Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A születésnapon megnyílik a Gyurkovics-emlékszoba

Mintegy ötmillió forintból hozzák létre az évek óta tervezett Gyurkovics-emlékszobát Mosonmagyaróváron. Az író hagyatékából rendezik be az emlékhelyet, ami decemberben már fogadja a látogatókat.
A négy éve elhunyt Gyurkovics Tibor költő-író akarata szerint a mosonmagyaróvári Cselley-házban őrzött értékes Gyurkovich-gyűjtemény mellé kerültek az általa összegyűjtött egyedi műalkotások is – XX. századi kortárs festők, szobrászok művei.

Dr. Gyurkovich Tibor műgyűjtőtől 1983-ban tizenkét festményt vásárolt a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum a Cselley-házban megnyíló képző- és iparművészeti kiállítás számára. A kialakult jó viszonynak köszönhetően 1989-es végrendeletében az orvos a városra hagyta 170 darabból álló, XIX–XX. századi híres magyar festők alkotásait tartalmazó kollekcióját. A családi értékek sorsáról tudott az orvos unokaöccse, Gyurkovics Tibor költő, író is, aki korábban azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy szeretné egy helyen tudni a nagybátyja, valamint az ő életében összegyűlt alkotásokat. A 131 darabból álló kollekció jelentős értéket képvisel, hisz a XX. századi kortárs festőktől, szobrászoktól őriz egyedi darabokat, s jelentős részük egykori tulajdonosuk életéhez köthető. A hagyaték a költő halála után egy évvel került a városba. Ekkor felvetődött egy Gyurkovics-emlékszoba kialakításának ötlete is múzeumban. Sőt, a család és az önkormányzat közötti megállapodás része volt, hogy néhány éven belül létrehozzák az emlékszobát. Ezt a költő születésnapján, december 18-án adják át a Cselley-házban.

Az emlékszoba berendezésével Gyurkovics Tibor személyiségét, irodalmi és színházi munkásságát szeretnék bemutatni – mondja Szentkuti Károly, a Mosonmagyaróvár Múzeum Alapítvány elnöke.
Az emlékszoba berendezésével Gyurkovics Tibor személyiségét, irodalmi és színházi munkásságát szeretnék bemutatni – mondja Szentkuti Károly, a Mosonmagyaróvár Múzeum Alapítvány elnöke.

A Hansági Múzeum idei költségvetésében 2 millió forintot különített el az emlékszoba kialakítására, emellett a Mosonmagyaróvár Múzeum Alapítvány is nyert 3 milliót erre a célra a Magyar Művészeti Akadémia pályázatán. Az alapítvány a múzeummal, az önkormányzattal és Gyurkovics Tibor családjának összefogásával hozza létre a szobát.

Amint azt Szentkuti Károly, az alapítvány elnöke elmondta, a Cselley-ház alsó szintjén lévő, negyvenöt négyzetméteres helyiségben a tárgyakon keresztül szeretnék bemutatni Gyurkovics Tibor személyiségét. Ehhez felállítják a szobában az író dolgozóasztalát, amin számos személyes tárgyát kiállítják. Így például családi fotókat, óráját, táskaírógépét és egyéb dokumentumokat. Az emlékhely másik részében a költészetét szeretnék bemutatni, itt lesznek versek, amikhez egy-egy képzőművészeti alkotás is kapcsolódik, de különböző irodalmi játékok is várják a látogatókat. A szoba harmadik részében Gyurkovics Tibor színházi munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők dokumentumokon, ruhákon és egyéb tárgyakon keresztül.
Szentkuti kiemelte: cél, hogy egy irodalmi emlékhelyet hozzanak létre, ami lehetőséget adna interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásokra, színpadi művek bemutatására is. Az emlékszoba az ország olyan különleges irodalmi pontja lehet, ahol a két kiváló Gyurkovics szellemi hagyatéka a képzőművészet és az irodalom egymásra hatását is remekül példázza.

Olvasóink írták

 • 6. jobbám 2012. november 12. 15:11
  „Kedves Földi!
  Igen, láttam. Többször is! Én reagáltam egy írásra, ennyi és nem több. :)

  5.: Rosszul emlékeztem, ezért elnézését kell kérjem! Valóban úgy szerepelt (visszahallgattam)! Ettől még nem őt kellett volna megkérdezni...ez az igazság!

  üdvözlettel: Jobbám”
 • 5. amivarosunk 2012. november 12. 06:52
  „3. jobbám hozzászólásához: Ha a 2012.okt.26-ai Kossuth Rádió,Déli krónika c. műsorában elhangzott interjúra gondol, akkor korrigálnom kell Önt. A riportban szószerint a Hansági Múzeum korábbi igazgatójaként nevezték meg.
  Hogy miért nem az új igazgató nyilatkozott? Arról Gárdonyi Esztert a riport készítőjét kell megkérdezni!”
 • 4. Földi 2012. november 11. 22:04
  „Kedves 1-2-3!

  Mi lenne, ha a cikk tényleges tartalmához szólnátok hozzá? Jómagam messziröl hazalatogatva szinte évente megnézem a Gyurkovics gyujteményt. Ti már láttátok? Vagy csak személyeskedésig ér el érdeklödési körötök?

  Örulök mindenesetre, hogy bövul a nézegetnivaló ott a Cselley- házban!”
 • 3. jobbám 2012. november 11. 15:09
  „abszurdisztán! már megint ez a demagóg szöveg...nincs valami új? Nem akarta bezáratni...és nincs kötődése? Szerintem a szakmája teszi elhivatottá az embert, nem a hely, ahol él, élt! Kocsoggorog! Igazad van...de a múltkori rádiós interjúban, hogy még mindig őt nevezték igazgatónak...no az volt a röhej...ő meg nyilván nem javította kis az elszólást!

  üdv, Jobbám”
 • 2. abszurdisztán 2012. november 11. 05:57
  „Miért kellett lecserélni és olyan embert kinevezni, akinek semmi kötődése, ráadásul előtte be akarta záratni ?? Volt képe pályázni ?”
 • 1. kocsoggorog 2012. november 08. 10:31
  „Valami nem működik ebben a városban. Múzeumigazgató csere után a régi hogy maradhat a múzeumi alapítvány élén? A városvezetők nem látják, hogy kígyót melengetnek a keblükön?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfedezőúton Mosonmagyaróváron

Hansági Múzeum Óvodások felfedezőúton című programjában ősszel 8 óvodai csoport vett részt. Egy… Tovább olvasom