Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A sztrádadíj elriasztja a turistákat

Mosonmagyaróvár "haldokló" idegenforgalmát az M1-es autópálya fizetősé tétele tovább rontotta.
Az elmúlt évtizedek során Mosonmagyaróváron a gyógyturizmus szervesen összekapcsolódott a bevásárlóturizmussal, és a városban külön „iparág" épült osztrák szomszédainkra. A bevásárlóturizmus azonban ma már korántsem játszik olyan meghatározó szerepet a határ menti városban, mint akár néhány éve. Az idegenforgalom hanyatlását az év eleje óta tovább súlyosbítja, hogy fizetőssé tették az M1-es autópályát a hegyeshalmi határátkelőig, így az osztrákoknak még inkább nem éri meg nálunk intézni bevásárlásaikat és szépítkezéseiket.

Nem jönnek többet

A Bécsben élő Lelkes Anna évek óta rendszeresen jár át Mosonmagyaróvárra. Az asszony harminc évig hárfázott a bécsi operában, ám mióta nyugdíjba vonult, gyakorta jön át a Lajta-parti város termálfürdőjébe. Ám mint mondja, az autópálya fizetőssé tétele miatt ritkábban fog ide látogatni.
– Míg Ausztriában hetvenhárom euróba kerül az éves autópálya-matrica, addig Magyarországon ennek több mint a dupláját kell kifizetni. Többségében nyugdíjasok járnak át nap mint nap, ám ők ezt a magas pályadíjat nem tudják megfizetni, hiszen így már nem éri meg idejönni. Több ismerősöm, akik gyakran járnak Mosonmagyaróvárra, mondták már, hogy nem jönnek többet a sztrádadíj miatt – mondja Lelkes Anna.

A sztráda kikerülésére nincs lehetőség

Az osztrákok közül már sokan nem járnak át hozzánk.
– Az autópálya fizetőssé tételéről nem tájékoztatnak, a határon se tábla, se szórólap nincs a kötelező fizetésről. Az átkelőnél érdeklődtem ez ügyben, ám senki, a hivatalos szervek sem tudtak biztosat mondani arról, hogy valóban fizetni kell-e. A magyarok Ausztriától várják a megoldást a kishatár megnyitásával. Az osztrákoknak azonban ez nem érdeke, így nem hiszem, hogy változtatni fognak rajta – vélekedett az asszony.
A St. Pöltenben élő Erber Gottfred családjával már több mint tíz éve jár át rendszeresen a mosonmagyaróvári termálfürdőbe, de itt intézik bevásárlásaikat és fogorvosi kezeléseiket is. A nyugdíjas férfi a Kisalföldnek elmondta: vélhetően most jött utoljára. A magas pályadíj miatt már nem éri meg. Csupán néhány kilométerért nem kíván ennyit fizetni, a sztráda kikerülésére pedig nincs lehetőség.

A lapunk által megkérdezett osztrákok zöme is osztja honfitársa véleményét. Elmondták, hogy többségük nyugdíjas és az alacsonyabb árak miatt jártak át eddig Mosonmagyaróvárra a termálfürdőbe, vették igénybe az itteni szolgáltatásokat. A szerintük drasztikusan magas sztrádadíjat azonban ők már nem tudják megfizetni.
Volt, aki a határátkelőnél fordult vissza, amikor tudomást szerzett a fizetős pályáról, majd telefonon értesítette a masszőrét: ne várja, nem jön többet.

Visszacsábítják ügyfeleiket

Úgy vélik, osztrák részről nem fognak megoldást találni ebben az ügyben a kishatár megnyitásával, hiszen ott sok az ellenérdekelt. Az osztrák fogorvosok folyamatosan kampányolnak magyar kollégáik ellen, ez pedig most jó alkalom nekik arra, hogy visszacsábítsák pácienseiket. A határ menti településeken élők pedig a megnövekvő forgalom miatt félnek. Szerintük megoldás lehetne, ha a sztráda csupán első néhány kilométerét használóknak kedvezményes matricát biztosítanának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hibázott az orvos?

Egy jánossomorjai fiatalasszony azt fontolgatja, feljelentést tesz az orvosi kamaránál. Tovább olvasom