Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 20°C Még több cikk.

A szigetközi hagyományok nyomában

339 mosonmagyaróvári és környékbeli gyermek ismerkedhetett a szigetközi hagyományokkal a Lajta néptáncegyüttes jóvoltából. Az óvodások és általános iskolások a szentendrei skanzenbe is eljutottak.
A Lajta néptáncegyüttes tavaly ősszel indult és most zárult programja mosonmagyaróvári és környékbeli gyermekeknek mutatta meg azt a világot, amelyben a nagyszüleik, dédszüleik éltek.

– Személyiség- és közösségfejlesztő hagyomány címmel nyertünk egy közel tizenkétmillió forintos pályázatot. Egykor többgenerációs családokban nőttek fel a gyerekek, amire ma egyre kevésbé találunk példát. Célunk az volt, hogy megmutassuk, érdemes az öregektől tanulni, hogy az idősek tisztelete fontos – magyarázza Palenik József, az együttes vezetője. – A program során megismertettük a gyerekekkel Szigetköz múltját, hagyományait, hogy ezáltal is kötődhessenek a térséghez. Emellett egészséges életmódra próbáltuk nevelni őket.

A tizennégy témahét során 339 óvodás és általános iskolás élhette át nagyszülei, dédszülei gyermekkorát. Azzal játszhattak, olyan zenére és énekekre mulathattak, mint elődeik. A ma is szórakoztató népi játékok mellett zeneileg is gazdagodtak az állandó kísérőnek, a Sárarany együttesnek is köszönhetően.


– Két nap felkészítés után Szentendrére látogattunk a skanzenbe. Az iskolai csoportokat négy „családra" osztottuk. Volt, aki kenyeret, mézeskalácsot sütött, míg más szőtt és gyertyát öntött. A csoportok egy-egy munkafolyamattal ismerkedtek meg, és annyi terméket állítottak elő, hogy a végén cserélni tudtak, így mindenkinek mindenből jutott. Ezzel közösségi gondolkodást is tanultak.

A „piacozás" után mulattunk is. Az ovisok láthatták, hogy a kukorica, a búza hogyan jut el a betakarítástól a felhasználsig. A mosonma-
gyaróvári iskolák mellett a lipóti, hédervári és lébényi óvodákból is csatlakoztak gyermekek – tudatta az együttesvezető.

Az év folyamán egyébként az ünnepi szokásokba is betekinthettek a diákok a skanzenben, a lucázástól a dőrejárásig, és alkalomtól függően sütöttek mézeskalácsot vagy éppen csörögefánkot.

A gyermekek azt is láthatták, hogy például hogyan készül a vaj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családdal és munkával teljes az élete

Egy családorvosnak a betegeit nemcsak testileg, hanem lelkileg is gyógyítania kell – vallja dr. Antal-Varga Dóra, aki júliustól veszi át a 4-es számú háziorvosi körzetet Mosonmagyaróváron. Tovább olvasom