Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A Szigetköz hatmilliót kap szúnyogirtásra

A szakképzés fejlesztéséről, a szúnyoggyérítésről, a Karolina Kórház eszközbeszerzésének támogatásáról is tárgyalt többek közt a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa.

Mecséren tartotta soros ülését a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa. Csaplár Zoltán vendéglátó polgármester elmondta: az árvízi védelemért egymillió forinttal tartozik még az állam, ami egy ilyen forráshiányos településnél óriási összeg.

Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet igazgatója és Medgyesi Imre projektigazgató a Területi Integrált Szakképzési Központ (TISZK) tevékenységéről elmondták: a közel egymilliárdos pályázati pénz nyolcvan százalékából mosonmagyaróvári iskolák profitálnak: a Hunyadi-iskola bővítése mellett összesen 320 millió forintot költenek a szakképzést segítő eszközök beszerzésére.

Juhász József (Hédervár) a 2009-es költségvetést ismertetve kifejtette: a társulás 2009-es büdzséje bevételi oldalon 247, kiadási oldalon 232 millió forint, a pénzmaradvány valamivel több mint hétmillió forint. Ezzel szemben az idei költségvetés ennek több mint a háromszorosa: 789 millió forint. Ugyanis több feladatot is átvett a kistérségi társulás Mosonmagyaróvártól. Idén felújításokra 7 millió forintot biztosít a társulás. D. Csendes Ibolya, a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ igazgatója az adósságkezelési szolgáltatásról elmondta: Mosonmagyaróváron hétmillió forintos adósságot sikerült rendezniük, de a Lajta-parti város mellett több településről is jelezték az igényüket a szolgáltatásra.

Az ülésen újból napirendre került a települések Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény szolgáltatásaihoz való csatlakozása. Szabó Miklós elnök felhívta a jelenlevők figyelmét: a csatlakozás önmagában nem jár támogatási kötelezettséggel. Botos Gábor pedig kérte a polgármestereket, minél előbb döntsenek arról, hogy milyen szolgáltatást igényelnek. A ki- és belépésre minden év szeptemberében nyílik lehetőség, azonban az valamennyi alkalommal alapítóokirat-módosítással, így költséggel jár.

A Hunyadi-iskola bővítése mellett összesen 320 millió forintot költenek a szakképzést segítő eszközök beszerzésére.
A társulás továbbá háromszázezer forinttal támogatja a Karolina Kórházat egy műszer vásárlásában. Juhász József a pénzügyi bizottság javaslatát tolmácsolta: a települések további 10 forinttal járuljanak hozzá lakosonként az eszközbeszerzéshez. Kovács Gábor (Lébény) – aki egyébként a kórházi adományozást is összefogja – kifejtette: hozzávetőleg egymillió forintra lenne szükség, ezzel a hozzájárulással a kistérség minden tagja kivehetné a részét a támogatásból. Mosonszolnok számítógép-beszerzését vállalná. Szabó Miklós hozzáfűzte a témához: Mosonmagyaróvár ne csatlakozzon ehhez az adományozáshoz, tekintve, hogy a város több mint százötvenmillióval járul hozzá a kórház működőképességéhez idén.

Elhangzott: a szúnyoggyérítéshez a szigetközi települések hatmillió forint támogatást kapnak, a Hanság településeinek viszont saját erőből kell elvégezniük az irtást.


Ötvennégy települést várnak

Szabó Miklós emlékeztetett: a ˝Mosoni települések találkozója – Ezer éve együtt˝ rendezvénysorozatra május 28–29-én a Futura és a Vilmosrév utca közé eső területre ezreket várnak. Szabó Miklós bízik benne, hogy mind az 54 magyar, szlovák és osztrák település képviselteti majd magát a rangos nemzetközi eseményen.

Olvasóink írták

  • 1. Alex64 2010. április 26. 09:49
    „Ha a hansági településeknek nem sikerül ezt (szúnyoggyérítést) saját erőből megfelelően megoldani. Legfeljebb nem adnak kiutazási engedélyt a szúnyogoknak Szigetköz felé”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifosztotta a mosonmagyaróvári kápolnát

Szinte minden kegytárgyat magával vitt az elkövető, miután betört az ipartelepi úgynevezett olasz… Tovább olvasom