Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

A ˝Szigetköz fővárosává˝ kell tenni Mosonmagyaróvárt

˝Egy olyan önálló, jól megtervezett arculatra van szüksége Mosonmagyaróvárnak, ami a város márkaneve lehetne. Ez lehet a Szigetköz fővárosa˝ – állítja a város frissen megválasztott idegenforgalmi tanácsnoka. Pető Péter szerint fontos lenne a turizmusban érdekelt vállalkozások, szervezetek összefogása.


A képviselő-testület legutóbbi ülésén választotta meg Pető Pétert erre a feladatra. Eddig ilyen poszt nem volt az önkormányzatnál, ezért a testület már az alakuló ülésen elfogadta a szervezeti és működési szabályzat módosítását, ami így kiegészült a tanácsnokra vonatkozó rendelkezésekkel is. Az idegenforgalmi, turisztikai feladatok ez idáig nem voltak bizottsághoz telepítve, ezért gondolta úgy az új önkormányzat, hogy e hiányt pótolják egy tanácsnok megválasztásával.

Pető Péter szerint az elmúlt időszakban számos olyan projekt indult meg vagy előkészítési fázisban tart, ami hatással lesz a város idegenforgalmára. Emellett a Mosonmagyaróvár földrajzi fekvéséből adódó lehetőségek is megkövetelik, hogy az önkormányzat kiemelt figyelmet fordítson a turizmus fejlesztésére. A képviselő-testület kisebb lett, a bizottságok száma is csökkent, így a többletfeladatok mellett egyik bizottságban sem jutott volna elég energia erre a területre. Ráadásul az idegenforgalom ennél jóval komplexebb összetételű, több bizottságot – így a pénzügyit, a kulturálist vagy a gazdaságit – is érint. Így a város belátta, hogy a turizmus koordinálásában nagyobb szerepet kell vállalnia az önkormányzatnak.

Pető Péter szerint sok a tennivaló és a megoldandó probléma Mosonmagyaróvár idegenforgalmában.
Pető Péter szerint sok a tennivaló és a megoldandó probléma Mosonmagyaróvár idegenforgalmában.

Pető Péter mint mondja: nem ismeretlen számára ez a terület, hiszen formális tisztség nélkül ugyan, de már az előző ciklusban is ezt a feladatot végezte a polgármester felkérésére. Emellett elnöke a Szigetköz Turizmusáért Egyesületnek, ami ma már hatvankét tagot számlál és nagyon jól működik. A tanácsnok szerint Mosonmagyaróvár idegenforgalmának egyik nagy megoldandó problémája az abban szereplők összefogásának hiánya. Figyelembe kell venni továbbá, hogy a város önálló turisztikai védjegyként nem állja meg a helyét, az egész Szigetközben kell gondolkodni. A modern turizmus a szolgáltatások egymásra fűzéséről szól, csak így működhet hatékonyan. Pető Péter szerint a városmarketingben évtizedes lemaradása van Mosonmagyaróvárnak. Ám a hatékony marketingmunkához elengedhetetlen egy jól megtervezett arculat, egy védjegy, amivel a város eladható. Ez a „Szigetköz kapuja" lehet Mosonmagyaróvár esetében.

A turizmus koordinálása mellett az idegenforgalommal kapcsolatos pályázatok kezelése is a tanácsnok feladata lesz. Sok a tennivaló ezen a téren is, hiszen meglehetősen forráshiányos ez az ágazat, így keresni kell – akár a határon túl is – pályázati lehetőségeket. Az elkövetkezendő időszak egyik kiemelt feladata lesz a Futura hatékony üzemeltetése. Erről több elképzelés is van, ám konkrét döntés még nem született. Ugyancsak ki kell használni a várost keresztező nemzetközi kerékpárútvonalakban rejlő lehetőségeket, valamint Mosonmagyaróvár földrajzi adottságait. A termálfürdő megkerülhetetlen a város idegenforgalma szempontjából, ám mivel magánkézben van, az önkormányzatnak nem nagy a ráhatása. A tanácsnok úgy véli: a fürdő tulajdonosainak lenne érdeke jobban integrálódni a város idegenforgalmába.

