Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

A szigetköziek húszmilliárd forintból megoldanák

Szigetköz - Húszmilliárdba kerülne az a három átjárható fenékküszöb, melyre engedélyes terveket szerezne állami támogatással a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület. A Védegylet által javasolt mederfeltöltéshez negyven évig kellene hordani a Dunába a sódert.
A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (SZITE) minapi taggyűlésén Hujber Zoltán levezető elnök felvetette: arról, hogy a szigetköz–csallóközi mellékágrendszer és a Duna főmedre mentén milyen beavatkozásokkal lehet kiaknázni a térség ökológiai lehetőségeit. Számos megoldási változat született az elmúlt 15 évben, de többségük megalapozatlan vagy kivitelezhetetlen, és nem tükröz kellő helyi és szakmai ismeretet.

Ezért szükségesnek tartják a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány szakértői megoldási javaslatának elfogadását. Ez megalapozott közvélemény-kutatás alapján a helyi érdekeket tükröző, reális és megvalósítható. A SZITE határozatban fogadta el ezt a javaslatot. Támogatják, hogy a rendszer egységes vízellátását és dinamizmusát biztosító beavatkozások nagyobbrészt a főmederben történjenek, és ezek szolgálják ki a mellékágrendszerek természeti értékeit. A jelenlegi vízkészletek ezt mind mennyiségi, mind minőségi tekintetben lehetővé teszik. A főmederbe épített szabályozható és átjárható fenékküszöbökkel, a csatlakozó járulékos beruházásokkal biztosítja az árvizek és a jég biztonságos levezetését, a fő- és mindkét oldali mellékágrendszerek kapcsolatát.

Láng István SZITE-elnök hozzátette: a három fenékküszöbös megoldás – mely a magyar kormány által kidolgozott nyolc fenékküszöbös megoldásának továbbfejlesztése, s a szlovák javaslathoz is közel áll – nagyjából húszmilliárd forintba kerülne. Dunaszigetnél a hallépcső felett létesülne a műtárgy, s Mikács és a Vajkai-kapu csatlakozhatna a főmederrel. Dunaremeténél a szintén tervezés alatt lévő hallépcső „rásegítene" a fenékküszöbre, s a Bodaki-kapu ismét összekapcsolható lenne a főmederrel. Ásványrárónál, az Ásványi-torok alatt lenne a harmadik építmény: az Árvai-bukót megnyitnák, s ezzel Alsó-Szigetköz vízpótlása is megoldódna. Az egyesület a javaslat alapján szükségesnek tartja, hogy az Európai Unió vízkeretirányelvével összhangban az engedélyes tervek közös, szlovák–magyar kidolgozása megkezdődjön. Ennek érdekében az egyesület a miniszterelnökhöz és a környezetvédelmi és vízügyi miniszterhez fordul, hogy soron kívül biztosítsák a tervezési munkák fedezetét, melyek elvégzéséhez helyi szakembereket vonnának be.


Egy érdekes számítás

A Kisalföld egy érdekes számítást is végzett az egyesület tagjaival. A Védegylet által javasolt mederfeltöltés – mely politikai szinten is nyitott fülekre talált – hasonló ötlet, mint anno a szivattyús vízpótlás volt. A Dunán érkező másodpercenkénti 2000 köbméter vízből a szigetközi szakaszra átlagban 400 köbméter jut. A folyó itteni harminc kilométeres szakaszával számolva 10 köbméter kavicsot szállító teherautók napi 100 fordulójával is közel negyven évig(!) kellene feltölteni a medret ahhoz, hogy a legkevesebb vízhozammal elérjük az eredeti vízszinteket.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitális tévé, kábelinternet

Mosonmagyaróvár - Elindította digitális, illetve internetes szolgáltatását a ViDaNet Zrt.… Tovább olvasom