Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

A szlovákokra is számít a mosonmagyaróvári Futura

A másfél milliárd forintos beruházás európai uniós támogatással egy 300 éves gabonaraktár épületében épült meg.
A határon átívelő együttműködés erősítését, a szlovák-magyar kapcsolatok ápolását is célul tűzték ki a Mosonmagyaróváron augusztus 17-én megnyíló Futura interaktív természettudományi élményközpont létrehozói.

A másfél milliárd forintos beruházás - amelynek egyik célja, hogy több külföldi, köztük szlovákiai turistát vonzzon a városba - európai uniós támogatással egy 300 éves gabonaraktár épületében épült meg - hangzott el az élményközpont létrehozásának hátteréről és annak célkitűzéseiről szerdán Pozsonyban tartott sajtótájékoztatón.

"A Futura nemcsak egy intézmény, hanem egy új turisztikai, szórakoztatási és oktatási mód, amely határon átívelő élményeket nyújt, és mint ilyen jó lehetőség a szlovák-magyar kapcsolatok ápolására is" - szögezte le Csiszár Péter, ügyvezető igazgató.

Elmondta: projektjük célja, hogy az élményközpont egyidejűleg tudjon szórakoztatni és oktatni. Az élményközpont saját koncepció alapján készült és a természet tudományokat komplex módon mutatja be, mindezt 4 nyelven, magyarul, szlovákul, angolul és németül.
Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete hangoztatta, a nagykövetség segítséget nyújt abban, hogy az intézményt megismerjék Szlovákiában. A Futura mobil planetáriuma Pozsonyba is ellátogat majd - tette hozzá.

Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere az élményközpontot Mosonmagyaróvár turisztikai zászlóshajójának nevezte, és hangsúlyozta: igyekeznek minél több kötődést kialakítani Mosonmagyaróvár és Pozsony között, leginkább a kultúra és az idegenforgalom terén szeretnék elmélyíteni az együttműködést.

Az élményközpontban mintegy 50 kiállítási attrakció és tudományos show-műsorok várják majd a látogatókat. A Futurának otthont adó négyszintes épület minden szintjén más őselemhez kötődő bemutató látható majd. Ezek sorában egy életnagyságú Duna kutató tengeralattjárót, időjárás előrejelző állomást, valamint egy a mozgó űrvilágot bemutató makettet is megtekinthetnek a látogatók, de a központ rendelkezik majd mobil planetáriummal és földrengés szimulátorral is.

Olvasóink írták

  • 3. Ambar 2012. május 24. 21:32
    „Nagyon helyes a célkitűzés!A butaságokat meg hagyjuk azon kommentelőkre akik írják!”
  • 2. RickCartman 2012. május 24. 20:19
    „hát vedd vissza, egészségedre :-)”
  • 1. nils 2012. május 23. 22:08
    „Vissza nekünk Felvidéket! Szlotákiából nem kérünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajzkiállítás a Bolyai iskolában - képgaléria

A mosonmagyaróvári Bolyai iskola idén is a Flesch Károly Művelődési Központban tartotta meg immár… Tovább olvasom