információi szerint egy évtizeddel ezelőtt mintegy 40 millió forintba került a Bolyai-iskola most életveszélyessé vált épületének bővítése és felújítása.

Hazaviszik vagya teremben eszik meg

Az étkező bezárása miatt kényszerű megoldásként a gyerekek előre csomagolva kapják meg az ebédjüket, amit aztán hazavihetnek, vagy a tanteremben elfogyaszthatják. A Kisalföld által megkérdezett tanulók többsége sajnálja, hogy bezárt az ebédlő, mert mint mondták, ott kényelmesebben tudtak enni. Voltak azonban, akik még örültek is a kialakult helyzetnek, mert így lekerültek az étlapról az általuk kevésbé kedvelt főzelékek. A kialakult helyzet ellenére a szülők többsége nem mondta le gyermeke étkeztetését, ez idáig mindössze ketten éltek ezzel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediterrán Dunántúl?

A klímaváltozásra való felkészülés elve az, hogy csökkentsük az üvegházhatást okozó gázok… Tovább olvasom