Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

A tagiskola egyenrangú fél

Zökkenőmentesen kezdődött a tanítás a mosonmagyaróvári egykori Bartók-, ma már Haller-iskolában.
Bár a bejárat fölött még mindig „Bartók Béla Általános Iskola" felirat áll, valójában a Haller-iskola tagintézményeként működik szeptember óta az először bezárásra, majd átalakításra ítélt mosoni tanoda.

Amint az a városban köztudott és lapunkban is több alkalommal beszámoltunk róla: a mosoni városrész évtizedek óta meghatározó oktatási intézményének sorsa az elmúlt év nyarán pecsételődött meg, amikor költségvetési szempontokra hivatkozva az önkormányzat képviselő-testülete tavaly júniusi ülésén döntött az intézmény megszüntetéséről.

Az érintettek több fórumon adtak hangot felháborodásuknak. Ennek nyomán a városkormányzó erők végül némileg módosították elképzelésüket, így a Bartók-iskola némi „karcsúsítással" ugyan, de tagiskolaként tovább működhet.

„ Nyugalmat akartunk"

Az immár Bartók Béla Nevelési Központban működő Haller-tagiskola tíz osztállyal kezdte meg a tanévet szeptemberben. Amint azt Szirányi Péterné, a Haller-iskola igazgatója lapunknak elmondta: zökkenőmentesen kezdődött meg a tanítás, a gyerekek szinte semmit sem éreztek az átalakulásból.

– A célunk az volt, hogy a lehető legkevesebb változás történjen ebben a tanévben, hiszen érthető módon a gyerekeket, szülőket és pedagógusokat egyaránt megviselték az előző időszakban történtek. Nyugalmat akartunk teremteni, ezért a változtatások helyett inkább igyekeztünk összekovácsolni a két tantestületet. Fontos, hogy ne legyen rivalizálás, egyenrangú partnernek érezzék magukat a volt bartókos kollégák is. A két iskolaszéket is összehívtuk és megállapodtunk, hogy egyesülnek és minden tagjuk megmarad, illetve a szülői munkaközösségek elnöksége is egyesült.

Költözködik az Éltes is

– Az iskola ugyan a Haller tagintézményeként működik, ám nem tudjuk és nem is akarjuk elfeledni a Bartók nevet. Az iskola éves munkatervében is megtartottuk a hagyományos Bartók-ünnepségeket, -programokat. A tanévnyitó ünnepséget a Haller épületében rendeztük, ám az évzárót a Bartókba tervezzük, így is erősítve az egyenrangúságot. A tantárgyi felosztást úgy oldottuk meg, hogy a kollégáknak minél kevesebbet kelljen ingázniuk. A gyerekek a tanításban egyáltalán nem éreztek változást, csupán a szabadidős programlehetőségeik bővültek. Az iskola profilja is megmaradt, így tovább folytatódik az emelt szintű informatikaoktatás. Nyáron újítottuk fel a két informatikai termet, a beruházás része volt a hálózatépítés, valamint tizenhárom új számítógépet is vásároltunk.

– A tanévkezdés előtt nagyobb elvándorlásra számítottunk, ám szerencsére ez nem következett be. Alig tíz tanulóval csökkent az összlétszám. Jelenleg tízcsoportos a tagiskola, ám célunk, hogy minden évfolyamon egy osztály legyen. A Bartók épületének régi szárnyában működik az iskola. Amíg kifutó rendszerben meg nem szűnik a párhuzamos tanítás, némi teremhiánnyal küzdünk, ám a könyvtárban és bontott órákkal az ebédlőben tartott tanítással áthidaljuk ezt a problémát. A tervek szerint az Éltes-iskola decemberben kezd átköltözni a felújított új épületrészbe. A két intézmény teljesen különálló, csupán a tornatermet és az ebédlőt használjuk majd közösen az előzetes megállapodás alapján – mondja az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabálytalankodó biciklisek

A rendőrség tapasztalatai szerint a kerékpárosok közlekedési morálja jóval alulmúlja a gépjárművezetőkét, sőt, még a gyalogosokét is. A legfőbb probléma, hogy a biciklisek többsége nem a számukra kialakított kerékpárutat vagy sávot használja, sokkal szívesebben kerekeznek az autók között. Tovább olvasom