Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

A talajvédelem tízparancsolata

A termőtalaj értékéről és az egyre nagyobb kihívásokról beszélt dr. Schmidt Rezső dékán a Mosonmagyaróvári Nyugdíjasegyetem legutóbbi előadásán.
Az egyik legértékesebb természeti erőforrásunkról, a talajról szerezhettek új ismereteket a Kisalföld, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara és az önkormányzat szervezésében zajló nyugdíjasegyetem hallgatói a legutóbbi előadáson. Ezúttal dr. Schmidt Rezső, a mosonmagyaróvári egyetemi kar dékánja tartott előadást a nyugdíjasoknak.

„Elkerüli a figyelmünket, nem veszünk róla tudomást, pedig járunk rajta mindennap és oly szükséges, mint a belélegzett levegő. Éppen ezért fontos, hogy beszéljünk a talajról és kiváltképp ideje, hogy a védelmünkbe vegyük" – hangsúlyozta a talaj fontosságát az előadó. Elmondta: mivel nem lehet élet a talaj nélkül, felelősséggel tartozunk iránta.

A talajt a kőzetek lassú mállása hozza létre a napsugárzás, a szelek és az eső, az állatok és a növények közreműködésével. Így tíz centiméternyi termékeny talaj kétezer év alatt keletkezik, viszont a pár év alatt tönkretett talaj örökre odaveszhet.

˝Mivel nem lehet élet a talaj nélkül, felelősséggel tartozunk iránta˝ – hangsúlyozta a nyugdíjasegyetem hallgatóinak dr. Schmidt Rezső.
˝Mivel nem lehet élet a talaj nélkül, felelősséggel tartozunk iránta˝ – hangsúlyozta a nyugdíjasegyetem hallgatóinak dr. Schmidt Rezső.

Dr. Schmidt Rezső kiemelte: a talaj a természeti környezet része, biztosítja az anyagok biológiai körforgását. Az egyik legfontosabb, ám csak feltételesen megújítható természeti erőforrás. A növekvő népesség és a nagymértékű beavatkozások az elmúlt ötven évben nagyobb változásokat hoztak, mint a megelőző két évezred. Éppen ezért ésszerű és fenntartható használata, védelme az emberiség alapvető érdeke. Ez különleges figyelmet és intézkedéseket igényel.

Az előadó ismertette a hallgatókkal a talajvédelem „tízparancsolatát". Eszerint ne foglalj el a természettől több és jobb termőföldet, mint ami okvetlen szükséges! Ne engedd, hogy a víz elrabolja a talajt a gondjaidra bízott területről! Ne hagyd, hogy a szél elhordja a földet!

Feleslegesen ne taposd, ne tömörítsd a talajt! Csak annyi tápanyagot vigyél a talajba, amennyit a növény kíván! Csak jó vízzel öntözz és csak annyival, amennyi kell! Ne keverj a talajba el nem bomló anyagot! Ne mérgezd a talaj élővilágát! Őrizd a talaj termékenységét és ha lehet, még növeld tovább, valamint ne feledd, hogy a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is!

Dr. Schmidt Rezső hangsúlyozta: az egészséges és termékeny talajra jobban szükségünk van, mint valaha. A jelenlegi számítások szerint az egy főre eső művelhető földterület 2050-re átlagosan a mostani felére csökken.

Az emberiség túlélheti a fosszilis energiakészletek kimerülését, de nem élheti túl a talajkészletek pusztulását – fogalmazott a dékán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi kapcsolatokról árulkodó gyerekrajzok

A gyermekrajzok sokszínű világa tárul az ember elé, ha ellátogat a Futura Élményközpontba. Tovább olvasom