Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A szükséges pénz tizede hiányzik

Mosonmagyaróvár - „Szakmailag nehezen értékelhető anyag, elsősorban a számtalan általánosítás, a terminológia keverése miatt. Érdemes lett volna kellő munkaügyi, jogi és orvosszakmai felkészültséggel rendelkező munkatársak bevonása is az átvilágító cég részéről. Számos problémafelvetéssel egyetértünk, de hiányoljuk, hogy a végső vélemény nem közös konszenzus alapján született meg" – vélekedik dr. Vermes Tamás, a Karolina Kórház főigazgatója az intézmény nemrég elkészült gazdasági átvilágításának eredményéről.
– A legutóbbi testületi ülésen a képviselők élesen bírálták önt amiatt, hogy az adósságnövekedés megállítására is „szerződtették", ehhez képest kinevezése óta nőtt a hiány...

– A kórház valós adósságállománya a korrekciókkal 315,5 millió forint volt szeptemberben. Az adósság 2006 végén és 2007 elején jelentősen nőtt a rekonstrukció miatti bevételcsökkenés miatt. Tavaly márciusban az egyszeri 60 millió önkormányzati kölcsön ezt kompenzálta. Ezt követően ez év februárjáig az adósságállomány gyakorlatilag nem emelkedett, ezért további tulajdonosi segítségre nem volt szükség. Ennek oka a rekonstrukciót követő egyre fokozódó orvosi munka bevételnövekedése, a bevezetett takarékossági intézkedések, valamint az év során több részletben a 100–120 milliós központi kiegészítés pótlása volt. Idén márciustól észlelhető jelentős adósságnövekedés: elsősorban a közalkalmazotti bértábla 5 százalékos emelkedése, s a díjak és élelmiszerek drágulása miatt. Súlyosbította a helyzetet, hogy idén ez idáig nem fizettek kiegészítő díjat az egészségügyi kassza megtakarításából. Így az év közepére olyan mértékűvé vált a beszállítói tartozás, ami már a szállítások megtagadásával, így a működés ellehetetlenülésével fenyegetett. Ezért a város 150 milliós kölcsönt ítélt meg az intézménynek, és egyidejűleg elrendelte annak gazdasági átvilágítását.

Karolina Kórház: Az igazgató szerint a 170 milliós megtakarítás csak olyan kiadáscsökkentéssel lehetséges, amivel az ellátás színvonala már nem tartható.
Karolina Kórház: Az igazgató szerint a 170 milliós megtakarítás csak olyan kiadáscsökkentéssel lehetséges, amivel az ellátás színvonala már nem tartható.

– Az átvilágítás 170 milliós megtakarításra lát lehetőséget, önök ezzel szemben mindössze 36,9 millió forintra.

– Azt az átvilágítást végzők is elismerték, hogy jelentésük nem teljes körű átvilágítás eredménye. Elméleti lehetőségeket mért fel a megtakarítások és a bevételek növelése terén is. Az általuk megfogalmazott, mintegy 170 milliós javulás alapja leginkább szakmai „megérzés", mintsem valódi, realizálható eredmény. Sőt, nem vetíti előre a várható következményeket az ellátás minőségében. Ezért ezt erősen vitatjuk. A kórház menedzsmentje által a valós számításokon alapuló eredményjavulás körülbelül 35–38 millió forint lehet. Ám még nem ismerhetők az új finanszírozási szabályok, s az infláció mértéke is ronthat ezen. Ezért a jelenlegi ellátási színvonal biztosítása mellett ennek teljesítése is kétségessé válhat. Az felelősséggel kijelenthető, hogy a jelenlegi szakmai és ellátási színvonal a központi finanszírozásból nem biztosítható, a nullszaldós működés elképzelhetetlen, hasonlóan az összes többi önkormányzati intézményhez. Ezt a legutóbbi kormányzó koalíció frakcióvezetője is elismerte.

A kórház jelenlegi színvonalon tartásához a központi finanszírozás minden egy forintjához 10 fillér működési támogatásra lenne szükség. Annak ellenére, hogy minden képviselő elismeri e helyzetet, évek óta nem sikerült elérnünk, hogy ezt a támogatást beépítsék a városi büdzsébe.

– Az általunk javasoltnál nagyobb megtakarítás, különösen a TVK (teljesítményvolumen-korlát) miatt csak a kiadások olyan mértékű csökkentésével képzelhető el, amely mellett a jelenlegi ellátási színvonal biztosan nem tartható: jelentősen csorbulnak az ellátottak és az ellátók érdekei. A kórház menedzsmentje nem óhajt kibújni az alól, hogy az elvárt 100 millió forint körüli eredményjavulásra készítsen intézkedési tervet, azonban ez a jelenlegi ellátási színvonal megtartásával lehetetlen. Az igazán nehéz kérdés az, hogy melyek azok a funkciók vagy feladatok, amelyek úgy csorbíthatók, hogy azok a lakosság számára még elviselhető határon belül maradjanak, illetve ne okozzanak hosszú távon maradandó és súlyos változást. Mindezek mellett a legsúlyosabb problémát az okozná, ha politikai csatározások színterévé válna a kórház.


– A jelentés 42 fős leépítést javasol. Reálisnak látják ezt mértéket?

– Figyelembe véve, hogy a kórház legnagyobb költségeleme a munkabér, az intézkedési terv nem kerülheti meg ezt a kérdést. Azt azonban vitatjuk, hogy a leépítésből számított 70 milliós megtakarítás valós. Az uniós munkaidő-szabályozásnak megfelelően az ügyeletet szabadnapnak kell követnie. Ezért például az ügyeletek ellátását vállalkozókkal oldják meg. Itt a szerződések felmondása nem anyagi előnyt, hanem számos hátrányt jelentene. Emellett a jogszabályok szinte valamennyi ellátási területen minimumfeltételeket szabnak meg a személyi állományt illetően. Ezeket intézményünk csak bizonyos korlátozásokkal tudja teljesíteni: nincs létszámfelesleg, sőt, helyenként inkább hiány mutatkozik. A közalkalmazottak szinte kizárólag csak az előírt bértábla szerinti minimumot és a kötelező pótlékokat kapják, ezért a fizetések csökkentésére sem látunk lehetőséget. Csak legvégsőként választanánk ezt az utat.

Olvasóink írták

  • 2. Japo 2008. december 03. 07:14
    „Kukabercinek igaza van na nem mintha a főigazgató úr makulátlan lenne.Kórházügyek is a kocsmában oldódnak meg(Miklós,Tibor és Tamás beszélgetése).”
  • 1. kukaberci 2008. december 02. 21:08
    „Emberek!!! Mindig az aktuális Orvos Igazgatót szapulja mindenki! Nem veszi senki észre, hogy hosszú évek óta ugyan az a "szakember" a gazdasági igazgató?? Mondom gazdasági!!!! Nem őt kellene lecserélni????????? Nem ő felelne a pénzügyekért? Szerintem.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januárra végezhet a szakértő

Mosonmagyaróvár - Még mindig nem zárult le a nyomozás a márciusban a harmadik emeletről kizuhant… Tovább olvasom