Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

A Szigetköz a madárvonulás miatt is európai érték

Még tart azoknak a területeknek a kijelölése, amelyekkel az uniós csatlakozás után duplájára növelhetik a hazai védett területek arányát. A Szigetköz a madarak átvonulása miatt került fel erre a listára, így uniós pénzek is érkezhetnek az itteni védelemre.
Kattintson a képre >> A madárvonulás miatt tervezett védendő naturás területek.
A Natura 2000 programhoz azok a területek tartoznak, melyek élőhelyként vagy madárvonulásban játszott szerepük miatt egész Európa számára fontosak. Csatlakozásunkkal jelentős életföldrajzi tájékkal bővül az Európai Unió, mivel Magyarországon a földrészünkön fellelhető 110 ezer állat- és növényfajból közel 45 ezer megtalálható. Nálunk eddig az ország területének alig tíz százaléka volt védett, s ezt az arányt szeretnék a jövő évtől megduplázni. A Természetvédelmi Hivatal elkötelezettje a programnak, ám az információk hiánya és az anyagiak szűkös volta gondokat okozhat a jövőben. A kijelölendő újabb területek – melyek pontos listáját 2004-ig el kell készíteni – gerincét természetesen a meglévő tíz nemzeti park, negyven tájvédelmi körzet és a százötven természetvédelmi terület adná.

Elkötelezettek a program mellett

A védelem kiterjesztését már korábban el kellett volna kezdeni, ám csak 2001-ben startolt a program egy egymillió eurós Phare-támogatás, illetve 50 milliós költségvetési keretből. A természetvédelmi területek aránya eddig is lehetett volna magasabb, ám az ágazatban nem szerették volna, ha a védettséget csak egy tábla jelentené. A csatlakozó államok újabb területeinek védelem alá vonása összesen mintegy ötmilliárd euróba kerülne. A hálózathoz sorolt táblák egy része magánkézben van, s a tulajdonosoknak is alkalmazkodniuk kell majd a természetvédelmi előírásokhoz. Magyarországon egyébként még a közlekedési infrastruktúra fejlesztése – az M3-as autópálya – okozhat gondokat.

3400 hektárral bővülhet

Horváth Gyula, a Szigetköz Tájvédelmi Körzet vezetője elmondta: a Szigetközben három különböző elképzelés is van a természetvédelmi területek kiterjesztésére.

– A tájvédelmi körzetünk bővítése jelenleg is folyamatban van, elkészültek már a tervek – mondta Horváth Gyula. – Eszerint az eddigi 9200 hektár újabb 3400-zal bővülne a közeljövőben. Azok a természetvédelmi szempontból értékes területek kerülnének védettség alá, melyek a tájvédelmi körzet kijelölésekor korábban kimaradtak. A Szigetköz Nemzeti Park előkészítése kapcsán is készítettünk egy tanulmányt, ez jóval nagyobb esetleges bővítést tartalmaz. A harmadik koncepció pedig a Natura 2000 program – tudtuk meg a vezetőtől.

Elkészültek a javaslatok

Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park ökológiai osztályának vezetője szerint a Szigetköz is érintett az országos programban.
– A javaslatunk elkészült a Natura-programba bevonandó területekre – kezdte az osztályvezető.

– Megvalósulása a jogszabályba illesztésétől függ, hisz az EU-s direktívát minden országnak a saját jogszabályrendszerébe kell beillesztenie. A javasolt területeket az unió ezzel foglalkozó bizottságának is jóvá kell hagynia. A Szigetköz a madárátvonulásban fontos szerepet játszik, hisz húszezernél is több vízimadár ejti útjába az itteni tavakat, nádasokat. Ezért ez a tájegység is felkerült a Natura 2000 program által javasolt védett listára. Arra azonban ügyeltünk, hogy csak kismértékben, s kizárólag indokolt esetben térjünk el a már kijelölt védett területektől.

Nem lesznek jelentős korlátozások

– A programban kijelölt terültek – melyek egy része magánkézben van – nem élveznek teljes védelmet, s nem jelentenek jelentős korlátozásokat – tette hozzá az osztályvezető.

„ A beterjesztéskor minden területnél meg kellett határozni, hogy mely növény- vagy állatfaj védelmét helyezzük előtérbe. Ezek érdekében mindent meg kell tenni. Például a Mosoni-síkságon a túzokpopuláció védelme nem korlátoz bizonyos mezőgazdasági tevékenységeket."

– A gazdaságilag kevésbé hasznos földterületeken érdemes az agrár-környezetvédelmi program lehetőségeit kihasználni. A projektben dolgozók a védelembe vonandó magánterület esetében kiszámolják, hogy magántermelés esetén mekkora lenne a legmagasabb éves haszon. Erre 10–15 százalékot még rátesznek, hogy tényleg érdeke legyen a gazdáknak a „bérbeadás" – mondta Pellinger Attila.

Kapcsolódó cikkek >>

Veszélyben a hazai túzokállomány (2003-02-12) >>
Elkezdődött a gyűrűzés a Fertő tónál (2003-08-11) >>
Gyűrűt kaptak a gyirmóti gólyák (2002-06-12) >>
Madárgyűrűzés a nemzeti parkban (2002-08-12) >>
Madárgyűrűzés (2003-07-08) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elköltöznek a gyermekorvosok

Négy gyermekorvosi rendelőt alakított ki mintegy 38 millió forintból az önkormányzat… Tovább olvasom