Olvasóink írták

 • 10. halas001 2010. november 19. 16:43
  „Magyarországnak is csak egyik kapuja van Komáromban és ez még sem akar Fővárossá válni.
  A Tanácsnok Úrnak pedig,-ha már az Isten Hivatalt adott neki a padlásszobában - elő kellene venni az elemi iskolás földrajzkönyvét, mert már abban is la vagyon írva, hogy a Szigetköz a Kis Duna és a Nagy Duna által határolt területen fekszik. Mondjuk ebbe Mosonmagyaróvárból csak a volt M.Kálnoki sertéstelepen fekvő lakások esnek bele, ha ez Óvár. "Fővárosnak" pedig jelenleg inkább Lipót, vagy Hédervár felelne meg fekvésileg és turisztikailag is.”
 • 9. RUDI 2010. november 18. 07:54
  „Szerintem először a Mosonmagyaróvárt kell helyre hozni.Ha logikusan gondolkodunk és azt akarjuk, hogy a Turizmus megfelelő legyen, először is szerintem a megfelelő forrásokat keresve helyből kell elindulnunk.”
 • 8. pancser 2010. november 17. 18:27
  „Ahhoz, hogy a város nevét megjegyezzék, ki kell találni kell valamit. A legfontosabb marketing elem a név, e nélkül nehéz bármit is eladni, márpedig a várost el kell adni valamilyen módon. Itt ez a lényeg és nem más! Mi tartozik a Szigetközhöz, erről ne nyissunk vitát mert nem ez a fontos. Aki messzi tájakról idejön, egyértelműen a Szigetközzel aznosítja a várost ma is!”
 • 7. Csiripiszli 2010. november 17. 18:01
  „"A termálfürdő megkerülhetetlen a város idegenforgalma szempontjából, ám mivel magánkézben van, az önkormányzatnak nem nagy a ráhatása." Sajnálatos, hogy így van!!!!!!”
 • 6. Citizen 2010. november 17. 15:57
  „A ,,Fővárosnak" meg kell a munkásszállás is ugye? http://volksgruppen.orf.at/magyarok/aktualis/stories/137119/”
 • 5. RickCartman 2010. november 17. 12:10
  „4. hozzászólás Pofátlan 2010.11.17. 11:58
  Földrajzi értelemben pedig az Ural hegység Európa keleti határa, aztán a valóságban mégsem...”
 • 4. Pofátlan 2010. november 17. 11:58
  „Szeretném kérdezni hogy Hédervár és Ásványráró miért tartozik még a mosonmagyaróvári kistérségbe?
  A kezdetektől 1953-ig mindig Győrhöz tartozott a két falu.
  1956-ban az egyik legfontosabb követelése volt a lakosoknak a győri járáshoz való visszacsatolás.
  Mosonmagyaróvár közigazgatási területének a Mosoni Duna a határa, vagyis a földrajzi értelemben vett Szigetközön kívül fekszik a város területe.”
 • 3. santiago 2010. november 17. 10:47
  „Ez a Pető Péter tisztába van azzal, hogy Mosonmagyaróvár már nem tartozik a Szigetközbe?”
 • 2. Lone_wolf.. 2010. november 17. 10:00
  „Ja.CSak a putrira költenek az utakra semmit.”
 • 1. tudo 2010. november 17. 08:31
  „20 éve háztömbkörüli kerékpárversenyeket rendeztek Óváron.
  Ma meg lehet rendezni a terepralli EB futamot ugyanott az "utakon".Hajrá”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tesco-teszt - Mosonmagyaróvár

Vásárlói kommandósok című sorozatunk első részében a mosonmagyaróvári Tesco hipermarketben néztünk… Tovább olvasom