Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

A szúnyogirtás is politikai ügy lett

A szigetközi szúnyogok nagy veszélyben vannak: két cég is kiirtaná őket. A konkurenciaharc során a közbeszerzési eljárás szabályszerűségét és a szükséges engedélyek meglétét is vitatják.
Tény: az élősködők gyérítése olcsóbb lesz, a munkák hatásfokát csak nyáron mérhetjük le.

– Az idei közbeszerzési eljáráson a Corax Kft. nyerte el a Mosonmagyaróvár és Szigetköz szúnyogirtására vonatkozó pályázatot – jelentette be tegnap Bednarik György, a Mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője polgármesterek előtt. Szerkesztőségünk birtokába került azonban egy május 20-i állásfoglalás a Polgári Légiközlekedési Hatóságtól. Ebben az áll: „A hatóság a Corax Kft.-nek nem adott ki mezőgazdasági repülésre, szúnyoggyérítésre szóló, jogszabályban meghatározott működési engedélyt."
A hatályos törvény pedig kimondja: a gazdasági célú légi közlekedéssel összefüggő tevékenység az illetékes hatóságnak az adott tevékenységre vonatkozó engedélyével folytatható.

Bednarik György eme felvetésre a tájékoztatón azt válaszolta: a Corax a szükséges engedélyeket és a minőségi tanúsítványokat alvállalkozójával közösen mutatja fel, ők rendelkeznek ezekkel a papírokkal.

Helikopter nélkül

Gergely Gábor, a Gergely Air kft. vezetője korábban már Pál Béla turisztikai államtitkártól kért segítséget, vitatva a közbeszerzési eljárásokat. Cége tizennégy esetben támadta meg a közbeszerzést, melyeken korábban minden esetben a Corax győzött. A vállalkozó úgy vélte: a Corax korábban egyeduralkodó volt a piacon, s az önkormányzatokkal kialakított jó kapcsolata miatt nyert a tendereken. Bár a Közbeszerzések Döntőbizottsága elutasította beadványait, első fokon kilenc polgári pert nyert meg Gergely Gábor. Azt is kifogásolták: olyan cég nyerte el a szúnyoggyérítést, amelynek csak alvállalkozói rendelkeznek saját gépparkkal és a szükséges engedélyekkel. Ezt a tényt Lőrinc Árpád, a Corax Kft. vezetője elismerte, ám hozzátette: enélkül is meg tud felelni a pályázati feltételeknek.

670 forint hektáronként

Bednarik György a tegnapi tájékoztatón elmondta: január végén a Magyar Turizmus Rt.-hez beadott pályázatukon 5 millió forintot nyertek a júniustól októberig tartó szezonra, a 4208 hektár belterületre. A Corax 670 forintért vállalta a hektáronkénti permetezést, 270 napos fizetési határidővel, 1,5 milliós késedelmi kötbérrel. A gyérítés előtt és után mérést végez a területen: ha az irtás legalább nyolcvanszázalékos hatásfokú, csak akkor fizetnek az önkormányzatok. Bednarik Györgytől megtudtuk: elvileg már jövő héttől kiadható az engedély az első szúnyogirtásra.

Csökkennek az árak

Információink szerint ketten pályáztak az idei szúnyoggyérítésre a Szigetközben: a konkurens cég hektáronként ötven forinttal többet kért a munkákért. Az is bizonyos: a pályázati anyagok felbontásán nem vett részt közjegyző, bár a törvényi előírás szerint ez nem is szükséges. A szúnyogirtás évről évre olcsóbb lesz: tavaly a Corax 720 forintért vállalta a munkálatokat: idén ötven forinttal tudta csökkenteni az árakat. Lőrinc Árpád, a kft. vezetője lapunk megkeresésére elmondta: azért nyertek, mert az övék volt az előnyösebb pályázat.

Nem mindenhol jó fiú

– Huszonkét éve végezzük ezt a munkát: én nem lehetek mind a 25 szigetközi polgármesternél jó fiú azért, hogy elnyerjük a munkát – kezdte a vezető.

– Hektáronként ezer forintot kellene kérnünk, hogy húsz százalék nyereségünk legyen az üzleten. A mostani árak az önköltséget épphogy fedezik, de nem akarjuk ezeket a területeket elveszíteni. Majd meglátjuk, hogy a rivális kft. vagy mi bírjuk tovább a versenyt. Sajnos már a szúnyogirtás is politikai ügy lett: ellenfelünk 1998 után szerette volna megszerezni a szigetközi területet, de ez egyelőre nem sikerült neki – mondta Lőrinc Árpád.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulmány helyett szakembert

Öt szigetközi térségfejlesztési társulás levelet írt dr. Kovács Györgynek, a Duna-rendezésre… Tovább olvasom