Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

A támogatással együtt a kereslet is csökken

A mosonmagyaróvári ingatlanértékesítő társaságok szerint a most bejelentett állami kamattámogatások csökkentésével visszaesik ugyan a kereslet lakásaik iránt, ám nem tartanak attól, hogy nyakukon maradnak ingatlanjaik.
Társasházak: Az építtetők nem félnek attól, hogy nyakukon maradnak a lakások.
Vélhetően a kedvező lakásvásárlási támogatásoknak köszönhetően az elmúlt időszakban igen dinamikusan épültek a lakóházak Mosonmagyaróváron. Ötvenhat hektárral nőtt a beépített terület nagysága a városban 1998 óta. Az elmúlt év végi adatok szerint közel 12 ezer lakást jegyeztek a Lajta-parti városban.

Egy, a polgármesteri hivatalban a közelmúltban elkészült kimutatás szerint Mosonmagyaróváron az elmúlt három évben drasztikusan nőtt a lakóházakra kiadott építési engedélyek száma. Míg 2000-ben 134, addig 2001-ben már 187, tavaly pedig 395 új otthon építésére adtak ki engedélyt a városházán. A kimutatásból kiderül továbbá, hogy az elmúlt évben a közel négyszáz friss építési engedély mellett ötven befejezett lakóház kapott használatbavételi papírt és 720 folyamatban lévő építkezést számoltak össze a város területén.

A lakás célú állami támogatásokról szóló rendelet múlt héten kihirdetett módosítása nyomán azonban könnyen előfordulhat: a szigorítások miatt elapad a lakásvásárlási kedv és a számos megkezdett építkezés félbemarad. Az általunk megkérdezett mosonmagyaróvári ingatlanértékesítők szerint is biztosan csökken majd az érdeklődés, ám nem félnek attól, hogy nem találnak gazdára a lakások.

Az egyik cég több ütemben összességében száz lakással három társasházat épít a városközpontban. Amint azt Poór Péter ügyvezető elmondta: valamennyire biztosan visszaesik a kereslet és nem tudnak olyan ütemben értékesíteni, mint eddig, ám továbbra is el tudják majd adni az ingatlanokat. Várhatóan az év első két hónapjában kisebb lesz az érdeklődés az új lakások iránt, ám bíznak abban, hogy tavasszal újra fellendül a forgalom. Az ügyvezető hozzátette, hogy a rendelet módosítását követő napokban robbanásszerűen megnőtt a forgalom a cég irodájában és az előzőekhez képest jóval több szerződést kötöttek néhány nap leforgása alatt.

Egy másik vállalkozó, Hun Tamásné biztos abban, hogy esnek az ingatlanárak, mivel csökken a kereslet a lakásokra. Jelenleg azonban még nem tapasztalható ez a visszaesés. Az ingatlanértékesítő Halászi és Mosonmagyaróvár között, a város határában egy 43 hektáros területen 300 lakóingatlannak szánt telket alakított ki. A cégvezető szerint az ilyen jellegű családi házakra nemhogy csökkenne, sőt, egyre nagyobb lesz a kereslet.

Kapcsolódó cikkek >>

15 millió a lakáshitel-maximum (2003-05-30) >>
A kormányszóvivő a lakáshitelekről (2003-05-13) >>
Akár több százezer forint pluszköltség (2003-03-04) >>
Hétfőtől módosul a támogatott lakáshitelekről szóló rendelet (2003-06-14) >>
Lakáshitelek - csökken az állami támogatás (2003-03-20) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándékcsomagok a szeretet ünnepén

Karácsony közeledtével a tervezett akciók egyeztető megbeszélésére hívta a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom