Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A szomszéd fűti a lakást a panelban

Míg egyes lakásokban élők valóban sokat spórolnak a panelfelújítással és költségmegosztók felszerelésével, addig több lakó fűtésszámlája ezzel többszörösére nő.

A drasztikus különbségek oka: sok lakó a szomszéd hőjénél melegszik.

Évről évre egyre több panelház szigetelését és fűtéskorszerűsítését végzik el Mosonmagyaróváron, a városban az ilyen épületek már több mint felét ˝becsomagolták˝ és költségmegosztókkal felszerelték. A panelokban lakók azért vágtak bele a korszerűsítésbe – többletterhet vállalva ezzel –, hogy későbbi fűtésköltségeiket csökkentsék. Mára azonban kiderült, sokan – főként az alsó szinten, illetve a szélső lakásokban élők – éppen az ellenkezőjét tapasztalják, számlájuk nemhogy csökkent, akár több tízezer forintot kell befizetniük. Az óriási különbségek oka egyszerű: sok lakó a ˝fűtsön és fizessen a szomszéd˝ elvén spórol a számláján.

Az elmúlt évi elszámolást ezekben a napokban készíti a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. az érintetteknek. Az elszámolásokban lényeges különbség látható az egy épületen belüli lakások között. Vannak olyan házak például, ahol a harminc lakásból huszonötben több tízezer forintot kapnak vissza a lakók, míg a fennmaradó ötnek hasonló nagyságrendű többletet kell fizetnie – tudtuk meg Kosár Tibortól, a VÜF Kft.

ügyvezetőjétől. Elmondta: a panelfelújítások összességében meghozták a várt eredményt, hiszen néhány év alatt mintegy 30 százalékkal csökkent a hőenergia-felhasználás. Az aránytalanságok miatt viszont sokan ennek éppen az ellenkezőjét tapasztalják. A panelházak folyamatos fűtést igényelnek, szerkezetileg nem választható le az egyik lakás a másiktól.

Nem oldható meg az egyik lakás fűtésének kiiktatása a másik károsodása nélkül. Azaz a lakás radiátorainak lezárásával a szomszédból oly mértékű hő áramlik, ami elfogadható hőérzetet biztosít. Így sajnos sokan a szomszéd hőenergiáját kihasználva fűtik a lakásukat.

Az alsó vagy szélső lakásokban élők hiába tekerik a radiátort a legnagyobb fokozatra, ha a szomszéd rajtuk akar spórolni.
Az alsó vagy szélső lakásokban élők hiába tekerik a radiátort a legnagyobb fokozatra, ha a szomszéd rajtuk akar spórolni.

Néhány lakóközösség a költségeit a lépcsőházi fűtés megszüntetésével, vagy túlzott mértékű leszabályozásával próbálja csökkenteni. Ez azonban nem jó megoldás, hiszen az épület fűtési rendszerének tervezése során, a lépcsőház melletti helyiségek radiátorainak méretezésekor figyelembe vették, hogy a lépcsőház fűtött. A fűtés megszüntetésével a ház hőegyensúlya felborul.

Kosár Tibor kiemelte: a VÜF a megvásárolt hőt profit nélkül továbbítja a lakóknak. A számlán lévő hődíj két részből, a költségmegosztókon szereplő és a légköbméter alapján számított értékből áll. Ennek arányát azonban a közös képviselő és a leolvasást végző cég között kötött szerződésben állapították meg. Sajnos sok helyen a légköbméter alapján számított fixérték aránya alacsony, így igazságtalanul sokat fizetnek azok a lakók, akik a szomszédot is fűtik.

Az aránytalanságok megszüntetésére a közös képviselőknek kell megoldást találniuk. Akár egy műszaki szakemberrel közösen meg kell vizsgálniuk és kiértékelniük lakásokra bontva az elmúlt év hőfogyasztását. El kell dönteniük, hogy a kiértékelésnél azon fogyasztók érdekeit tartják-e szem előtt, akik rendeltetésszerűen használják a lakásukat, vagy azokét, akik a szomszéd energiáján ˝élősködnek˝.

Amennyiben az utóbbiak vannak többségben, olyan feltételeket kell kialakítani, hogy ne legyen érdemes így manipulálni a szétosztást, magasabb, 60–70 százalékos arányra emelni a hődíj fix részét, így tompítani lehet az eltéréseket. Ezt a módosítást azonban csak a közös képviselők tudják véghezvinni a leolvasást és kiértékelést végző kft.-vel.

Az arányosított értékek lakásonkénti bontását a VÜF egyébként átadja a közös képviselőknek, hogy ők azt leigazolják a helyi távhőrendelet előírásainak megfelelően. A szolgáltató ugyanis nem tudja vállalni, hogy a jelenlegi számlaszétosztást a lakók felé ellenőrizetlenül érvényesítse. Biztos, hogy azon fogyasztók, akik visszatérítést kapnak, előnyösnek tartják a rendszert. Ám akik számlája a háromszorosa a korábbi fogyasztási szintnek, nyilván ezt nem akarják kiegyenlíteni, mivel nem szeretnék a szomszéd fogyasztását is fizetni.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. Kritikustömeg 2010. március 01. 23:34
  „Arra még nem gondolt senki, hogy miért csak a távhőszolgáltató részéről nyilatkoznak, ráadásul provokatívan és valljuk be ez a hangnem nem illik egy Kft. ügyvezetőjéhez. Szerintem a távhőszolgáltató bajban van, mert az emberek megtanultak spórolni, és így több millió forintot kell visszafizetniüK. Ráadásul ha profit nélkül továbbítják a hőt, akkor miért nem ruháznak be saját erőműre, hiszen vannak kíváló EU-s pályázatok, amivel ez elérhető lenne. Például a Győrhő saját erőművel rendelkezik, melynek köszönhetően az ország egyik legolcsóbb távhőszolgáltatója.
  A tavalyi évben jelent meg arról egy cikk, hogy végre kicserélték az egyik fő vezetéket, amelyből hatalmas mennyiségű melegvíz folyt el éveken keresztül. Ez nem a lakók hibájából történt, viszont a veszteséget velük fizetteték meg éveken át.
  A közös képviselőknek kiküldött próbaszámlák adatvédelmi szempontból jogellenesek!”
 • 44. domotora35 2010. március 01. 13:59
  „Király ez a lázító szöveg!De a lényeg az,hogy a lépcsőházak fűtése nincs mérve és ez még mindig Kb. 40 százaléka a számlának.innentől kezdve annyit számláznak amennyit akarnak.Ez csak matek.Én lezárt csapokkal lopom a szomszédokat és 38 a hónap vége.Lehet ugatni egymásra meg ellenségeskedni,de észre kell venni,hogy még mindig a fogyasztó van a hosszú cumi végén.A mérőóra meg nem átfolyást mér és ha az utcáról leolvassák sztem még állítani is tudják.Ez Magyarország és sokan jól jártak a korszerűsítéssel.Menjetek szavazni.”
 • 43. Imcsi 2010. február 23. 12:27
  „Egy ötlet: aki nem akarja a szomszéd lakást is fűteni, az szigetelje ki a sajátját belülről!”
 • 42. akinemfél 2010. február 23. 09:58
  „Magyar magyarnak farkasa. En potyázok,te potyázol,o potyázik... Ki lehetne számolni,hogy ki mennyit potyázik a szomszédjain,de minek ? Igy jo élni ma Magyarországon. Mindez a zsidok és a cigányok miatt van,ugye ?”
 • 41. civac 2010. február 22. 21:34
  „miért fűtsön valaki, ha meleg van a lakásában. Kellemetlen szerencsétlennek, aki a szélén, alján lakik, de nem pont azért csomagolták be a házakat, hogy ne nyitott ablaknál szöktessék ki a meleget?”
 • 40. akárkiis 2010. február 22. 19:49
  „Ez a szó "potyázás" ez az amit durvának tartok.
  Ezt nem nevezném annak,sőt egyáltalán nem az.
  Azért vannak a radiátoron csapok,ha hűvösebb van,s fázom akkor jobban megnyitom,ha melegem van akkor elzárom.
  Itt nem a lakók a ludasak,egyszerűen ez van.
  Nem panelban lakom hanem társasházban,nem is távhővel fűtünk hanem fával,s középen lakom.
  Nálunk is jobb a hőérzet,hisz minden oldalról fűtenek,most mit kéne csinálnom?
  Nem nevezném én ezt potyázásnak,csupán ésszerű spórolás,hisz ha meleg van,akkor lejjebb veszem a fűtést.”
 • 39. pancser 2010. február 22. 17:55
  „Nem óhajtok igazságosztó lenni a panelokban. Az általam felvázolt szituáció nagyon is életszerű, magam is letekerném a fűtést a meglévő feltételek miatt, ha nem vagyok otthon, vagy ha napokig távol lennék. Potyáznék, mert ilyen az ember, érdekei mentén cselekszik. Ha nem nyúlsz a radiátorokhoz, akkor nem használod más melegét, viszont az érdekeid ellen cselekszel a család távolléte esetén.”
 • 38. Laborc 2010. február 22. 14:50
  „pancser, világos, csak az általad vázolt szitu egy kitalált, tehát nem feltétlenül életszerű, valamint hiába írtam le a tényeket, nem veszed figyelembe. Mivel -már írtam- van két radiátor a lakásban, amin nincsen hőmennyiség mérő, aminek akkor is fizetem a díját, ha letekerem. De nem tekerem le és így van a lakásban 22-24fok. Akkor is, ha nem vagyok otthon. Érthető? Hiába nyitnám ki a 3 másik radiátort, akkor is csak 24 fok lenne, mert akkor többet lenne nyitva az ablak, mivel ekkora a hőigényünk. Mondd már el, miért nyissam ki a radiátorokat? Szerinted az én helyzetemben, hogyan kellene eljárnom a te elvárásaid szerint? Erre válaszolj már, légy oly kedves.”
 • 37. hovatovabb 2010. február 22. 14:31
  „pancser úr :-egy hónapja volt cikk a kisalföld lapban, hogy "nincs a lakásban" annak a közös képviselő megengedheti hogy csak FÉL TÁVHŐT SZÁMOLJANAK EL
  AKOR JOGOS HOGY A MÁSIK FÜTSE A LAKÁST????”
 • 36. pancser 2010. február 22. 14:20
  „Keves "Laborc" akkor elmagyarázom mi a helyzet. Adva van egy lakás középen, nem szélen, nem alul, nem fölül. 4 szomszédja van. Vasárnap mind az öt lakásban 22 fok van. A középsőben egész nap otthon vannak a héten át. A 4 szomszéd közül 3, reggel 6-ra dolgozni jár, egy pedig mivel egyedülálló, hétfőtő péntek estéig nincsen odahaza. Amíg nem tarózkodnak otthon a szomszédok, gondosan elzárják a fűtést, a napi hazajárók 1/2 6-tól 16 óráig, a heti távollévő hétfő reggeltől péntek délutánig. A középső lakásban élő nyugdíjasok vasárnap, mikor mindenki otthon tartózkodik X Joule energiát használnak fel. Hétfőtól péntekig viszont minden nap többet ennél, akkor is, ha nem csavarják fel a radiátort és nem engedik ki a meleget a szabadba és külső hőmérséklet sem változik. Miért van ez? Azért mert a közfalakon keresztül a hő az alacsonyabb hőmérsékletű hely felé áramlik. A másik oldalról, ha valaki egy hétig nem fűti a szabadban álló lakását, az 5 napon belül fagypontig hül. De a panelban csupán 17-18 fokra hül a lakás, azért mert a szomszédok hőjéből származó hőenergia fűti. Tehát az állandóan otthon tartózkodók, a radiátorszelepek csavargatása nélkül 4 lakás hőjét táplálják saját zsebből, leginkább azét aki egész héten nincs otthon. De a többieknek átadott hőmennyiség sem elhanyagolható. Remélem elég világos voltam!”
 • 35. Laborc 2010. február 22. 06:30
  „32 - pancser, ebben még mindig semmi érv, semmi konkrétum, csak személyeskedés és mellébeszéd. És már bocsánat, de te estél nekünk. Véleményem tartom, irigy vagy, hogy van, aki olcsóbban kijön a fűtésből, mint te. PONT.”
 • 34. hovatovabb 2010. február 21. 22:45
  „8. hovatovabb 2010.02.20. 11:07
  A fütéshez :
  A mérés-mérő lehet ,hogy pontos DE AKI LESZERELI A RADIÁTORT ÉS "POTRADIÁTORRAL" füt annak mi alapján számolják ki a tényleges fogyasztást.
  Vízvezetékszerelőtől hallottam ,hogy lenne erre EGYSZERŰ ELLENSZERE A MŰANYAG plombazár (plombatok)
  a csőre /radiátor és csapközé/.
  De itt is az lenne kérdéses ki ellenőrizze...

