Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A tagtelepülések félnek a hiteltől

Nagytérség - A korábban beígért önrészt valahogy „kipréselik magukból", a lakossági szemétszállítási díjtételeket is emelték fedezetül, ám a hitelfelvételt már képtelenségnek tartják a települések a nagytérségi hulladékprojekt fejlesztési pályázatához. Mindenki kivár, s taktikázik.
Hetven településnek 1,6 milliárd forint önrészt kellene vállalnia a mosonmagyaróvári nagytérségi hulladékprojektben: a feltételek ugyanis megváltoztak, a fejlesztési pályázat tízszázalékos önereje harmincra növekedett, mivel az állami szerepvállalást is az önkormányzatoknak kellene átvenniük.

Szelektálás és komposztálás nélkül bezárják a lerakót, ráadásul enélkül időről időre környezetvédelmi bírságot kell fizetni, s az eddig elnyert összeget kamatostul visszaadni (mintegy 150 millió forintot).

A beruházás 5–5,5 milliárd forintba kerül, s Mosonmagyaróvár már bevállalta az önrészből ráeső 424 millió forintot: ez ott húszszázalékos szemétdíjemelést jelent. Ebből nyolcat a projekthez szükséges önerőre fordítanak (ami így is csak évi 15 millió forint). A csatlakozó hetven település tíz százalékot korábban már vállalt, másik tízet a magasabb lakossági díjtételemelésből képzett önrészalapból, az utolsó részt valószínűleg banki hitelből finanszírozhatnák. Ez utóbbi konstrukcióról nemrégiben egy pénzintézet tartott tájékoztatót a tagtelepülések képviselőinek.

Több mint huszonegymillió forint esik Darnózselire: ezt az összeget semmiképp sem tudjuk vállalni – mondta Fazekas Zoltán polgármester.
Több mint huszonegymillió forint esik Darnózselire: ezt az összeget semmiképp sem tudjuk vállalni – mondta Fazekas Zoltán polgármester.

„Több mint huszonegymillió forint esik Darnózselire: ezt az összeget semmiképp sem tudjuk vállalni, már a korábbi, alacsonyabb összegű konstrukció is nagy gondot jelentett volna. Más kérdés, hogy tisztában vagyunk vele: a nagytérségi hulladékkezelést mindenképp meg kell oldani, ám erre más utat kellene találni" – mondta Fazekas Zoltán darnózseli polgármester. Csak összehasonlításként: a falu éves adóbevétele mintegy 32 millió forint. Ásványráró egyelőre kivár, ám kölcsönben nem gondolkodik. „Szó sem lehet hitelfelvételről" – állította határozottan Böősy Imre polgármester. „A szemétdíjakba kellett beépíteni a pályázati önrészhez szükséges összeg egy részét, az első részlet talán kijön ebből." A falunak nyolc részletben majdnem 26 milliós önrészt kellene előteremtenie. Lébény sem örül a fojtogató kényszernek, ám attól tart: több település kiszáll, s így rájuk még nagyobb összeg esik.
Nehéz ügy: A hitelfelvételt a legtöbb falu elutasítja, ám tudják, hogy a nagytérségi hulladékkezelést valamiképp meg kell oldani. Fotó: Cséfalvay Attila
Nehéz ügy: A hitelfelvételt a legtöbb falu elutasítja, ám tudják, hogy a nagytérségi hulladékkezelést valamiképp meg kell oldani. Fotó: Cséfalvay Attila

„Bízom abban, hogy az állam betartja korábbi ígéretét, s végül mégiscsak tíz százalékot kell bevállalnunk. Ellenben most kényszerhelyzetben vagyunk, a településeknek bele kell nyúlniuk a zsebükbe. A ránk eső 43 milliót vélhetően saját erőből és valamilyen hitelkonstrukcióval tudjuk előteremteni. Ehhez azonban az is kell, hogy minden érintett település vállalja a saját részét: enélkül megbukik a hulladékprojekt" – nyilatkozta Kovács Gábor lébényi polgármester.

„Ha muszáj hitelhez folyamodni, szívesebben veszek fel az óvodánkra, az iskolánkra vagy az útjaink felújítására, mint egy olyan projektre, melynek menet közben önkényesen megváltoztatták a feltételeit" – mondta Juhász József hédervári településvezető. „Képtelenség, hogy hitelt vegyünk fel a pályázati önrészre, annyi teher hárul már a csornai önkormányzatra – ezt nem tudjuk vállalni" – mondta Turi György polgármester. „Nehéz megjósolni, mi lesz a projekttel, egyelőre mi is kivárunk" – tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. pancser 2009. április 17. 22:32
    „Közös lónak túrós a háta, mondja egy magyar közmondás. Az ember hülyét kap ekkora kuplerájtól ami most van. Járás helyett, lett városkörnyék, aztán kistérség, meg nagytérség, az ördög tudja ki, mibe, hova tartozik meg egyáltalán mi is ez a néhány fogalom. Anno meg volt a járási feladat, amit megoldottak Tisza Kálmán idejétől Kádár országlásáig. Most meg, anarchia. Tele van a t...m az folytonos összefogós dumától. Pokolba a liberális összefogósdival. Vissza a járásokat(Bokros is javasolta, ebben egyeértek vele) akkor meg majd megint mindenki tudja pontosan meddig tart a felelőssége. Most van liberós nihil, még szégyelhetjük is magunkat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eurovelo: kétkeréken a határ felé

Pénteken délelőtt adták át az Eurovelo6 nemzetközi kerékpárút újabb szakaszát Mosonmagyaróvár és… Tovább olvasom