  Moderálásra küldöm 7. hovatovabb 2010.02.20. 10:54
  És azt se értem hogy a MElegvízórákat miért nem ellenőrzi Joule.... mert mindig csak önbevallás van....SZERINTEM SOKAM MÁR RÉG KISZERELTÉK és csak úgy találják ki azt az értéket amit bediktáltak :(
  Szerencsére az AQVA kft minden évben jön ellenőrizni...
  Én mindig beengedem Őket mert nincs mit rejtegetnem.”
 • 33. hovatovabb 2010. február 21. 22:41
  „Igen semmi sem fekete vagy fehér.

  Kosár Tibor VÜF, szerint panelokban a lakók miatt ˝fűtsön és fizessen a szomszéd˝ van ...
  A VÜF AKKOR MIÉRT AZOKRA RUHÁZZA A NEM BEFIZETT MELEGVÍZ DÍJJÁT AKIK FIZETNEK...
  EZEKSZERINT NEM CSAK A LAKÓK HIBÁSAK :(”
 • 32. pancser 2010. február 21. 22:05
  „30! Az ügy teljesen szakmai kérdés. Aki jól járt üvölt a cikk ellen. Természetes. Jó ismerősöm is azzal dicsekszik, hogy milyen keveset fizet mióta leszigetelték a házat, hetekre elutazik, fűtés alaphangon. Tolókocsim nincs, változatlanul és kitartóan az áldozatok oldalán vagyok és nagyon nem sajnálom azokat akik most kézzel lábbal tiltakoznak, személyeskednek előnyös helyzetük elvesztése ellen. Kosár Tibor urat nem hiszem, hogy laikusnak lehetne nevezni, bizonyára többet tud a dologról mint akik most nekem estek. Mondtam végeztem, illetve volna, ha egyesek ezt nem balga módom megfutamodásnak fognák föl. Ehhez is kell némi IQ persze. Nem tehetek róla, hogy nincsen. I´m sorry! Még egyszer vége, illetve rajtatok múlik.”
 • 31. T. 2010. február 21. 21:54
  „Mi csak jól jártunk a szigeteléssel meg a fűtéskorszerűsítéssel, kevesebbet fizetünk, nem kell a radiátorokat mindig 5-ösön járatni.....
  pancser... nem kellene mindig mindenbe beledumálni!”
 • 30. hovatovabb 2010. február 21. 20:52
  „"21. Illomor 2008.08.23. 07:11
  pancserka !
  te mindenhez értesz.külföldi ingatlanvásárlás, disznósz@r, most meg a rendezvények. te már írtál bármiről is jót ?
  nem lehet, hogy kidurrant a tolókocsid kereke és ezért vagy ilyen ellenséges a világgal ? próbálj meg mindenről kedvező véleményt formálni, pozitívan látni dolgokat."”
 • 29. juppiixy 2010. február 21. 20:25
  „Amíg nem volt beszigetelve a ház akkor mennyit fizettek a szélső lakók? Egyébként egyszerű a képlet a ház hőmennyisége osztva a lakások területével....oszt jónapot!”
 • 28. Laborc 2010. február 21. 19:52
  „Hozzáteszem, ha tényleg van olyan, aki pórul járt a fűtéskorszerűsítéssel, sajnálom. De nem hiszem, hogy a többi lakosnak kellene megoldani az illető problémáját, mert nekik jobb fekvésű a lakásuk. A cikk címe pedig, kedves Méhes Ákos és Kisalföld provokatív és feszültségkeltő. Ha igaz, az utolsó szóig akkor tessék adatokkal alátámasztani. Köszönöm.”
 • 27. Laborc 2010. február 21. 19:31
  „Jól van, pancser. Felsoroltam egy rakás érvet. Mi volt rá a válaszod? Kár vitázni. Csak nem elfogytak az érveid? Tudod, az egészséges vitában ellenérvek vannak az érvek ellen. Neked vannak? Nincsen. neked kialakult véleményed van, háttérismeret és tudás nélkül. Lehet a károsultak oldalára állni, persze. De hol vannak a károsultak? Ha már a cikknél tartunk, honnan tudod, hogy igaz? Alá tudod támasztani valamivel, vagy csak tudod, hogy igaz? Honnan? "több lakó fűtésszámlája ezzel többszörösére nő" Szerintem ez meg csúsztatás, finoman szólva. A távhő sosem volt olcsó és nem hiszem el, hogy van olyan szigetelt, műanyagablakos, fűtéskorszerűsített lakásban élő, aki 70-90 ezret fizet havonta. Mert ez a mondat ezt jelenti! Miért lennék dühös, ha te az állítólagos károsultak mellé állsz? Írj egy érvet, miért tekerjem fel a radiátort, ha így is meleg van! Fűtsem az utcát? Attól jobb lesz a szomszédnak? Vagy fűtsek 30 fokra, ablaknyitás, szellőztetés nélkül, az asztmás gyerekem meg fulladjon be, meg kapjon köhögőrohamot, hogy a szomszédnak meglegyen a 26?
  Pancser, ha valamiről minimális tudásod van, és még tapasztalatod is NULLA, ne okoskodj bele.
  Köszi.”
 • 26. pancser 2010. február 21. 19:10
  „Mondtam vége! Nem vitetkozom olyanokkal akik..........! A cikk a cím igaz, nincs vita, nem lehet azokkal akik a fizikai törvényeket nem veszik figyelembe készakarva. Hozzászólni meg szabad, csak van akivel értelmetlen szóba állni. A károsultak oldalán állni is szabad, akkor is ha ezért dühöngenek egyesek, nem kérdés miért. De végleg vége!”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kéjelgés miatt elzárás

Egy nyíregyházi nőt igazoltattak a rendőrök a minap Levélen. Nem tudta igazolni kilétét, s tiltott… Tovább olvasom